Sinds ik in 2014 in Breda ben gaan wonen, heeft het karakteristieke gebouw in het stadscentrum van Breda mijn aandacht getrokken. De ramen dichtgetimmerd of ingegooid, graffiti op de muren en een ijzeren hek ervoor. Het historische kloostercomplex heeft jarenlang leeggestaan, maar daar is in 2016 eindelijk verandering in gekomen. Het complex is van top tot teen verbouwd en in mei 2016 heeft hotel Nassau er haar deuren geopend.

Geschiedenis van het complex

Hotel Nassau is het eerste vijfsterrenhotel in Brabant, en ligt in de Nieuwstraat, één van de oudste straten in Breda. Achter de Nieuwstraat werd in het jaar 1410 de eerste omwalling van de stad voltooid. Tussen de Nieuwstraat (vroeger ‘De Nieuwe Strate’) en de stadsomwalling werden drie hofhuizen gebouwd. Deze hofhuizen werden in die tijd bewoond door adellieden. In 1849 vestigt de Orde der Franciscanessen zich in één van de hofhuizen. Ze geven het de naam ‘Het Liefdegesticht’. Er wordt in 1903 bijgebouwd door de zusters en ook de andere hofhuizen worden in de jaren daarna aangekocht. De zusters creëren een doolhof door alle muren door te breken, waardoor er een geheel nieuw complex ontstaat. In 1992, een jaar na het vertrek van de zusters, wordt het complex onder andere gebruikt voor studentenhuisvesting. Ruim zes jaar lang wonen er studenten, totdat het kloostercomplex in 1998 leeg komt te staan. Pas in 2013, 15 jaar later, wordt het complex gekocht door de huidige eigenaar, met het idee om er een hotel in te vestigen.

Hotel Nassau in Breda

Het spiksplinternieuwe hotel is sinds mei 2016 geopend. De officiële opening vond plaats op 15 september 2016. In totaal zijn er 95 kamers gerealiseerd, variërend van een superior room tot een junior suite. Het mooie aan het hotel is dat oude elementen bewaard zijn gebleven. Er is een spannend contrast tussen klassieke en moderne architectuur. De muren zijn bijvoorbeeld niet overal netjes gestuct; af en toe zijn er bijvoorbeeld oude bakstenen zichtbaar. Ook mooi is de knipoog naar het katholieke verleden van het complex. Op meerdere plekken in het hotel vind je, soms ietwat pikante, portretten van moderne nonnen. Zo hing er in onze kamer bijvoorbeeld een fantastisch portret van een sexy non. De Neogotische kapel is één van de hoogtepunten van het hotel. De kapel met het vele glas-in-lood ademt historie, en is af te huren voor bijvoorbeeld feesten en congressen.

“Hotel Nassau Breda is een unieke hotelbelevenis op historische katholieke bodem waar vroeger sober geleefd werd. Dit vormt een prachtig contrast met onze luxueuze services en faciliteiten, want wij geloven dat geen gast ongevoelig is voor de onschuldige én schuldige geneugten van het leven.”

Restaurant ‘Het Liefdegesticht’

Bij restaurant ‘Het Liefdegesticht’ kun je terecht voor heerlijke gerechten en dito wijn. Vanuit het hotel loop je zo naar het restaurant, maar je bereikt het restaurant ook vanuit de ingang aan het Franciscanessenplein 1. Het restaurant is net als het hotel stijlvol ingericht. Grote glaspartijen, een prachtige visgraat vloer en comfortabele stoelen zorgen voor een gezellige setting. Naar eigen zeggen verheft sterrenchef Bart Klomp, samen met zijn team, goed eten tot een religie. Eenvoudige, maar creatieve gerechten en kwalitatief goede ingrediënten staan centraal. Ben je benieuwd naar de menukaart? Deze is te vinden op de website.

Praktische informatie

Hotel Nassau ligt aan de Nieuwstraat 23 in Breda. Een kamer kan telefonisch gereserveerd worden of via de website. Uiteraard kun je ook een kamer reserveren via websites als Booking.com. Een standaardkamer kost gemiddeld € 160,- per nacht op basis van twee personen, exclusief ontbijt. In het weekend liggen de prijzen gemiddeld iets hoger. Het hotel werkt met variabele prijzen; die kunnen dus dagelijks veranderen.

hotel-nassau-breda-1

hotel-nassau-breda-2

hotel-nassau-breda-3

hotel-nassau-breda-4

hotel-nassau-breda-5

hotel-nassau-breda-6

hotel-nassau-breda-7

hotel-nassau-breda-8

hotel-nassau-breda-9

hotel-nassau-breda-10

hotel-nassau-breda-11

hotel-nassau-breda-12

Mijn overnachting in hotel Nassau was onderdeel van het arrangement tijdens BrabantNacht, georganiseerd door Visit Brabant. In mijn disclaimer vind je meer informatie over dit soort samenwerkingen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*