We verlaten regenachtig Porto en rijden naar Lissabon. Onderweg stoppen we bij de plaatjes Aveiro en Coimbra. Aveiro staat ook wel bekend als het “Venetië van Portugal”. Als je aankomt zie je de bootjes al in het water liggen. In Aveiro stoppen we voor een ontbijtje en neuzen we rond in een klein winkeltje met vintage meubels en kledingstukken. De medewerker van de plaatselijke VVV promoot de vismarkt maar die blijkt helaas al een tijdje opgedoekt. We vervolgen onze weg naar Coimbra waar een van de oudste universiteiten van Europa ligt. Coimbra is erg leuk om een stop te maken; een wirwar van straatjes, leuke cafeetjes en mooie gebouwen en pleinen. Vanaf de omgeving rondom de universiteit heb je een mooi uitzicht over de stad.

coimbra portugal

Vanuit Coimbra leggen we nog zo’n 175 kilometer af naar Lissabon. Onze huurauto parkeren we bij metrostation Entre Campos, zodat we niet door smalle straatjes hoeven te rijden. Iets beter voor onze bloeddruk. Vanaf Entre Campos nemen we de metro naar een station in de buurt van ons appartement. Verregend komen we aan bij ons slaapadres, maar het appartement maakt alles goed. Wat een fijne plek! Een charmante kleine bovenverdieping met oude houten vloeren, een toffe inrichting en houten luiken voor de ramen. We gaan op pad om de omgeving te verkennen, maar omdat het nog steeds keihard regent duiken we een Indiaas restaurant in. Dat blijkt achteraf een prima keuze. Curries, vers naanbrood en fantastische mango-lassies, heerlijk! De avond, het is Valentijnsdag voor wat het waard is, brengen we door in ons knusse appartement met een fles wijn en chocola.

Slenteren door volkswijk Alfama

De ochtend erop staan we vroeg op en ontbijten we met koffie, jus d’orange en Pastéis de nata, kleine bladerdeegbakjes gevuld met vanilleroom. Daarna slenteren we naar het Museu do Design e da Moda (MUDE). Vorig jaar waren we hier al eens, en ook nu is er veel moois te zien. Van bekende interieurontwerpen zoals de rocking chair van Eames tot een enorme brillencollectie. Vervolgens lopen we door naar de volkswijk Alfama, een wijk die bestaat uit charmante kleine straatjes en steegjes. Voor een goede lunch ploffen we neer op de comfortabele banken bij ‘Pois, café’. Een leuke plek om te zitten en veel lekkers op de kaart. Op het creatieve en alternatieve terrein LX Factory vindt iedere zondag een rommelmarkt plaats, dus dat wordt onze volgende stop. We bestellen een taxi via Uber en laten ons bij de ingang afzetten. De rommelmarkt stelt uiteindelijk niet zo veel voor (misschien ligt het aan het regenachtige weer), maar op het terrein zijn ook veel andere leuke winkels te vinden.

Naar een voetbalwedstrijd

Nadat we weer terug zijn in het centrum strijken we voor een biertje, een ginger ale en goddelijke cheesecake met kersen neer bij Kaffeehaus Lisbon. Vlakbij Kaffeehaus Lisbon ligt ook de leuke winkel A Vida Portuguesa die we in Porto al tegenkwamen. Na de laatste hap en slok pakken we de metro richting het stadion van Benfica. De aftrap missen we omdat we drie kwartier in de rij staan voor een kaartje (en de verkoper weigerde Engels te spreken), maar dat mag de pret niet drukken. Het is een draak van een wedstrijd, maar soit, Benfica wint dus het is feest. Tien minuutjes voor het fluitsignaal sluipen we het stadion uit en stappen we in de metro richting het water. We gaan naar Casanova, waar we vorig jaar al eens aten. De pizza is wederom heerlijk en het etentje is een mooie afsluiter van dit bliksembezoek aan Lissabon.

Lissabon, wat was je weer fijn. Zorg je wel dat de zon volgende keer schijnt als we er zijn?

Lees meer:route roadtrip door Portugal en City guide: Lissabon

portugal

portugal lissabon

portugal lissabon

portugal lissabon

portugal lissabon

portugal lissabon

portugal lissabon

portugal lissabon

portugal lissabon

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*