In deze serie interview ik inspirerende mensen die een wereldreis hebben gemaakt en die daar graag over vertellen. Want wereldreizen intrigeren me en wekken mijn nieuwsgierigheid op. De boel de boel laten en voor langere tijd het avontuur opzoeken. Iets dat nog altijd op mijn to-do-lijst staat. Ik vraag wereldreizigers het hemd van het lijf. Deze keer is het de beurt aan Laura Vink van Vink Academy.

Een wereldreis wil ze het zelf niet noemen. Liever praat ze over een big trip, want voor een wereldreis moet je in haar ogen toch iets langer op reis zijn dan drie maanden. Wereldreis of niet, de bestemmingen die Laura (29, fotograaf, ondernemer, reiziger en schrijver) en haar vriend Rabin bezochten zijn jaloersmakend. Tussen februari en mei 2015 bezochten de twee in drie maanden tijd Hawaii, Nieuw-Zeeland, de Cookeilanden en West-Amerika. Voordat het vliegtuig daadwerkelijk op kon stijgen, moest er het een en ander geregeld worden.

laura-vink-bryce-canyon

kauihawaiilauravink

lauravinkcookeilanden

Voorbereidingen en praktische zaken

“We vertrokken in februari 2015. Een jaar eerder, op zomervakantie in Griekenland, besloot ik dat die lange reis er nu toch echt van moest komen. Ik speelde al even met het idee, maar besloot er nu voor te gaan. Ik moest wel mijn vriend Rabin nog enthousiast zien te krijgen, maar dat bleek uiteindelijk niet zo moeilijk. Zo konden we beginnen met het vormgeven van onze plannen.” Meerdere bestemmingen schoten door hun hoofd, waarvan Nieuw-Zeeland en Peru er bijvoorbeeld twee waren. Ze huren een reisbureau in om hen te helpen met het bepalen van de route en het vastleggen van de reis. Het bureau is gespecialiseerd in reizen naar Australië, Nieuw-Zeeland en Hawaii en kan het totale pakket aanbieden. “Ook zouden wij misschien vergeten dat je de datumgrens passeert, waardoor je de verkeerde datum voor je ticket boekt” zegt Laura. “Daar hoef je dus niet over na te denken als je het allemaal laat regelen.” Peru viel al snel af: het ticket zou fors duurder worden en het klimaat in Peru is in hun gewenste reisperiode niet ideaal. In plaats daarvan wordt West-Amerika geopperd. Geen land dat hoog op het lijstje van Laura en Rabin staat, maar als het dan toch gemakkelijk in de reisroute past, waarom niet? Uiteindelijk vliegen ze half februari naar Hawaii om vervolgens door te reizen naar Nieuw-Zeeland, de Cookeilanden en West-Amerika.

“Doordat het reisbureau veel voor ons regelde, kon ik me vooral bezighouden met voorbereidingen op werkgebied. Ik schreef veel artikelen vooruit voor Vink Academy, zodat er tijdens onze reis nieuwe artikelen online bleven komen. Mijn assistenten zorgden ervoor dat alles op de social media kanalen doorging en dat de mail beantwoord werd. Rabin is in loondienst en moest dus aan zijn werkgever om onbetaald verlof vragen. Dat bleek totaal geen probleem, super fijn! Verder hoefde er niet veel geregeld te worden. Omdat we ‘maar’ drie maanden weggingen, vonden we het niet nodig om ons huis te verhuren.”

Uiteraard weten Laura en Rabin ongeveer wat de reis gaat kosten, maar met het budget zijn ze niet echt bezig. Vooraf niet en tijdens de reis zelf ook niet. “Ik wist dat we de reis zouden kunnen betalen, dus ik heb me daar niet al te druk om gemaakt. Ik was ervan uitgegaan dat ik drie maanden geen inkomsten zou hebben, maar omdat ik onder andere online fotografiecursussen verkoop, kwam er toch geld binnen. De verkoop van de cursussen ging immers gewoon door tijdens onze reis. Dat waren de mooie extraatjes waar we dan toffe dingen van konden doen, zoals het maken van bepaalde duiken.”

lauravink-rabin-las-vegas

lauravink-nieuwzeeland

laura-vink-cookeilanden

Verwachtingen en verrassingen

Net zoals bij iedere reis, heb je een beeld van de bestemming waar je naartoe gaat. Zo stelde Laura zich bij Hawaii paradijselijke stranden en bounty eilanden voor. Toen ze zich verdiepte in de bestemming, bleek dat niet te kloppen. “Mijn beeldvorming was verkeerd. Hawaii is veel groter en veelzijdiger dan ik dacht. We bezochten uiteindelijk vier eilanden, en ieder eiland is compleet anders.”

Die fotogenieke bounty eilanden vinden ze dan weer op de Cookeilanden, een droombestemming als ik Laura mag geloven. Eén van de meest indrukwekkende en memorabele momenten tijdens hun reis vindt plaats op Hawaii, Big Island, tijdens een duik. Laura vertelt enthousiast: “We zouden die avond een duik maken om Manta’s te zien. Die had ik namelijk nog nooit gezien. Maar diezelfde middag besloten we om ook al een duik te maken. Op een gegeven moment draai ik me om en kijk ik recht in de snoet van een Hawaiian Monkseal (een Hawaiiaanse monniksrob). Ik twijfel eerst nog even of het geen zeekoe is, maar dan besef ik me dat het toch echt een Monkseal is. Ze begroet me letterlijk met het nummer dat op haar zij staat, ‘H01’. Ik lees er ‘HOI’ in.” Laura kan haar ogen niet geloven. “De instructeurs hadden niet over haar verteld, omdat ze al drie weken niet gezien was. En nu stond ik ineens oog in oog met zo’n fantastisch dier. Een uitermate bijzonder moment, vooral omdat er nog maar zo’n 1.500 Hawaiiaanse monniksrobben zijn.”

Ook de Nationale Parken in West-Amerika zorgen voor een regelrechte verrassing. Mooi, zeker omdat Laura en Rabin in eerste instantie helemaal niet van plan waren om West-Amerika op te nemen in hun reisroute. Bryce Canyon National Park staat wat Laura onbetwist op nummer 1. “Ik vond dit park zó bijzonder en mooi. Het is zo gaaf om door die canyon te lopen. Daarnaast is Bryce Canyon ook nog eens heel fotogeniek.” Iets wat ze niet kan zeggen van de Grand Canyon. “Op een groot deel van de dag is het alsof je naar een vlakke rotswand kijkt, je ziet totaal geen diepte. We bezochten de Grand Canyon op twee momenten op de dag: vlak na zonsopkomst en rond 11:00 uur. Net nadat de zon opkomt is het er ontzettend koud, maar dan wordt je wel beloond met mooie foto’s. Kom je iets later, dan is het erg lastig om de plek mooi vast te leggen op camera.”

Viel er ook iets tegen?

Een echte tegenvaller kan Laura niet bedenken. Wel verlangt ze op sommige momenten naar lekker gezond eten of een good old bruine boterham met kaas. “In West-Amerika gingen we vaak uit eten. Dat klinkt misschien heel leuk, maar op den duur gaat dat echt vervelen. Je hebt daar al snel de keuze uit alleen Mexicaans, burgers of pizza. Dat was wennen, want in Nieuw-Zeeland konden we zelf lekker en gezond koken op een 2-pits gasstelletje.” Ook raakt Laura redelijk snel uitgekeken op de typisch Amerikaanse ontbijtbuffetten. “De Amerikanen houden ervan om te ontbijten met wafels en muffins, maar na een paar dagen heb je gewoon echt zin in yoghurt met muesli of een boterham.”

Variatie in bestemmingen én manier van reizen

Advies voor toekomstige wereldreizigers heeft Laura ook. “Het is vooral belangrijk om genoeg variatie aan te brengen. Niet alleen in bestemmingen, maar ook in de manier van reizen en het reistempo. Ons reistempo lag over het algemeen best hoog, maar dat was totaal geen probleem, omdat we ook genoeg rustmomenten hadden.” Laura en Rabin waren bijvoorbeeld twee maanden op reis toen ze op de Cookeilanden aankwamen. Daar maakten ze hooguit een wandeling en konden ze zich goed opladen voor de laatste maand. Ook werd er volop afgewisseld in de manier van reizen. “Dan reden we weer een paar weken in een camper, om vervolgens een auto te huren en afwisselend in een appartement of resort te slapen.” Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. Laura en Rabin bezochten alleen Westerse bestemmingen. Een reis van drie maanden door Nieuw-Zeeland en West-Amerika is vanzelfsprekend vele malen duurder dan een reis van drie maanden door Azië.

Stiekem toch aan het werk

Hoewel Laura op reis niet aan het werk is, krijgt ze wel volop inspiratie. Zo komt ze op het idee om een boek te schrijven over reisfotografie. Ze heeft namelijk al behoorlijk wat bestemmingen bezocht én weet ontzettend veel over fotografie. Een gouden combinatie blijkt achteraf. “Eigenlijk wilde ik thuis zo snel mogelijk aan de slag met het schrijven voor het boek. Ik had wel al een idee over de onderwerpen en de indeling, maar met het echte uitwerken ervan kon ik pas een aantal weken na thuiskomst beginnen.” Na maanden van keihard werken is Laura’s boek ‘Reisfotografie – Explore, discover, capture’ inmiddels uit en ligt het boek te shinen in mijn woonkamer. Het megadikke boek is gevuld met prachtige foto’s die Laura maakte tijdens haar reizen. Uiteraard staan er ook veel foto’s in die ze maakte tijdens deze geweldige reis door Hawaii, Nieuw-Zeeland, de Cookeilanden en West-Amerika. Nieuwsgierig geworden naar het boek? Meer informatie vind je hier. Laura’s boek over reisfotografie direct bestellen kan natuurlijk ook.

reisfotografie-lauravink-5

reisfotografie-lauravink-4

reisfotografie-lauravink-3

reisfotografie-lauravink-2

reisfotografie-lauravink-1

Lees ook eens de wereldreisverhalen van Ivo, Karlijn en Daphne.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*