Op een druilerige en grijze zaterdag stap ik in mijn auto om ongeveer 1,5 uur later aan te komen in Leuven. Een stad waar ik nog niet eerder ben geweest, maar waar ik wel erg nieuwsgierig naar ben. Kan het tippen aan het door mij geliefde Antwerpen en Gent? Of moet ik iets heel anders verwachten? Ik meld me bij het Park Inn hotel, waar langzaam nog een aantal andere bloggers binnen druppelen. Lotte, een echte Leuvenaar, neemt ons vandaag mee op sleeptouw om haar stad te laten zien. Eerst staat een bezoek aan Museum M op het programma, waar een te gekke tentoonstelling van Sarah Morris te zien is.

Lotte heeft een mooie route uitgestippeld, langs de bezienswaardigheden van Leuven. Zo lopen we onder andere langs de prachtige universiteitsbibliotheek en het stadhuis, en wandelen we door het Groot Begijnhof en het Klein Begijnhof. Ik zoek naar opvallende deuren, bijzondere details en mooie gevels; dingen die een stad karakter geven. Het stadhuis en de universiteitsbibliotheek zijn heus heel mooi, maar weten me verder niet lang te boeien. Liever kijk ik naar de inwoners, naar de stamkroegen en naar de bijzondere winkeltjes. Eén zo’n bijzonder winkeltje is Animaux Spéciaux, op de Mechelsestraat 73. Animaux Spéciaux is het bijzondere label van Jeroen Lemaitre, een jonge Leuvenaar die prachtige producten creëert met dieren, insecten en vlinders uit de tropen. Je vind er bijvoorbeeld opgezette schildpadjes gegoten in plexiglas, ingelijste vlinders en sleutelhangers met daarin opgezette insecten.

Groot Begijnhof

Een aparte vermelding waard is het Groot Begijnhof, ook wel bekend als Begijnhof Ten Hove. Dit begijnhof ontstond in de 13e eeuw als gemeenschap voor ongehuwde (semi-religieuze) vrouwen. Het Groot Begijnhof is volledig gerestaureerd, waardoor alles er nog prachtig uitziet. De schattige, kleine huisjes worden nu bewoond door bijvoorbeeld studenten en gastprofessoren van de universiteit. Het begijnhof is een heerlijke plek om te verdwalen… Alhoewel, zo groot is het Groot Begijnhof nu ook weer niet.

Speciaalbier en burgers

Na een flinke wandeling in de kou is het tijd om op te warmen. We schuiven aan bij Grand Café De Hoorn, gevestigd in de oude Stella Artois brouwerij. Er staan een flink aantal bieren en smakelijke hamburgers op het menu. Ik vind het jammer dat ik nog naar huis moet rijden, want een speciaalbiertje had lekker gesmaakt bij mijn smokey hamburger met bruine Leffe-ui en barbecue saus. Trek gekregen? Je vindt De Hoorn op de Sluisstraat 79 in Leuven.

Na een dag ronddwalen door Leuven heb ik een goed beeld gekregen van deze universiteitsstad. Het is een gezellige en compacte stad, waar je je zeker een tweetal dagen goed kunt vermaken. Het zal er helemaal goed toeven zijn als de zon schijnt en de terrassen bomvol zitten. Een goede reden om nog eens terug te gaan!

Ben jij al eens in Leuven geweest?

leuven-11

leuven-13

leuven-15

leuven-17

leuven-18

leuven-19

leuven-2

leuven-21

leuven-24

leuven-28

leuven-29

leuven-5

leuven-6

leuven-7

leuven-8

leuven-9

leuven

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*