Om stipt 14:00 verzamelen we voor fine & raw chocolate in Bushwick. Een behoorlijk aantal mensen staat al te wachten en we voegen ons bij hen. In tegenstelling tot de magere opkomst bij de street art tour in Barcelona is het hier vandaag volle bak. We hebben ons opgegeven voor een street art tour bij Free tours by foot, een organisatie die ontzettend veel verschillende tours aanbiedt in onder andere New York. Zo ga je bijvoorbeeld op zoek naar de lekkerste hapjes in een food tour, of verken je the big apple onder leiding van een gids per tweewieler.

Goed, terug naar onze street art tour in Bushwick. Marten is vandaag onze gids en trapt af met wat algemene uitleg; termen als burners, bombing en tagging vliegen ons om de oren. Aan zijn enthousiaste manier van vertellen hoor je dat Marten veel kennis heeft over street art en alles dat er op dat gebied gebeurt in Bushwick. Bij ieder werk dat we tegenkomen vertelt hij kort over de artiest, en over de gedachte achter het werk. Ook neemt hij een uitstapje naar de geschiedenis van Bushwick. Zo leren we dat de huidige wijken Bushwick, Williamsburg en Greenpoint in de tijd van de West-Indische Compagnie door Peter Stuyvesant gedoopt werden tot ‘Boswijck’.

nyc bushwick street art

Het feit dat we met zo’n grote groep zijn (ongeveer 30 man) maakt de tour wel wat traag. Regelmatig blijft er iemand achter die nog aan het fotograferen is, waardoor we vrij lang doen over een aantal straten. Ook kan de street art in Bushwick mijn verwachtingen niet helemaal waarmaken,  ook al zijn er zeker erg mooie murals te vinden. Stiekem had ik er iets meer van verwacht. In Berlijn en Barcelona zijn er zóveel mooie werken te vinden op top locaties; misschien ben ik wel iets té verwend. In Bushwick heb ik soms het gevoel dat we over een verlaten fabrieksterrein lopen (en dan geen fabrieksterrein in de hippe zin van het woord), gedecoreerd met prikkeldraad boven de muren. Tegen het einde van de tour wordt het echter weer interessanter en leuker, met enorm kleurrijke, levensgrote werken en gezellige straatjes. Ook komen we andere vormen van straatkunst tegen, zoals een gebreide skyline van New York.

Ook al had ik misschien iets meer verwacht van de graffiti en murals, ik blijf dit een ontzettend leuke manier vinden om een buurt of stad te verkennen. De gids weet vaak ontzettend veel te vertellen over de buurt en kan je wijzen op leuke restaurantjes en cafeetjes. Ook is het is een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Free tours by foot werkt overigens volgens het pay-what-you-like model. Je betaalt achteraf en bepaalt zelf je bijdrage. Meer informatie over de tours van Free tours by foot vind je op hun website.

bushwick+street+art+tour_002

bushwick+street+art+tour_001

bushwick+street+art+tour

bushwick+street+art+tour_003

bushwick+street+art+tour_004

bushwick+street+art+tour_006

bushwick+street+art+tour_005

5 reacties

  1. Leuk om jouw verslag te lezen, ik heb deze tour ook gelopen een paar dagen geleden, en ik vond al die pakhuizen met prikkeldraad juist heel erg leuk. Aan het eind van de rit kwamen we langs een grote groep street artists die hele straten onder handen namen en versierden met hele grote kunstwerken. Maarja, dat is street art natuurlijk ook, dat verandert zo ontzettend snel, en kan volgende week weer overschilderd zijn.

  2. Ik heb onlangs in Gent voor het eerst een street art tour gelopen op eigen gelegenheid, superleuke manier om zo een stad te verkennen! Ben ook zeker van plan dit in andere steden ook te proberen, liefst ook eens in NYC :D

    En mooi, je nieuwe blog! <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*