We zijn vroeg op het treinstation vanwaar onze trein vertrekt naar Badaling. Ruim drie kwartier voordat de trein vertrekt staat iedereen te dringen voor de deur die straks open zal gaan. Mensen duwen zich langs me heen, dringen voor en klimmen over het hek, om maar vooraan te kunnen staan. Zodra een kwartier voor tijd de deur opengaat richting het perron trekt iedereen een behoorlijke sprint naar de trein. Er zijn geen vaste zitplekken, dus iedereen vecht om een stoel. Ik aanschouw het tafereel met verbazing en plezier. Gelukkig vinden ook wij nog een zitplek en een uur en een kwartier later arriveren we in Badaling. Op naar de Chinese Muur!

Chinese Muur

Je kunt de Chinese muur vanuit Beijing op meerdere plekken bezoeken. Badaling is de meest toeristische, omdat je er gemakkelijk komt met de trein, maar is wel een goeie optie als je niet zo heel veel tijd hebt. Omdat we zoveel willen zien en doen besluiten we om voor Badaling te kiezen, omdat het ongeveer een halve dag kost vanuit Beijing. Het regent dat het giet, maar dat zorgt er wel weer voor dat het vandaag niet zo heel druk is. De Lonely planet sprak over tientallen toeristenkraampjes en nog veel meer toeristen, maar dat valt vandaag alleszins mee. In stijl – in een blauwe poncho – zet ik mijn eerste stappen op de Chinese Muur. Ook al is het uitzicht niet zo best vandaag, het ziet er evengoed prachtig en indrukwekkend uit. Het is een flinke klim naar boven en om de zoveel meter stop ik even om van het uitzicht te genieten. De Chinese Muur is een gigantisch bouwwerk en het is fantastisch om de muur over de bergen te zien kronkelen. Absoluut een bouwwerk dat ik nog eens, vanuit een andere plek, wil aanschouwen. Met recht één van mijn hoogtepunten van deze reis.

chinese muur beijing

chinese muur beijing

chinese muur beijing

Verboden stad

Als we de Verboden Stad bezoeken is het bloedheet. De zon staat strak aan de hemel, de thermometer tikt 38 graden aan en de lucht is helderblauw; dat belooft wat. We lopen eerst naar het Tiananmen plein (Plein van de hemelse vrede) en hebben vanuit daar een mooi uitzicht op de poort die toegang geeft tot de Verboden Stad. De verboden stad werd gebouwd tussen 1406 en 1420 en bestaat uit meerdere paleizen. Het is een groot complex en je kunt er heerlijk verdwalen. De bouwwerken zijn stuk voor stuk prachtig en ook de ‘imperial gardens’ zijn absoluut een bezoek waard. Ik kan me voorstellen dat je hier uren en uren kunt ronddwalen, maar in deze hitte houden wij het na 1,5 uur voor gezien.

verboden stad beijing

verboden stad beijing

verboden stad beijing

verboden stad beijing

verboden stad beijing

verboden stad beijing

verboden stad beijing

verboden stad beijing

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel ligt in het zuiden van Beijing, in een mooi en uitgestrekt park. Het complex bestaat uit de grote ronde hal, het open altaar van de hemel en een aantal bijgebouwen. Ik zie dat het vooral een populaire locatie is voor trouwfoto’s. In de tijd dat we er zijn zie ik meerdere, prachtig uitgedoste, bruidsparen voor de tempel poseren voor de fotograaf. De Tempel van de Hemel is absoluut de moeite waard, maar maakte op mij minder indruk dan bijvoorbeeld de Verboden Stad. Misschien lag het ook aan het feit dat we er al een hele dag op hadden zitten en dat de mussen van het dak vielen..

tempel of heaven beijing

tempel of heaven beijing

tempel of heaven beijing

Een bezoek aan het zomerpaleis stond ook hoog op mijn lijst, maar helaas gooide de vele regen roet in het eten en besloten we het zomerpaleis over te slaan. Ik weet in ieder geval zeker dat ik nog wel eens terugkom in Beijing, en een bezoek aan het zomerpaleis staat dan zeker op nummer 1.

Ook leuk: maak een fietstocht door de hutongs van Beijing

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*