Mijn eerste indruk van Cambodja was direct een hele goede, en die eerste indruk bleek volledig te kloppen. Vandaag zet ik 10 redenen op een rijtje waarom jij ook naar Cambodja moet.

angkor portret

1. Angkor

Angkor is misschien wel dé bezienswaardigheid van Zuidoost-Azië. Hier zijn veel overblijfselen van oude tempels en steden uit de periode van het Khmer-rijk te vinden. Sinds 1992 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst onder de naam Angkor (‘heilige stad’ in het Khmer). Er zijn zoveel uiteenlopende tempels en monumenten te zien. Bekend zijn natuurlijk Angkor Wat en de tempel uit de film Lara Croft: Tomb Raider, maar er is nog veel meer spectaculairs te bekijken. Het plaatsje Siem Reap is de uitvalsbasis voor een bezoek aan Angkor en valt ook zéker niet tegen.

2. Perfecte combinatie van natuur, cultuur & strand

Cambodja barst van de mooie, groene gebieden en uiteraard is er op cultureel gebied meer dan genoeg te zien. Maar ook voor mooie stranden ben je in Cambodja aan het goede adres. Ik verbleef zelf maar 7 nachten in Cambodja en een bezoek aan de kust van Cambodja paste helaas niet in de planning. Ivo daarentegen bezocht Cambodja ook al in 2014, en verbleef toen onder andere in Sihanoukville en Koh Rong Samloem, een klein en rustig eiland met prachtige stranden. Strand, natuur en cultuur; de ideale combinatie voor een reis wat mij betreft.

3. Rijke historie

Cambodja heeft een rijke historie. Vanaf het begin van de 9e eeuw tot aan 1350 maakte Cambodja deel uit van het Khmer-rijk, dat zich uitstrekte over een groot deel van Zuidoost-Azië. De koningen zetelden in de hoofdstad Angkor, vlakbij het hedendaagse Siem Reap. Nauwelijks bekomen van de vele bombardementen tijdens de Vietnamoorlog kregen de inwoners van Cambodja te maken met het bewind van de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot. In de periode tussen 1975 en 1979 werden naar schatting tussen de 1,5 en 2,5 miljoen mensen vermoord. Het is erg interessant en indrukwekkend om onder andere Choeung Ek en het Tuol Sleng museum te bezoeken in Phnom Penh.

4. De vriendelijke mensen

Het verbaast me soms nog; wat zijn de mensen in Zuidoost-Azië toch vriendelijk en goedlachs. Dat is in Cambodja niet anders. Het enthousiasme, de vrolijkheid.. niets is ze te veel. Als je die glimlach al niet op je gezicht had, krijg je die vanzelf wel. En nog een pluspunt; mensen fotograferen is (bijna) nooit een probleem. Wel vooraf even vragen natuurlijk..

5. Gemakkelijk reizen

Cambodja is niet erg groot, dus de afstanden zijn gemakkelijk af te leggen. Daarnaast is er een goed en betrouwbaar busnetwerk. Wij boekten onze tickets vooraf online en reisden met de maatschappij ‘Mekong express’; koude flesjes water, schone, comfortabele minibusjes en voldoende ruimte.

6. Betaalbaar

Eén van de vele voordelen van reizen door Azië; het is voor onze begrippen super goedkoop. Voor een paar dollar per nacht kun je in een goed hostel overnachten, maar ook luxe hotels zijn hier goed betaalbaar. Ook vervoer en eten & drinken kan super goedkoop, waardoor je meer budget overhoudt voor gave excursies. De toegangsprijzen voor Angkor lijken aan de hoge kant ($ 20 voor één dag, $ 40 voor drie dagen), maar dat is het meer dan waard.

7. Goede uitvalsbasis

Cambodja wordt omringd door Thailand, Laos en Vietnam en je kunt gemakkelijk doorreizen naar één van deze buurlanden. Vanuit Siem Reap kun je rechtstreeks naar Bangkok (Thailand) met de bus en vanuit Phnom Penh direct naar Ho Chi Minh city (Vietnam). Ik combineerde Cambodja met Thailand, maar de mogelijkheden zijn uiteraard legio.

8. Lekker eten

Tja, het eten.. daar hoef ik niet veel over te zeggen, toch? Smakelijke spring rolls, verse fruitshakes, rijstgerechten en pannenkoekjes met fruit. Op een gegeven moment toe aan iets anders dan rijst met kip? Dan zijn er voldoende (westerse) alternatieven te vinden.

9. Veilig op straat

Ik heb me geen moment onveilig gevoeld op straat. Ik las wel berichten over de toename van ‘bag-snatching’ in Phnom Penh, maar ik heb zelf geen vervelende momenten meegemaakt. Natuurlijk moet je goed opletten en je tas bij je houden, maar dit is altijd verstandig om te doen. Wat wel opviel; de tuk-tuks in Phnom Penh zijn aan de zijkant dichtgemaakt, zodat dieven minder snel een tas uit de tuk-tuk kunnen rukken.

10. Souvenir shopping

Souvenirs, ik houd ervan. Ons hele huis staat er vol mee; zijde doeken, oude camera’s, posters en andere spulletjes. Ook in Cambodja kun je prima je slag slaan voor mooie spullen in huis. Op de slaapkamer pronkt er nu bijvoorbeeld een houten olifant; zo leuk! Ook voor fijne kleding met leuke prints (olifanten!) kun je er goed slagen. Daarnaast neem ik altijd een nieuwe voorraad tiger balsem mee, heerlijk!

Zou jij Cambodja graag bezoeken? Of ben je er al eens geweest? En wat vond je ervan?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*