We zijn allebei best een beetje zenuwachtig als we op treinstation Yaroslavsky staan te wachten op onze trein. In de wachtruimte maken we een praatje met een lieve vrouw die lerares Duits geweest is, maar al 35 jaar geen Duits gesproken heeft. Als haar trein vertrekt wensen we haar een goede reis en lopen we bepakt en bezakt naar het perron. Ik ben vooral erg benieuwd naar de mensen met wie we de coupé delen en de bedden voor de komende vier nachten.

De bedden zijn boven verwachting groot; we krijgen frisse lakens om op bed te leggen en er is genoeg opbergruimte. Even later ontmoeten we onze coupégenoten; Anna en Vasily uit het Russische Arkhangelsk. Ze spreken allebei maar een paar woorden Engels, maar we vinden een mooie manier om met ze te praten. Ze hebben een laptop met mobiel internet bij zich en via Google Translate stellen we vragen over en weer. We komen erachter dat zij de gehele route naar Beijing in één keer afleggen, en vanuit daar nog verder gaan met de trein naar Vietnam. Een heel lang gesprek wordt het niet, maar het is mooi dat we in ieder geval iets van elkaar te weten zijn gekomen; we zitten immers de komende dagen met ze in een hokje van 2,5 bij 2 meter

transmongolie express

Kirov – 12,5 uur onderweg – 917 kilometer afgelegd

De ochtend erop slapen we allebei uit en we zijn verbaasd dat we zo lang – en zo goed – geslapen hebben. Bang om uit bed te vallen ben ik niet; er zit gelukkig een veilig hekje voor mijn bed. De eerste dag vullen we gemakkelijk met lezen, kletsen, series kijken en naar buiten kijken. Het groene landschap gevuld met ontelbaar veel bomen trekt aan ons voorbij; heel rustgevend. Tussendoor maakt de trein langere tussenstops van een half uur zodat we onze benen kunnen strekken en een koude cola kunnen kopen. Van A naar B reizen op deze manier bevalt ons allebei wel.

Ishim – 34,5 uur onderweg – 2393 kilometer afgelegd

Het is 10.22u (Moskou tijd) als we in Ishim aankomen. We hebben onze klokken aangepast aan de lokale tijd (12.22u) zodat we straks geen last hebben van een jetlag. In Irkutsk is het immers 5 uur later dan in Moskou. Inmiddels zijn we twee nachten en een dag verder en zitten we bijna op de helft. Vannacht zijn we de grens tussen Europa en Azië voorbij gegaan. We mogen dan nu op een ander continent zitten; het landschap is onveranderd gebleven.

transmongolie express

Omsk – 38 uur onderweg – 2676 kilometer afgelegd

Na Omsk is het een stuk rustiger geworden in de trein. Enkele families zijn uitgestapt en meerdere coupés zijn nu leeg. Bomen hebben – voor even – plaatsgemaakt voor weidse landschappen. Ik kijk uit het raam en zie de zon langzaam ondergaan. We zijn bijna in Barabinsk waar we een half uur naar buiten kunnen. We voelen meteen dat het hier een stuk kouder is en ik sta nogal optimistisch op mijn slippertjes buiten. Op het perron staan een tiental vrouwen ons op te wachten met manden vol gedroogde vis en pasteitjes. Na de stop lopen we naar de restaurantwagen. We bestellen een biertje en kip met gebakken aardappels en raken aan de praat met 2 jongens uit Singapore en een man uit Chicago. Ik bedenk me nog maar eens hoezeer de tijd vliegt. We zitten al zo’n 44 uur in de trein en ik heb me nog geen seconde verveeld. Ik ben inmiddels aan mijn tweede boek begonnen en seizoen 1 van Breaking Bad kunnen we bijna afstrepen. Intussen hebben we ook kennisgemaakt met onze nieuwe buren; enkele Russen die hun ogen niet van het vrouwelijk schoon in de trein kunnen afhouden. Eén van hen wijst naar mij, dan naar zijn trouwring en vervolgens weer naar mij. Ondertussen blijft hij maar tegen Ivo praten in het Russisch. Naarmate de avond vordert wordt hij wat vervelend, vooral door de enorme hoeveelheden alcohol die hij naar binnen giet. Enkele uren later horen we hem zijn maaginhoud legen op het toilet. Mooi, van hem hebben we de dag erna geen last meer.

Irkutsk – 74 uur onderweg – 5153 kilometer afgelegd

Na drie dagen en vier nachten in de trein worden we om 06.45 ruw gewekt door de provodnitsa (conductrice en schoonmaakster van het treinstel); we moeten eruit, we zijn bijna in Irkutsk! We schrikken allebei wakker, maar blijven nog even rustig liggen; we hoeven immers pas om 07.30 de trein uit. De eerste drie nachten heb ik heerlijk geslapen, maar deze laatste nacht heb ik slechts 2,5 uur mijn ogen dicht gehad. Ik neem dus even de tijd om wakker te worden. Echter nog geen twee minuten later bonkt de provodnitsa weer hard op de deur; eruit! Snel trekken we de lakens van het bed en pakken we onze tassen, om vervolgens nog een half uur te wachten totdat we daadwerkelijk in Irkutsk gearriveerd zijn. In 74 uur hebben we vanaf Moskou 5153 kilometer afgelegd en zijn we 5 tijdzones gepasseerd. Het eerste deel van de treinreis was al fantastisch, en ik ben heel benieuwd wat de reis naar Mongolië en China gaat brengen.

Lees meer: Wij boekten alle treintrajecten zelf. Dat is veel goedkoper dan dat je het laat regelen door een reisbureau. Lees wat het heeft gekost en hoe je dit zelf ook kunt boeken.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*