Aan de westkust van Ierland vind je één van de meest bezochte plekken van het land, én één van de hoogste klipkusten van Europa: de Cliffs of Moher. Ik wist dan ook dat een roadtrip door het westen van Ierland niet compleet zou zijn zonder een bezoek te brengen aan de Cliffs of Moher. De Cliffs of Moher moet je eigenlijk met eigen ogen aanschouwen. Pas dan kun je je goed voorstellen hoe immens hoog de kliffen zijn.

Tijdens onze dagen in Ierland was het overwegend prachtig weer. Een gelukje, want ik had me ingesteld op regenachtig en stormachtig weer. Achteraf bleek dat nergens voor nodig, want de zon liet zich veelvuldig zien. Ook op de dag van ons bezoek aan de Cliffs of Moher. ‘s Ochtends vertrokken we uit de groene Wicklow mountains vol bloemenvelden, ‘s middags kwamen we aan bij de ruige westkust, waar je ook de Cliffs of Moher vindt.

cliffs of moher ierland

Wanneer kun je het best de Cliffs of Moher bezoeken?

Vooraf had ik al wat huiswerk gedaan en uitgezocht op welk tijdstip we de Cliffs het beste konden bezoeken. Niet alleen vanwege de drukte, maar ook vanwege het zonlicht. Uiteindelijk kwamen we rond 15.00 uur aan en bleek dit een prima tijdstip te zijn. Het was niet al te druk en de zon scheen perfect over de kliffen. Vanuit het visitor centre loop je links omhoog, en dan kun je een fikse wandeling over de kliffen maken, richting Hag’s Head, het meest zuidelijke puntje van de kliffen. Kijk je dan naar rechts, richting de O’Briens Tower en de kliffen, dan wordt het geheel prachtig verlicht.

Wandeling richting Hag’s Head

Het gebied is prachtig om te wandelen. Je kunt letterlijk over de rand tientallen meters naar beneden kijken, de Atlantische oceaan in. Er wordt gewaarschuwd dat je niet te dicht bij de rand moet lopen, maar de capriolen die ik sommige mensen uit heb zien halen voor een foto… Er loopt ook een wandelpad langs de kliffen; iets veiliger, zeker als het hard waait. Het eerste stuk is relatief druk, maar hoe verder je wandelt, hoe rustiger het wordt. Op sommige momenten zie je niemand om je heen en kun je in alle rust genieten van dit natuurschoon. Na een half uurtje wandelen voelde ik me helemaal relaxed. Een ultiem zen-momentje. Vanuit het visitor centre is het zo’n 5 kilometer naar Hag’s Head. Perfect om je hoofd leeg te maken en om de kliffen uitgebreid te bewonderen.

cliffs+of+moher_002

Praktische informatie

Het visitor centre is het gehele jaar (behalve 24, 25 en 26 december) geopend vanaf 09:00. De sluitingstijd hangt af van het seizoen. Toegang kost € 6,-, studenten betalen € 4,-. Dit is inclusief toegang tot het visitor centre en de wandelpaden. Voor dat bedrag kun je ook je auto parkeren op de parking tegenover het visitor centre. Je ticket koop je als je je auto parkeert. Bezoek je de Cliffs na 18:00? Dan heb je misschien geluk, omdat de parking dan vaak onbewaakt, en dus gratis, is. Toegang tot de O’Briens Tower kost € 1,- extra. Geen idee of het de moeite waard is, wij sloegen de toren namelijk over.

Bij ons was het weer erg mooi, maar het kan erg hard waaien aan de kust. Wees vooral dan extra voorzichtig en loop niet te dicht langs de rand. Ook aan te raden: een (zonne)bril. Op bepaalde stukken vlogen er ontzettend veel vliegjes. Mondje dicht, zonnebril op en lopen maar..

Heb jij de Cliffs of Moher al eens bezocht? Zo ja, wat vond je ervan?  

cliffs+of+moher_004

cliffs+of+moher_005

cliffs+of+moher_006

cliffs+of+moher_007

cliffs+of+moher_001

cliffs+of+moher

cliffs+of+moher_003

cliffs+of+moher_008

visitor+centre+cliffs+of+moher

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*