Slaperig kijk ik uit het vliegtuigraampje. We vliegen door een dik wolkendek. Een paar minuten later zie ik de mooie omgeving van Porto waar we gaan landen. Mijn ogen vallen op kleine dorpjes en veel groen. Normaal gesproken kijk ik tijdens een vlucht niet graag naar buiten, maar tot de landing staar ik naar buiten. Dat belooft wat!

Porto portugal

Koude biertjes en sappige burgers

Mijn eerste kennismaking met Portugal had ik vorig jaar, in Lissabon. Ik vond het fantastisch in Lissabon en ben daarom erg benieuwd naar Porto. Nadat we onze huurauto hebben opgehaald rijden we naar het mooie en moderne zolderappartement dat we geboekt hebben via Airbnb. Nadat we onze spullen in de kamer hebben gezet lopen we naar het centrum. Het is 20 à 30 minuten lopen naar het centrum; lekker om even de benen te strekken na de vlucht en om al wat meer te zien van de stad. Als we bij het water aankomen begint het te schemeren; de zon gaat langzaam zakken. Aan de overkant van de rivier spotten we ze direct: de grote porthuizen waar we de dag erna naartoe gaan om port te proeven. Later op de avond belanden we op een fijn terras en bestellen we een koud biertje. We proosten op een mooi begin van onze roadtrip door Portugal. Onze honger stillen we bij het hippe Dona Maria Pregaria, een tentje waar we onze tanden in heerlijk sappige burgers en homemade fries zetten.

Mercado de Bolhão

Na een goede nacht slaap en een ontbijt van chocolade croissants, pastéis de nata (hallo nieuwe verslaving!) en sap nemen we de metro naar Bolhão waar we de Mercado de Bolhão bezoeken. De Mercado de Bolhaão is verdeeld over twee verdiepingen waar je o.a. verse vis, kruiden, groente en noten kunt kopen. Erg leuk om te zien hoe alle vrouwen trots hun koopwaar uitstallen. We slenteren verder en komen terecht bij Mercado 48, een prachtige concept store, en bij A Vida Portuguesa, en mooie winkel met vooral veel mooi spul op de eerste verdieping, zoals fijne plaids, olijfolies, zepen en notitieboekjes. Ook bezoeken we de Livraria Lello, een imposante boekhandel. Omdat het inmiddels flink regent zoeken we beschutting bij Moustache, een leuk koffietentje. Tip: je krijgt geen spijt van de red velvet cake.

Port proeven

Eenmaal opgewarmd lopen we via de brug over de Douro naar de overkant, om één van de vele porthuizen te bezoeken. Ik krijg Ivo, die niet zo happig is op kabelbanen, zo ver om in de kabelbaan te stappen, die ons van boven naar beneden brengt. Na een korte rit stappen we beneden uit. De eerste stop maken we bij Taylors, waar we voor € 5,- een rondleiding krijgen en 3 portwijnen mogen proeven. Dat de rondleiding in het Frans is maakt ons verder niet veel uit, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Omdat we de smaak te pakken hebben gekregen besluiten we ook nog bij Sandeman langs te gaan. Voor € 6,- krijgen we een uitgebreide en erg interessante rondleiding. Omdat we ditmaal in het Engels worden rondgeleid steken we er ook nog iets van op. Tot slot krijgen we twee glazen port om te proeven. Iedereen schijnt de glazen moeiteloos weg te tikken, maar ik heb er iets meer moeite mee.. ;)

Een hectisch taxiritje

Omdat het nog steeds flink regent, nemen we een taxi naar ons appartement. We merken dat onze taxichauffeur de weg niet erg goed kent en zich behoorlijk druk maakt. Op een gegeven moment staan we vast in een ontzettend smal en steil straatje; de auto kan niet meer voor- of achteruit. Al gauw komen twee mannen op de auto af om de chauffeur te helpen, maar onze ‘vriendelijke’ chauffeur kan alleen “Mamma Mia” schreeuwen terwijl er zich achter ons een fraaie file vormt. Nadat de chauffeur de auto eindelijk bevrijdt, vinden we het mooi geweest. We stappen uit en lopen het laatste stuk naar ons appartement. Moraal van het verhaal: skip de taxi en ga lekker lopen of neem het openbaar vervoer.

Porto heeft me erg verrast, ook al hing er een grijze en natte deken over de stad. Leuke winkeltjes en hippe restaurants, goede porthuizen, mooie gekleurde gevels en tegeltjes, fraaie bezienswaardigheden en dat allemaal op loopafstand van elkaar.

Lees meer: in een week rijden we dwars door Portugal. In dit artikel lees je meer over onze route.

Porto portugal

Porto portugal

Porto portugal

Porto portugal

Porto portugal

Porto portugal

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*