Ik schrijf dit bericht terwijl ik op mijn comfortabele bank zit in Breda. Iets klopt er niet. Op dit moment had ik eigenlijk in Cuzco moeten zijn. Ik had Arequipa, de Colca Canyon en de Sacred Valley al bewonderd moeten hebben. Ik had mijn verjaardag moeten vieren met uitzicht op Machu Picchu, maar helaas liep alles compleet anders…

huacachina-peru-1

Direct goed mis

Nadat we de eerste twee nachten doorbrengen in Lima, stappen we op de bus naar Ica, de hoofdstad van de gelijknamige regio. Vanuit Ica brengt een taxi ons in een paar minuten naar Huacachina, een oasedorpje midden in de woestijn. We zijn pas een halve dag in Huacachina, als er onverwachts een eind aan onze reis komt. Terwijl we ‘s ochtends een enorme pannenkoek met vers fruit proberen te verorberen, schiet het ineens bij Ivo in zijn rug, uit het niets. Aan zijn gezicht zie ik direct dat het goed mis is. De eigenaar van het hostel weet een Engelssprekende dokter in Ica, en zet ons op de taxi ernaartoe. Daar krijgen we al snel te horen dat het absoluut niet verstandig is om verder te reizen. De arts kan een injectie geven en spierverslappers en pijnstillers voorschrijven, maar dat betekent niet dat we een aantal dagen later kunnen hiken door de Colca Canyon. Ivo moet rustig aan doen, en laten we nu net geen relaxte strandvakantie hebben geboekt.

Afbreken van de reis

Terug in Huacachina nemen we contact op met de SOS alarmcentrale. Ook de medewerker van de alarmcentrale adviseert ons om niet verder te reizen. Met pijn in ons hart nemen we de beslissing om onze reis af te breken; we zien allebei in dat we de reis niet kunnen maken zoals we die gepland hebben. Verre van zelfs. We schieten allebei in de praktische modus en cancelen accommodaties die we al hadden vastgelegd, boeken een busticket terug naar Lima en reserveren tickets voor een directe vlucht van Lima naar Amsterdam. De SOS alarmcentrale kan dit laatste niet voor ons doen, omdat ze een en ander pas na het weekend kunnen afstemmen met onze verzekeringsmaatschappij. Gezien de situatie willen we daar niet op wachten.

Terug naar Lima

De volgende ochtend, zondagmorgen, zet de taxi ons af op het busstation van Ica, waar we twee dagen eerder nog vol plannen aankwamen. We komen meerdere mensen tegen die we eerder ook hebben ontmoet. Het pijnlijke is dat die mensen allemaal verder reizen naar Arequipa, en dat wij terug moeten naar Lima. We verwennen onszelf door in Lima in een goed hotel (met een goed bed!) te slapen. De avond brengen we vooral door met veel geregel. De alarmcentrale zorgt ervoor dat Ivo business class kan vliegen, zodat hij niet 12 uur lang hoeft te zitten; super geregeld dus!

Regenachtig Nederland

Een dag later, op maandagavond, vertrekt ons vliegtuig naar Amsterdam waar we dinsdagmiddag om 15:00 uur aankomen. De laatste dagen en de vlucht zijn als in een roes voorbij gegaan. Voordat ik het doorheb vis ik onze tassen van de bagageband en ploeteren we door de regen naar de taxibus die ons opwacht. Ik slik even. De reis waar we maandenlang naar uit hebben gekeken, is compleet anders gelopen dan verwacht. Helaas. Gezondheid staat voorop en is het allerbelangrijkst. Peru loopt niet voor ons weg. Wat ik gezien heb vond ik prachtig, en ik kijk ernaar uit om terug te keren. Adiós!

Voor nu, een kleine selectie van de paar foto’s die ik gemaakt hebt in Peru.

huacachina-peru-4

lima-peru-1

lima-peru-7

lima-peru-9

lima-peru-14

lima-peru-18

37 reacties

 1. Hele mooie foto’s alvast, jullie gaan vast een keer weer die kant op voor een herkansing… Veel beterschap nog en als je het positief mag bekijken: ik las op twitter dat je enkele dagen Berlijn hebt vastgelegd. Altijd goed om in je favoriete stad te zijn!

 2. Onwijs vervelend voor jullie. Fijn dat het cancellen en terugkeren uiteindelijk vlot ging. Hoe is het met Ivo nu? De eerste foto’s zijn al schitterend, hoop voor jullie dat jullie spoedig jullie plannen kunnen hervatten.

 3. wat ontzettekend kut zeg. Echt, ik snap dat je zo ontzettend baalt. Maar wat je zegt, Peru loopt niet weg en de planning ook niet. Ik denk dat het een verstandige beslissing is geweest weer naar huis te gaan. Martijn heeft trouwens datzelfde t-shirt met Adventura Awaits ;-) x Anto

 4. Wat ontzettend balen, Eva! Ik wist dat jij en Ivo zo naar deze Peru-reis uitkeken. Maar, veel belangrijker, heel veel beterschap aan Ivo. Gezondheid is het allerbelangrijkste.

 5. Jeetje zeg Eva, wat ontzettend jammer en wat super rot ook voor Ivo! Pfoe, dat was echt niet niks.. hoe gaat het nu? Veel beterschap aan hem!
  En ben je ondertussen al jarig geweest? (GEFELICITEERD!!!!!)
  Veel liefs

 6. Wat een vervelende wending zeg, gezondheid gaat inderdaad voorop maar balen is het wel! Beterschap voor Ivo. De foto’s die je hebt kunnen maken zijn in ieder geval echt prachtig!

 7. Ik had al wat op Twitter voorbij zien komen. Wat ontzettend balen, maar gezondheid gaat inderdaad voor. Hopelijk gaat het snel beter en kunnen jullie de reis over niet al te lange tijd toch weer hervatten. De foto’s zijn in ieder geval prachtig en beloven veel goeds!

 8. Zo ontzettend jammer dat jullie de reis niet af hebben kunnen maken, hopelijk komt er ooit een keer een kans om hem alsnog te doen! En gelukkig wel een paar dagen Berlijn gehad, hele kleine maar fijne troost.

 9. Jeetje wat is dit balen zeg! Natuurlijk wil je dat een goed herstel hiervan voorop staat, maar het is wel even door een hele zure appel heen bijten. Hopelijk komt er nog een keer een kans om dit niet dunnetjes, maar juist groots over te doen. Beterschap voor Ivo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*