In september 2014 reisden Ivo en ik drie weken door Indonesië. Het was mijn eerste verre reis en die zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben. In dit artikel lees je welke plekken we bezochten, én welke plekken we achteraf zouden overslaan.

bali indonesie

4 nachten in Kuta, Bali

Onze reis door Indonesië begint met (wat later zal blijken) de grootste fout die we maken: te lang verblijven in Kuta. Eén nacht om bij te komen was meer dan genoeg geweest achteraf. We dachten vanuit Kuta gemakkelijk naar allerlei plekken te kunnen gaan, maar in de praktijk waren we vooral bezig met het onderhandelen met de plaatselijke taximaffia. Ook Kuta zelf heeft niet veel te bieden, tenzij je van fastfoodketens, karaoke en grote groepen dronken Australiërs houdt. We brachten een dag door in broeierig Denpasar waar het zweet na een flinke wandeltocht van ons voorhoofd gutste. Ook lieten we ons afzetten in Uluwatu om een tempel op de prachtige kliffen te bezoeken. Wat waren we blij om door te reizen naar Ubud…

3 nachten in Ubud, Bali

Na Kuta was Ubud echt een verademing. Vooruit, nog steeds toeristisch, maar ik voelde me er op mijn gemak en de sfeer was goed. We maakten prachtige wandeltochten, aten verrukkelijk, stonden tussen rijstvelden, dobberden in een infinity pool, lieten ons masseren en genoten van relaxte avonden in ons guesthouse.

Lees ook: Bali, heel veel verkeer en prachtige rijstvelden

5 nachten in Senggigi, Lombok

Vanuit Bali reisden we met de langzame ferry naar Lombok. Laat in de middag kwamen we aan in Senggigi, waar we 5 nachten verbleven. In de daaropvolgende dagen verkenden we het eiland op eigen houtje op een scooter. Fantastisch, de vrijheid die je hebt als je niet afhankelijk bent van anderen. Ons plan om het gelijknamige Kuta op Lombok te ontdekken viel helaas in het water doordat Ivo ziek werd. Misschien was het toch niet zo’n goed idee om te eten in dat shabby tentje langs de weg…

Lees ook: Free as a bird in Lombok

lombok indonesie

2 nachten in Gili Air

Vanuit Lombok reis je gemakkelijk naar één van de Gili-eilanden. Wij kozen voor Gili Air, het kleinste en dichtstbijzijnde eiland van de drie. We sliepen in een fantastische bamboe-hut met een buitendouche (en buitentoilet), dat helaas iets minder tof is is als je meer tijd doorbrengt op het toilet dan in het zwembad. Maar soit, dat mocht de pret niet drukken. Wil je een aantal dagen lekker bijkomen, snorkelen en eten? Dan moet je op Gili Air zijn.

1 nacht in Kuta, Bali

Het laatste deel van onze reis brachten we door op Java. Om daar te komen vlogen we naar Soerabaja. Niet vanuit Lombok, maar vanuit Denpasar; daarom moesten we vanuit Gili Air naar Bali reizen, waarna we een dag later op het vliegtuig naar Java stapten.

2 nachten in Malang, Java

Vanuit Soerabaja regelden we een lift naar Malang, waar we twee nachten zouden blijven. Die eerste nacht zouden we niet veel van onze kamer zien. Om 01.00 werden we namelijk opgehaald om naar de Bromo vulkaan te gaan. Vanuit het view point bij Mount Penanjakan zien we de zon opkomen achter de vulkaan. Absoluut een hoogtepunt van deze reis. Om 09.00 de volgende dag worden we afgezet bij ons guesthouse. Tijd om bij te slapen..

Lees ook: Sunrise tour naar Mount Bromo

java indonesie

4 nachten in Yogyakarta, Java

Per trein reizen we verder naar Yogyakarta. De treinreis duurt zo’n 7 uur en het is een uiterst comfortabele manier van reizen. Vanuit Yogyakarta bezoeken we twee tempelcomplexen die je zeker moet bezoeken als je op Java bent: Prambanan, het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië, en Borobodur, een groot Boeddhistisch heiligdom. Vooral de ligging van Borobodur is geweldig; midden in het groen op een bergtop, zodat je een prachtig uitzicht hebt.

Lees ook: Must-visit op Java: de Borobodur en Prambanan

borobodur indonesie

En zo vlogen drie weken voorbij… Zo veel moois gezien en nog zo veel moois te ontdekken. Bezocht jij Indonesië al eens?

6 reacties

  1. Wauw, vier eilanden in drie weken, ik doe het je niet na! Java heb ik al gezien, en hoef ik niet per sé naar Bali, maar goed om te weten dat je ook al met 5 dagen heel erg van Lombok kan genieten! Zou graag eens Lombok, Flores en Komodo willen ontdekken :)!

    1. Flores en Komodo lijken mij ook erg gaaf. En voor Lombok ligt het er natuurlijk een beetje aan; als je de Mount Rinjani wilt beklimmen heb je waarschijnlijk iets langer nodig ;-)

  2. Indonesië is zo gigantisch! Ik ben er echt al 6x geweest ofzo, maar ging eigenlijk alleen maar naar familie en een aantal plekjes op Java bezocht. Ben uiteindelijk wel met moeders en broer naar Yogyakarta geweest en met vriendlief naar Bali. Wil zoooo graag meer zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*