Een kleine twee weken geleden bezocht ik op een mooie herfstdag Heusden Vesting, een stadje op ongeveer een half uur rijden van Breda. Ik had er nog nooit van gehoord, maar zag het bijzondere vestingstadje voorbij komen in een tv-uitzending van vtwonen. In het kader van ‘meer ontdekken in eigen land’ besloten we op een zondag in de auto te stappen en naar Heusden Vesting te rijden. (Al moet ik eerlijk bekennen dat Ivo me ontvoerde en het voor mij een verrassing was waar we naartoe reden.)

heusden-vesting-2

Heusden Vesting

Heusden Vesting was een van de eerste steden in Nederland die door een muur werd omringd en ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noord-Europa. Het stratenplan stamt uit de middeleeuwen en het sfeervolle stadje barst van de monumentale panden. Er staan er inmiddels 134 op de Monumentenlijst. Vanaf 1968 is er geprobeerd om de vestingwerken en de stadshaven weer in ere te herstellen. En dat is aardig gelukt. In 1980 won Heusden voor de restauratie de Urbes Nostrae-prijs, de hoogste Europese prijs op het gebied van de restauratie. Al met al is het een prachtig stadje dat geschiedenis ademt.

Slenteren door de oude binnenstad

Op deze zonnige herfstdag parkeren we de auto net buiten het centrum. We kunnen met de paardentram naar de binnenstad worden gebracht, maar we kiezen ervoor om het kleine stukje te voet af te leggen. We dwalen door de smalle straatjes en bekijken de talloze oude panden. We slenteren langs de molens op de vestingwallen, de stadshaven en het mooie stadhuis. En als het weer omslaat duiken we een gezellig cafeetje in; daar zijn er namelijk ook genoeg van in Heusden Vesting.

Ben jij al eens in Heusden Vesting geweest?

heusden-vesting-1

heusden-vesting-3

heusden-vesting-4

heusden-vesting-6

heusden-vesting-7

heusden-vesting-5

Niks missen?

Vul je e-mailadres in en ontvang bericht bij een nieuw artikel. Je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

6 reacties

  1. Mijn vriend heeft mij een keer als verassing er naartoe genomen. Sprookjesachtige stadje. Met mooi weer en in de zomer wordt het wel overspoeld met toeristen dus dat vertekend het een beetje. Ik kom er graag, ook dat pannenkoekenhuis is fijn ;)

  2. Prachtige foto’s! Wat een geluk dat het volkswagen busje er stond! Ik kende Heusden Vesting niet, maar als ik dit zie, zou ik er graag een keer heen willen. Leuk om nieuwe plekjes te ontdekken in eigen land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*