Ik weet nog hoe we op het idee kwamen om deze reis te maken. Op weflycheap stond een aanbieding voor deze reis en ik verbaasde me over het lage bedrag dat vermeld werd. We deden wat huiswerk en kwamen tot de ontdekking dat een reis als deze veel betaalbaarder is dan we vooraf dachten. In dit artikel een overzicht van wat de reis ons gekost heeft.

lampion

Treintickets

Je kunt ervoor kiezen om alles via een reisbureau of tussenpersoon te boeken, maar dan ben je natuurlijk duurder uit. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk zelf te boeken en alleen een reisagent te gebruiken als het echt niet anders kon. De treinreis van Moskou naar Irkutsk konden we bijvoorbeeld zelf boeken, maar een ticket voor de rit van Irkutsk naar Ulaanbaatar en Ulaanbaatar naar Beijing moesten we via een agent boeken. Je boekt telkens losse tickets voor ieder stuk, dus niet voor het gehele stuk in één keer. Hoe meer stops, hoe duurder je uiteindelijk uit bent. Je kunt de tickets voor treinreizen binnen Rusland zelf boeken via Russian Railways maar deze website accepteerde onze creditcard niet. We boekten dit treinticket uiteindelijk via de Engelstalige website tutu.ru en betaalden maar een kleine toeslag. In totaal kostte dit stuk ons € 154,- per persoon. Het ticket van Irkutsk naar Ulaanbaatar regelden we via Rusrailtravel en kostte € 115,- p.p. We betaalden vooraf per overboeking en de tickets werden kosteloos naar ons hotel in Moskou gebracht. Het ticket voor het laatste stuk, van Ulaanbaatar naar Beijing, was het goedkoopst en kostte € 95,-. We boekten de tickets via Mongolia train tickets. Ook deze tickets werden kosteloos naar onze accommodatie in Ulaanbaatar gebracht en we betaalden ze cash, bij aflevering. In totaal sliepen wij 7 nachten in de trein, dus dat scheelt ook weer in de totaalkosten voor accommodatie.

Wij wilden nog graag naar Shanghai en besloten dit ook per trein te doen. In 4 uur bracht de supersnelle trein ons vanuit Beijing naar Shanghai en deze treinrit kostte € 85,- per persoon. We boekten deze tickets via de website ctrip.com. Uiteraard is dit optioneel en maakt het geen onderdeel uit van de Trans Mongolië Express.

Vliegtickets

Wat betreft vliegtickets moet je een beetje geluk hebben. In eerste instantie wilden we vanuit Düsseldorf naar Moskou vliegen met Air Berlin, en vanuit China naar Nederland met Aeroflot, omdat die maatschappij op dat moment het goedkoopst was. Toen de goedkope tickets van Air Berlin ineens uitverkocht bleken zochten we verder, en bleken we uiteindelijk goedkoper uit te zijn bij Britisch Airways. Voor een prijs van € 435,- p.p. vlogen we vanuit Amsterdam naar Moskou (via Londen) en vanuit Shanghai naar Amsterdam, ook via Londen.

Visa

Een visum hadden we alleen nodig voor Rusland en China. Voor Mongolië is (op dit moment) geen visum nodig. Een visum voor Rusland heb je al vanaf € 30,-. Je dient dan wel een afspraak te maken bij de ambassade zelf. Wij konden pas een afspraak maken voor twee maanden verder en dat zou te laat zijn. Daarom hebben we het visum geregeld via het Visa centrum. Het visum voor Rusland kostte ons uiteindelijk € 65,-. Voor China hadden we een single entry visum nodig en dit konden we alleen regelen via een visum centrum; niet bij de ambassade zelf. Het visum voor China kostte € 71,30.

Accommodatie

Wat betreft accommodatie heeft iedereen zijn eigen wensen en kun je het dus zo prijzig maken als je zelf wil. Ter indicatie; hostel Dobriy Kot in Irkutsk kostte ons € 25,- per nacht (2-persoonskamer met gedeelde badkamer) en Zaya hostel in Ulaanbaatar € 34,- per nacht (2-persoonskamer met gedeelde badkamer). Prijzen zijn natuurlijk ook afhankelijk van de wisselkoers. Hotel Nostalgia (aanrader!) in Beijing boekten we voor circa € 50,- per nacht.

Samenvatting van de kosten

Trein
Moskou – Irkutsk: € 154,-
Irkutsk – Ulaanbaatar: € 115,-
Ulaanbaatar – Beijing: € 95,-
Beijing – Shanghai: € 85,-

Vluchten
AMS – Moskou & Shanghai – AMS: € 435,-

Visa
Rusland: € 65,-
China: € 71,30

Had jij verwacht dat het meer zou zijn of juist minder?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*