Om de carnaval te ontvluchten brachten we 7 dagen door in Portugal. In dit korte tijdsbestek reden we van Porto naar de Algarve, én wilden we sowieso nog een keer terug naar Lissabon. Vooraf maakten we een planning en bepaalden we waar we naartoe wilden, wat we wilden doen en hoelang we overal wilden blijven. In dit artikel deel ik onze route.

portugal

2 nachten in Porto

Na een korte vlucht komen we aan op de luchthaven van Porto waar we onze auto ophalen. Deze eerste dagen rijden we nauwelijks, omdat we 2 nachten in Porto verblijven. We slapen in een modern en knus appartement, proeven de nodige port, slenteren door smalle straatjes en bezoeken de mercado de bolhao.

Nadat we Porto gedag zeggen vervolgen we onze route naar Lissabon. Onderweg stoppen we in Coimbra, dat in de middeleeuwen de hoofdstad van Portugal was. Coimbra is een gezellige en mooie stad, gelegen aan de Ria Mondega (rivier). Vanuit de universiteit, gevestigd in een oude Moorse vesting, heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.

2 nachten in Lissabon

Ons eerste bezoek aan Lissabon beviel zo goed, dat we graag weer teruggingen. Lissabon heeft niet perse veel bezienswaardigheden, maar dat maakt juist dat je de stad zo goed kunt beleven als een local. Struinen door de oude volkswijk Alfama, hippe barretjes en winkeltjes ontdekken in Bairro Alto, een ritje maken met een oude tram, snuffelen bij tweedehands markten, street art spotten; en dat alles op een Zuid-Europees tempo. Onze volgende accommodatie bevindt zich in Albufeira, aan de zuidkust. Vanuit Lissabon kun je er in zo’n 2,5 uur naartoe rijden, maar onderweg is er genoeg moois te zien, dus neem gerust je tijd. Onze eerste stop is Evora, gelegen in de regio Alentejo. De Alentejo regio is prachtig om doorheen te rijden. Overal in de regio vind je Adegas (wijnhuizen) waar je goede wijnen kunt kopen. Doen! Het mooie, historische centrum van Évora staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook bijzonder is de ‘Capela dos Ossos’ (Chapel of bones). In deze kerk zijn de schedels en botten duizenden monniken verwerkt. Houd wel rekening met de openingstijden. ’s Middags is deze kerk bijvoorbeeld gesloten, waardoor wij voor een dichte deur stonden.

2 nachten in Albufeira

De laatste 2 nachten slapen we in het schitterende Epic Sana hotel, waar we compleet in de watten worden gelegd. Het hotel ligt direct aan het prachtige strand. En die prachtige stranden met woeste rotsen vind je overal aan de Algarve, een prachtig stukje Portugal. We verkennen onder andere natuurgebied Ria Formosa en bezoeken Praia Dona Ana en Praia do Camilo, twee fantastische strandjes in de buurt van Lagos.

Adressen Porto

Mercado 48
Mercado 48 is een concept store waar je allerlei tof spul kunt kopen, zoals spullen voor in huis, kleding en kleine hebbedingen.Rua da Conceicao 48, Porto

A vida portuguesa
A vida Portuguesa is een ontzettend mooie winkel vol hebbedingen, zoals zeepjes, flessen olijfolie, spullen voor in huis en posters. Het is moeilijk om hier met lege handen naar buiten te gaan.
Rua Galeria de Paris 20, Porto

Livraria Lello
Livraria Lello is een erg bekende boekenwinkel met een geweldig interieur. Ook als je niet van boeken houdt, zeker de moeite waard om te bezoeken.
Rua das Carmelitas 144, Porto

Dona Maria Pregaria
Op de kaart van Dona Maria Pregaria staan verschillende, overheerlijke, burgers. Niet alleen de klassieke recepten, maar ook burgers die net even anders zijn, zoals een Indiase burger met naanbrood en yoghurtsaus.
Rua de Ceuta 63, Porto

Moustache
Op zoek naar een leuk café, goede koffie en heerlijke taart? Breng dan een bezoek aan Moustache, waar ik goddelijke Red Velvet cake at.
Praca Carlos Alberto 104, Porto

Sandeman
Port proeven is nu eenmaal wat je doet in Porto, en dat kan heel goed bij Sandeman. Naast het proeven van hun goede port krijg je ook een rondleiding door de portkelders. Erg interessant!
Largo Miguel Bombarda 3, Vila Nova de Gaia

Taylor’s
Ook bij Taylor’s kan ik een port proeverij aanraden. Het wijnhuis ligt iets hoger geleden en vanuit het terras kijk je uit over de stad.
Rua do Choupelo 250, Vila Nova de Gaia

Mercado de bolhao
Op reis vind ik het altijd leuk om een lokale markt te bezoeken. De Mercado do Bolhao is een deels overdekte markt waar je onder andere verse groente en fruis en vis kunt kopen. Vooral ook erg leuk om rond te kijken en slenteren.
De Mercado de Bolhao ligt tussen de Rua Fermosa en de Rua de Fernandes Tomas

Sao Bento
Sao Bento is een prachtig treinstation, waar de muren bedekt zijn met de bekende azulejos, de Portugese tegels. Zeker een bezoek waard als je in Porto bent.
Sao Bento station, Porto

Adressen Lissabon

Feira na Fabrica
Feira na Fabrica is een vlooienmarkt, te vinden op LX factory. LX factory is een groot, industrieel en hip terrein waar je meerdere leuke tentjes en boetiekjes kunt vinden.
Rua Rodrigues faria 103, LX factory, Lissabon

Kaffeehaus
Kaffeehaus is een gezellige spot waar je overheerlijke taart kunt eten. Vooral de cheesecake met kersen is een echte aanrader.
Rua Anchieta 3, Lissabon

Erik Kayser
Een verslaving die nooit meer zal overgaan ben ik bang.. pastéis de nata. De heerlijke gebakjes die overal te krijgen zijn in Lissabon. Vooral bij Erik Kayser vond ik ze erg lekker. Een fijne ontbijtspot!
Rua do Carmo 70, Lissabon

Pois café 
Pois, café is een ontzettend leuk en gezellig tentje, gelegen in de wijk Alfama. Ze hebben een goede lunchkaart. Hun brood en gebakken ei smaakte in ieder geval ontzettend goed.
Rua de Sao joao praca 93-95, Lissabon

Casanova
De lange rij die bij Casanova stond verraadde het al een beetje; het eten is overheerlijk en je gaat er graag voor in de rij staan. De pizza’s zijn goed van smaak, heerlijk vers en je kunt er heel gezellig zitten. Een van mijn favoriete restaurants in Lissabon.
Avenida Infante Dom Henrique Loja 7, Lissabon

Calcuta
Om de regen te ontvluchten doken we naar binnen bij Calcuta. Het bleek een goede gok, want de Indiase curry was overheerlijk. Typisch Indiaas ingericht, maar wel heel gezellig en goed betaalbaar.
Rua do Norte 19

MUDE
Het MUDE design & fashion museum is een van de leukste musea in Lissabon, met onder andere een grote collectie design meubels uit de afgelopen jaren.
Rua Augusta 24, Lissabon

Castelo de são Jorge
Vanuit dit kasteel heb je een geweldig uitzicht over de stad. Het is even klimmen, maar zeker de moeite waard..
Rua de Santa Cruz do Castelo, Lissabon

Bekijk ook: City guide: Lissabon voor nóg meer adresjes

Portugal is wat mij betreft een heerlijke bestemming met levendige steden, culturele bezienswaardigheden en mooie stranden. Een bestemming die ik dolgraag nog eens zou bezoeken. Ben jij al eens in Portugal geweest?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*