In deze serie interview ik inspirerende mensen die een wereldreis hebben gemaakt en die daar graag over vertellen. Want wereldreizen intrigeren me en wekken mijn nieuwsgierigheid op. De boel de boel laten en voor langere tijd het avontuur opzoeken. Iets dat nog altijd op mijn to-do-lijst staat. Ik vraag wereldreizigers het hemd van het lijf. Deze keer is het de beurt aan Daphne de Vries (30) van reisblog livethelifeyoulove.nl. Zeven maanden lang reisde ze de wereld rond met haar vriend Marcel.

daphne live the life you love
Daphne van reisblog live the life you love

Van een reis naar Azië… naar een wereldreis

Daphne droomt al een hele tijd van het idee om een wereldreis te maken. Het is de bedoeling om na het afronden van haar studie voor langere tijd weg te gaan, maar ineens is er een baan en worden de plannen opzij geschoven. Totdat Daphne en Marcel een reis plannen naar Azië. “We wilden graag eens Azië bezoeken, maar waar begin je dan? Thailand? Laos? Vietnam? Eigenlijk wilden we alles zien. En dus besloten we al snel dat we drie maanden naar Azië wilden gaan” vertelt Daphne. Maar als ze dan toch een langere reis aan het plannen zijn, dan kunnen ze net zo goed ook naar Australië en Nieuw-Zeeland gaan. En om die lang gekoesterde droom van een wereldreis uit te laten komen, voegen ze daar ook nog Zuid-Amerika aan toe. In oktober 2013 is het zo ver en stappen ze op het vliegtuig, op weg naar mooie en bijzondere avonturen.

Wereldreis route

De twee starten hun reis in Thailand, waarna ze ook Laos, Vietnam, Cambodja en Kuala Lumpur aandoen. Hun volgende stop is het Indonesische Bali, waar ze een korte vakantie houden met de ouders van Marcel. Na enkele maanden doorgebracht te hebben in Azië, reizen ze door naar Australië en Nieuw-Zeeland. Beide landen ontdekken Daphne en Marcel met een camper. Via Moorea, een paradijselijk eiland in Frans-Polynesië, reizen ze naar Paaseiland en Chili. Verder bezoeken ze op dit continent het ruige Patagonië, Buenos Aires, Uruguay, de Iguazu Falls, Rio de Janeiro en Peru. Hun wereldreis sluiten ze af op een wel heel relaxte manier, zegt Daphne: “Vanuit Peru zijn we naar Curacao gevlogen. Vrienden van ons woonden op dat moment daar, en daar konden we onze reis wel heel bijzonder afsluiten.”

daphne_laos
Laos

daphne_nz
Nieuw-Zeeland

daphne_paaseiland Zonsondergang op Paaseiland

Mooiste herinneringen

Op de vraag welke bestemming de meeste indruk heeft gemaakt op haar, zegt Daphne stellig: “Nieuw-Zeeland. Het is zo’n mooi en fijn land, de mensen zijn super vriendelijk en je kunt er gemakkelijk doorheen reizen. Nieuw-Zeeland is echt zo’n bestemming waar ik wel zou willen wonen”. Ook Paaseiland stelt absoluut niet teleur. “Het zien van de beelden op Paaseiland was een magisch moment, waar ik al jaren van droomde. Daarnaast is de Perito Moreno Glacier in Patagonië me echt bijgebleven. Het geluid als er een stuk ijs afbrokkelt.. Dat is zo gaaf! Dat geluid ging echt door merg en been”.

Zo veel moois.. zijn er dan ook tegenvallers?

“Ik vond Bali wat tegenvallen. Het eiland is prachtig, maar na alle bijzondere en mooie dingen die we al in Azië hadden gezien, vond ik Bali wat gewoontjes”, stelt Daphne. “Verder viel er eigenlijk geen bestemming tegen. Ik miste vooral soms dingetjes thuis: mijn bank waarop ik kon knuffelen met mijn katten bijvoorbeeld, of het gemak om even een wijntje te gaan drinken vrienden”. Zoals veel andere wereldreizigers ook aangeven heeft Daphne vooral moeite met de tijd ná hun reis. “Het is erg leuk om iedereen weer te zien en om weer in je eigen bed te slapen, maar na een week is dat alweer normaal. Je hebt je verhalen verteld en daarna gaan mensen weer over tot de orde van de dag. Terwijl ik daar nog helemaal niet klaar voor was. Ik kon moeilijk wennen aan het ‘normale leven’, doordat ik zo veel had meegemaakt en een compleet ander ritme gewend was”.

daphne_chili
Chili

daphne_marcel_paaseiland
Paaseiland

Praktische zaken

Driekwart jaar voordat Marcel en Daphne inchecken op hun eerste vlucht, beginnen ze met het plannen van hun reis. Veel hoeft er vooraf niet geregeld te worden: een uitvlucht uit Thailand en een visum voor Vietnam. De rest kan ter plaatse worden geregeld. Hun huis wordt onderverhuurd aan bekenden, waardoor ze geen onnodige woonlasten hebben. Daphne zegt haar baan op, terwijl Marcel als ondernemer alles gemakkelijk zelf kan plannen.

Vooraf schatten de twee in welk budget ze nodig hebben. Er rekening mee houdend dat ze hier waarschijnlijk overheen gaan, sparen ze een extra bedrag. “We wilden niet voor verrassingen komen te staan. Het zou zonde zijn als we op reis bepaalde dingen niet konden doen, omdat ons budget op was”, vertelt Daphne. Tijdens hun reis houden ze hun budget met een schuin oog in de gaten. Her en der wordt wat bijgeschaafd indien nodig. Toch kunnen ze niet voorkomen dat ze tijdens hun wereldreis ruim boven hun budget uitkomen. “In Azië kwamen we prima uit met ons budget. Oceanië viel uiteindelijk een stuk duurder uit, doordat met name excursies erg prijzig zijn. In Zuid-Amerika kwamen we ook niet helemaal uit met ons budget. De reden daarvoor is onze route. We zouden in eerste instantie van Chili via Bolivia naar Peru gaan. Maar we wilden heel graag naar Patagonië, waardoor de rest van ons plan in de soep liep. We moesten bijvoorbeeld meer vliegen, waardoor de bodem van ons budget sneller in zicht kwam”. Voor de nieuwsgierigen onder ons: in totaal heeft de wereldreis, inclusief vluchten, excursies en kleding, ze een kleine € 50.000,- gekost.

daphne_laos2
Laos

Advies voor toekomstige wereldreizigers

Daphne kan kort zijn als ik haar vraag naar haar advies voor toekomstige wereldreizigers: “GA! Dat is het allerbeste advies dat ik kan geven. Go live your dreams. Spijt krijg je niet. En krijg je dat wel? Dan ben je zo weer terug”.

Wil je meer lezen over de geweldige reis die Daphne en Marcel maakten? Neem dan zeker een kijkje op Daphne’s blog, waar je meer verhalen kunt lezen. Op flickr kun je veel foto’s van hun reis bekijken.

Lees ook eens de wereldreisverhalen van Laura, Karlijn en Ivo

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*