Verlaten gebouwen en plekken hebben een bijzondere aantrekkingskracht op me. Na (illegale) bezoeken aan onder andere de Eisfabrik en het Institut für Anatomie in Berlijn, bezoeken we nu op legale wijze vliegveld Tempelhof, dat in 2008 haar deuren sloot.

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

Check-in voor de rondleiding

We stappen de luchthaven binnen en checken in bij het kantoortje. Zodra de groep compleet is zetten we koers naar de eerste ruimte. Onze gids vertelt honderduit over de rijke geschiedenis van Flughafen Tempelhof. Aan het begin van de jaren ’20 ontwikkelde Berlijn een vliegveld op het Tempelhofer Feld, een veld dat gebruikt werd voor recreatiedoeleinden en waar militaire parades werden gehouden. Vanaf 1922 ontstond er écht een vliegveld met verharde taxibanen en gebouwen. Tempelhof Flughafen groeide sindsdien ontzettend snel.

Eén van de grootste vliegvelden in 1936

In 1936 was Tempelhof één van de grootste vliegvelden ter wereld. In datzelfde jaar ontstaat het plan om de luchthaven te verbouwen. Niet alleen om de capaciteit te vergroten, maar ook omdat de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij de luchtvaart erg belangrijk vond. Er wordt snel gestart met de verbouwing en in 1937 is de structuur al voltooid. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog komen de werkzaamheden in 1943 stil te liggen, waardoor de bouw nooit helemaal afgerond zal worden.

300.000 vierkante meter vloeroppervlak

Terwijl onze gids ons boeit met interessante verhalen, neemt ze ons mee op tour door de luchthaven. We lopen langs de incheckbalies, volgen de bordjes naar het restaurant, bekijken de wachtruimte en staan bij de bagageband. Ook stappen we in de lift en worden we naar het dak gebracht. Vanaf daar kunnen we het hele complex goed overzien, ware het niet dat het wat miezert en het behoorlijk mistig is. We duiken snel weer naar binnen waar het droog en behaaglijk is. We splitsen onze groep in tweeën en nemen de trap naar beneden. Door het bijzondere ontwerp van het trappenhuis zien we de andere groep ook naar beneden lopen, maar komen we elkaar nooit tegen. Heel wat meters leggen we af. Flughafen Tempelhof is met zo’n 300.000 vierkante meter vloeroppervlak namelijk één van de grootste gebouwen ter wereld. Uiteindelijk komen we aan bij de schuilkelders waar omwonenden konden schuilen tijdens bombardementen. Het ruikt er bedompt en het is er donker. Ik ben blij als we weer terug naar boven lopen. Op naar de frisse lucht.

Amerikaanse sporen

Tijdens de rondleiding zien we veel sporen van de Amerikanen terug. Luchthaven Tempelhof werd tot begin jaren ’90 veelvuldig door hen gebruikt. Zo krijgen we tijdens de tour onder andere de basketbalzaal te zien die de Amerikanen lieten bouwen voor hun soldaten. Ook moderniseerden en verbouwden zij de boel. Zo verlaagden ze bijvoorbeeld de plafonds van een aantal ruimtes. Dit om de grootheidswaan van de nazi’s te verbergen.

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

rondleiding tempelhof berlijn

Terwijl onze gids ons de laatste ruimtes laat zien, kom ik tot de conclusie dat dit een fantastisch stukje Berlijn is. De rijke geschiedenis van de luchthaven is ontzettend boeiend, en door een rondleiding te volgen komt de geschiedenis écht tot leven. Doen dus! Meer informatie over de rondleiding vind je op thf-berlin.de.

Lees ook: mijn andere artikelen over Berlijn

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*