Berlijn is in de zomer een heerlijke stad, met haar open air feestjes, food festivals, relaxte strandbars en andere heerlijkheden, maar in de herfst en de winter is het er net zo goed toeven. Er zijn ontzettend veel interessante musea die je kunt bezoeken: ideaal voor als het weer je even in de steek laat.

Mijn favoriete musea in Berlijn

Het is erg handig om de museumkaart aan te schaffen. Deze koop je voor € 24,- (gereduceerd tarief is € 12,-) en hiermee kun je ontzettend veel musea bezoeken. Meer dan waar je tijd voor hebt waarschijnlijk.. ;-) Op de website van visitberlin vind je er meer informatie over, inclusief een lijst van musea waar je terecht kunt.

1. Joods Museum
Het Joods Museum bezocht ik inmiddels twee keer. Ik blijf het een waanzinnig interessant museum vinden. Niet alleen de exposities, maar ook de fantastische architectuur. Het gebouw is ontworpen door Daniel Liebeskind. Het ontwerp is op meerdere manieren te interpreteren en zet je echt aan het denken. Het museum neemt je mee in de Joodse geschiedenis in Berlijn. Vooral de geschiedenis van de periode rond de Tweede Wereldoorlog vind ik erg interessant. In het museum is veel beeldmateriaal te zien.

Adres: Lindenstraße 9-14. Entree: € 8,- (gereduceerd tarief voor o.a. studenten is € 3,-). Website: http://www.jmberlin.de/

judische museum berlijn

2. Hamburger Bahnhof
Hamburger Bahnhof is een niet te missen museum voor een liefhebber van moderne kunst. Niet alleen de collectie is indrukwekkend; ook het gebouw waar het museum in is gevestigd is de moeite waard. Hamburger Bahnhof ligt namelijk in een voormalig spoorwegstation. Je vind er onder andere werken van Roy Lichtenstein, Andy Warhol

Adres: Invalidenstraße 50-51. Entree: € 14,- Website: http://www.smb.museum/en/.

3. Bauhaus archiv
In dit museum vind je alles over -hoe kan het ook anders- Bauhaus, een Duitse school voor design, kunst, architectuur en fotografie, opgericht door Walter Gropius. Het museum heeft een interessante collectie. Zo vind je er bijvoorbeeld veel designstukken; stuk voor stuk sterke ontwerpen.

Adres: Klingelhöferstraße 14. Entree: € 8,-. Website: http://www.bauhaus.de/.

bauhaus archiv

4. Buchstabenmuseum
Toch wel één van mijn favoriete musea, juist omdat het zo ongewoon is. In het Buchstabenmuseum draait alles om letters en typografie. Je vind er onder andere grote reclame letters die op gevels zaten. In dit museum kwamen we op het idee om zelf een enorme ‘g’ aan te schaffen die nu boven onze bank in de woonkamer pronkt. Ook de museumshop vol toffe cadeautjes maakt hebberig.

Adres: Stadtbahnbogen 424. Entree: € 6,50 (gereduceerd tarief voor o.a. studenten en kinderen is € 6,50). Website: http://www.buchstabenmuseum.de/en/.

buchstaben museum berlijn

5. C/O Berlin
In het C/O Berlin (Amerika Haus) zag ik een indrukwekkende fototentoonstelling. Er werden wereldberoemde foto’s tentoongesteld, inclusief alle foto’s die de bewuste fotograaf ook net ervoor en erna maakte. Waarom werd die ene foto zo wereldberoemd? Wat maakte die ene foto speciaal ten opzichte van de anderen? Het C/O Berlin is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie. Regelmatig zijn er bijzondere tentoonstellingen te zien.

Adres: Hardenbergstraße 22-24. Entree: € 10,- (gereduceerd tarief € 6,-). Website: http://www.co-berlin.org/en.

co berlin

6. Tränenpalast
Het tränenpalast, gebouwd in 1962, deed ten tijde van de Berlijnse Muur dienst als grensovergang van Oost-Berlijn naar West-Berlijn. Het tränenpalast (Palace of Tears) dankt zijn naam aan de vele tranen die hier vloeiden; DDR-burgers die de grens niet over mochten moesten hier afscheid nemen van hun West-Duitse vrienden. In het tränenpalast is een interessante tentoonstelling te zien waarin je meer te weten komt over de geschiedenis van het pand.

Adres: Reichstagufer 17. Entree: gratis. Website: http://www.museumsportal-berlin.de/en/museums/tranenpalast/.

7. Gedenkstätte Hohenschönhausen
Gedenkstätte Hohenschönhausen is misschien wel het meest bijzondere museum dat ik bezocht. Het museum werd in 1995 in een voormalige Stasigevangenis geopend. Het museum laat zien hoe vreselijk het DDR-regime met tegenstanders en andersdenkenden omging. Als je het museum bezoekt, krijg je eerst een film te zien over de Stasi en hun praktijken. Vervolgens wordt je door een gids (soms een ex-gevangene) meegenomen naar onder andere de cellen en ondervragingsruimten.

Adres: Genslerstraße 66. Entree: € 6,- (gereduceerd tarief is € 3,-). Website: http://www.stiftung-hsh.de/.

gedenkstatte hohenschonhausen

8. DDR-museum
Iets luchtiger is het interactieve DDR-museum, dat laat zien hoe het dagelijkse leven eruitzag in de DDR. Je kunt hier bijvoorbeeld door ‘DDR huiskamers’ wandelen, je kunt er in een Trabant gaan zitten en je kunt allerlei uiteenlopende gebruiksvoorwerpen bekijken.

Adres: Karl-Liebknecht-Strasse 1. Entree: € 9,50 (online € 7,50, gereduceerd tarief is € 6,-). Website: http://www.ddr-museum.de/.

Museumnacht 2016 – Lange Nacht der Museen

Ik heb de museumnacht in Berlijn nog nooit bezocht, maar dit evenement staat zeker op mijn lijstje. Dit jaar vind de ‘Lange Nacht der Museen’ plaats op 27 augustus 2016. 77 musea doen mee aan de museumnacht en zijn tot 2 uur ‘s nachts te bezoeken. Online kun je een kaart kopen voor € 12,- (na 15 augustus betaal je € 18,-) en hiermee bezoek je alle deelnemende musea. Ook kun je de gratis shuttlebussen nemen die kriskras door de stad rijden, van deur tot deur. Je kunt niet alleen musea bezoeken waar je normaal niet zo snel komt; er worden ook allerlei tours en workshops georganiseerd. Meer informatie over de ‘Lange Nacht der Museen’ vind je op de website: http://www.lange-nacht-der-museen.de/.

Vragen, opmerkingen of toevoegingen? Laat dan een reactie achter. Op de hoogte blijven van nieuwe updates en avonturen? Volg me dan op facebooktwitterbloglovin en instagram.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*