In deze serie interview ik inspirerende mensen die een wereldreis hebben gemaakt en die daar graag over vertellen. Want wereldreizen intrigeren me en wekken mijn nieuwsgierigheid op. De boel de boel laten en voor langere tijd het avontuur opzoeken. Iets dat nog altijd op mijn to-do-lijst staat. Ik vraag wereldreizigers het hemd van het lijf. Deze keer is het de beurt aan Karlijn Meulman, het gezicht achter het inspirerende reisblog karlijntravels.com.

Bepalen van de route

Op een vrijdagmiddag bel ik Karlijn, en we dwalen al snel af naar aankomende reisplannen en ander leuks. En dat terwijl ik haar zoveel te vragen heb over de wereldreis die ze afgelopen jaar maakte. Samen met haar vriend Ward verliet ze Nederland voor acht maanden, om een fantastische reis rond de wereld te maken. Ward en Karlijn gingen tijdens deze reis echt van de begaande paden af; zo bezochten ze onder andere Turkmenistan, Tajikistan en Kirgizië. Karlijn licht hun bijzondere keuze toe: “Ik wilde ontzettend graag naar Iran. Daarnaast legden we tijdens onze eerste wereldreis in 2009/2010 enorm veel kilometers per vliegtuig af. Dat wilden we echt anders aanpakken tijdens onze tweede wereldreis. De eerste vier maanden reisden we daarom overland van Turkije naar China, over de zijderoute.” Karlijn en Ward starten hun reis in Istanbul, en reizen via Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tajikistan en Kirgizië naar China. In totaal doen ze daar vier maanden over. In het tweede deel van hun reis wordt er meer gevlogen. Na China reizen de twee naar Indonesië, Singapore, Japan, Frans-Polynesië, Hawaii en Mexico. Eigenlijk wil Karlijn ook nog heel graag naar Antarctica, maar daar spreekt Ward zijn veto over uit: “Als we naar Antarctica wilden gaan, zou dat betekenen dat we het hele continent over zouden moeten vliegen. Dat vond Ward toch een beetje te gek… en dat was ik uiteindelijk ook wel met hem eens. In plaats daarvan besloten we onze wereldreis af te sluiten in Mexico. In 2003 bezochten we Mexico al eens met een groepsreis, maar daar hebben we toen niet optimaal van kunnen genieten. We werden vaak (onterecht) gewaarschuwd voor onveilige en gevaarlijke plekken, waardoor ik niet echt relaxed van de reis en de bestemming kon genieten. Nu wilden we Mexico individueel bezoeken en het een tweede kans geven.”

De zijderoute

“Ik vond de eerste vier maanden best wel pittig. Sommige plekken zijn zo ontzettend afgelegen; dat kon me soms wel benauwen. Ook maakten we behoorlijk lange reisdagen en deden we moeilijke en lange trekkings.” Ze klaagt echter allerminst: “Ik vond dit deel van onze reis zó ontzettend bijzonder. We hebben zulke gave en mooie dingen gezien en zoveel kilometers afgelegd zonder te vliegen. Het is niet altijd even comfortabel, maar de mensen doen er alles aan om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken en om je je thuis te laten voelen.” Dat het best zwaar is om vier maanden lang door deze landen te reizen, komt voor Karlijn niet als een verrassing. “Ik wist wat me te wachten stond. Ik dacht bij mezelf: ‘Vier maanden afzien, dat moet te doen zijn.’ Dat bleek ook goed te doen, maar ik was er echt aan toe om daarna bij te komen op het mooie Bali”, vertelt ze.

De vriendelijkheid van de mensen in Iran heeft de meeste indruk op haar gemaakt. “Ik vind het nog steeds zo bijzonder. Vooraf hoorden we al dat de Iraniërs heel aardig zijn, maar zó aardig had ik niet verwacht. Zo behulpzaam en gastvrij. We reisden bijvoorbeeld van Turkije naar Iran met de trein, en kwamen terecht in een coupé met een Iraanse moeder en haar zoon. Vrijwel meteen werd het eten gedeeld en hielpen ze ons met allerlei praktische zaken.” Ook vertelt Karlijn enthousiast over Tajikistan. “De natuur daar is echt ontzettend mooi, ruig en spectaculair. Dat we vaak dicht langs de grens met Afghanistan reisden, maakte het soms extra spannend.” Ook het middeleeuws aandoende Oezbekistan met de prachtige en rijkversierde moskeeën vindt ze een hoogtepunt.

iran karlijn meulman

tajikistan

Van Azië via Frans-Polynesië naar Hawaii en Mexico

Na vier uitputtende maanden komen Ward en Karlijn bij op het mooie Bali, waar ze genieten van massages, lekker eten, koud zwemwater en nog meer eten. Een mooi rustmoment na veel indrukken, lange reisdagen en bijzondere plekken. In de daaropvolgende maanden vliegen ze de wereld rond, naar onder andere Frans-Polynesië en Hawaii. Fantastische bestemmingen, als ik Karlijn mag geloven. “In Hawaii heb ik één van de meest enge en tegelijkertijd supergave dingen gedaan. Op Kauai maakten we een helikoptervlucht over het eiland. De helikopter had geen deuren: erg fijn met fotograferen, maar wel super spannend.” Voordat ze de helikoptervlucht maken, doen Ward en Karlijn uitgebreid research. “Het kan best gevaarlijk zijn. Je vliegt rakelings langs de bergen; een goede windvlaag en je zit er tegenaan. We wilden de vlucht dus wel met een betrouwbaar en veilig bedrijf doen.”

Ik vraag Karlijn of een bepaalde bestemming misschien ook is tegengevallen. Na even nagedacht te hebben zegt ze: “Noord-Sulawesi. De tickets waren erg duur en ik vond dit gebied net niet bijzonder genoeg.” Ook het duiken viel Karlijn zwaar. “Het is een geweldig duikgebied, maar ik kreeg daar door sterke stromingen een paniekaanval tijdens het duiken. Geen prettige ervaring.”

Praktische zaken: werk, woning en visa-stress

Karlijn werkt voor zichzelf en droeg haar klanten over aan een collega-freelancer. Ward was in de gelukkige positie dat hij acht maanden onbetaald verlof kreeg, en na hun wereldreis dus direct weer aan de slag kon. Hun huis stond acht maanden leeg. “Het is misschien zonde van het geld, maar ik vond het een fijn idee dat we ons huis meteen terug zouden hebben. Ook in het geval dat we onze reis, om wat voor reden dan ook, zouden moeten onderbreken.” Het regelen van de benodigde visa bleek de grootste en meest stressvolle uitdaging. “We wilden zoveel mogelijk in Nederland regelen. Een visum voor China konden we bijvoorbeeld nog niet vooraf krijgen, omdat het verlopen zou zijn als we daar zouden aankomen. Wel konden we vooraf de visa voor Iran, Tajikistan en Oezbekistan regelen. Al werd dat uiteindelijk wel een last-minute dingetje… Bij het visumbureau was er ergens iets fout gegaan. We zouden op maandag vertrekken, en op de woensdag ervoor belde ik zelf maar eens met het visumbureau om te kijken hoe het ervoor stond. De man aan de telefoon vertelde dat onze visa er maandag zouden zijn; de dag dat we zouden vliegen!” Dat liet Karlijn niet gebeuren: op zaterdag ontmoette ze de medewerker van het visumbureau in Eindhoven, waar hij een voetbalwedstrijd van PSV bezocht. Daar overhandigde hij haar de paspoorten. Check, in the pocket!

Reizen zonder strak budget

Ward en Karlijn hadden voor zichzelf geen strak budget opgelegd. “We waren in de luxepositie dat we niet echt ontzettend op onze centen hoefden te letten, wat natuurlijk geweldig is. Ik vind dat je, op zo’n wereldreis, alles eruit moet kunnen halen wat erin zit. Het is zo zonde als je bepaalde dingen moet laten, omdat je budget op is.” Uiteindelijk heeft de reis de twee iets meer gekost dan verwacht. “Dat is echt de schuld van Bali.”, lacht Karlijn. “Daar hebben we ons ontzettend laten gaan. Na vier maanden afzien, vonden we dat we dat wel verdiend hadden.” Ook Hawaii pakte duur uit. “Het is sowieso geen goedkope bestemming, maar de dollarkoers werkte helaas ook niet mee.”

kauai karlijn meulman

karlijn meulman

bora bora karlijn meulman

Advies voor toekomstige wereldreizigers

Net als Laura Vink geeft ook Karlijn het advies om veel variatie aan te brengen. “Je kunt last krijgen van reismoeheid, als je te lang hetzelfde doet of ziet. Van nieuwe omgevingen en andere activiteiten krijg je echt nieuwe energie.” Daarnaast raadt Karlijn aan om iets meer geld te sparen dan je nodig denkt te hebben. “Vaak ben je toch iets meer kwijt dan je verwacht. Het zou ontzettend zonde zijn als je bepaalde activiteiten niet kunt doen of bestemmingen niet kunt bezoeken, omdat het geld op is.” Tot slot vindt Karlijn dat je er niet te lang over moet dubben. “Wil je die wereldreis echt maken, doe het dan! Maak je vooraf of tijdens je reis niet te druk over zaken als werk. Uiteindelijk zul je zien hoe snel alles weer normaal is als je weer thuis bent.” En dat is misschien wel het pijnlijkst.

Wil je meer lezen over de fantastische reis die Karlijn en Ward maakten? Dan raad ik je zeker aan om haar blog te checken. Tijdens hun wereldreis plaatste Karlijn wekelijks reisverslagen op haar blog.

Lees ook eens de wereldreisverhalen van Laura, Ivo en Daphne.

9 reacties

  1. Yay, leuk om te lezen weeral! Ik denk dat inderdaad dat dé tip is om iets meer budget te voorzien dan je strikt nodig denkt te hebben. Je reist om de ervaring niet om het land af te kunnen vinken (terwijl je niet van je stoel afkomt omdat alles geld kost)!

  2. Wat een onwijs leuk interview! En echt een prachtige reis die Karlijn en Ward hebben gemaakt.

    Hoor zo vaak van mensen die in Iran zijn geweest dat we mensen er zo ontzettend vriendelijk zijn. Zou er heel graag een keer heenwillen. En over dat alles zodra je terug bent weer heel snel normaal is, dat is misschien inderdaad wel het pijnlijkst. Alsof alles een droom is geweest. Heel bizar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*