Ieder jaar zeg ik het weer: het jaar is écht voorbij gevlogen. Ontzettend cliché, maar cliches zijn nu eenmaal heel erg waar. Ik blik graag terug op de reizen die ik afgelopen jaar maakte en de avonturen die ik beleefde. 2016 was een bijzonder reisjaar. De ene reis viel in het water, terwijl de ander alle verwachtingen waarmaakte. Sommige reizen kwamen als een verrassing terwijl de ander maanden vooraf werd geboekt. Ik trapte het reisjaar af met een tripje naar de (winter)zon: Hola Barcelona!

Barcelona – februari

Begin februari vlogen we in een mum van tijd van Amsterdam naar Barcelona. Terwijl het in Nederland behoorlijk koud was, scheen in Barcelona op momenten de zon volop. Zo’n tien jaar eerder was ik al eens één dag in Barcelona, maar nu kon ik de stad wat beter leren kennen. En maar goed ook, want wat is Barcelona een heerlijke stad. Mooie pleinen, fotogenieke wijken, bijzondere street art, watertandende tapas, prachtige musea én een heerlijk strand.

Meer lezen: Ik plaatste een visual diary, een city guide, schreef over mijn favoriete wijken én over een street art walking tour.

Barcelona

barcelona_018

Weg in eigen land: Groningen & Haarlem – maart

In maart vertoefde ik twee fantastische steden in Nederland met idem gezelschap. Ik logeerde een nachtje in Groningen met vriendin L. en struinde door Haarlem met mijn moeder en zus. De nacht brachten we door in een schitterende bed & breakfast in De Rijp, waar we -heel charmant- ‘s nachts wakker werden gehouden door de luide kerkklok.

Ierland – april

Eind 2015 gaf ik Ivo een roadtrip door Ierland cadeau voor zijn 30e verjaardag. Die bewuste roadtrip vond plaats in April, en had Dublin als begin- en eindpunt. Onze trip door Ierland is één van de reizen die erg speciaal voor me is. Ik ben echt verliefd geworden op de adembenemende natuur, en dat op 1,5 uur vliegen van Nederland. De groene Wicklow mountains, de ruige kliffen aan de westkust en waanzinnig Connemara. Oké, Dublin was ook leuk, maar niks kan tegen het natuurgeweld op. En dat het waanzinnig goed (voor Ierse begrippen) weer was, hielp natuurlijk ook erg mee.

Meer lezen: Ik deelde onze route, schreef over de Wild Atlantic Way, de tocht naar Diamond Hill en de imposante Cliffs of Moher. Ook beschreef ik 24 uur in Dublin.

connemara ierland

diamond+hill+connemara+np

New York & Boston – mei

In Januari won ik twee tickets van Air Berlin naar een bestemming naar keuze in de Verenigde Staten met deze foto. Ik twijfelde lang: New York of San Francisco? Omdat er een lange reis naar Peru verderop in het jaar gepland stond, koos ik voor een paar dagen New York en Boston. New York is een stad die je echt eens gezien moet hebben, en ik ben blij dat ik dat in 2016 heb kunnen doen. De zon onder zien gaan en de wolkenkrabbers een voor een verlicht zien worden vanaf het dak van Rockefeller center is een moment dat me nog lang zal bijblijven.

Meer lezen: Ik schreef over hipster hotspot Williamsburg, een street art tour in Bushwick en Top of the Rock, deelde mijn favoriete foto’s uit New York, gaf mijn 16 beste tips en maakte een city guide van New York. Ook deelde ik mijn tips voor Boston, een stad die beduidend minder indruk maakte.

New York

grand central station nyc

Berlijn – juli

Het eerste bezoek van het jaar aan mijn lieblings Berlijn. Een weekend bomvol plezier, heerlijke etentjes, koude drankjes aan de Spree, lange fietstochten en zwoele zomeravonden. Een weekend dat niet lang genoeg kon duren, maar helaas zó voorbij was.

Meer lezen: We stonden onder andere in de rij bij Mustafa voor een kebab en bezochten vliegveld Tempelhof, fietsen een marathon en dineerden bij Crackers en lunchten bij het Michelberger hotel. Bijtanken deden we in het 25hours Hotel Bikini Berlin, een natte droom voor iedere designliefhebber.

fernsehturm berlin sunset

tempelhof berlijn

Met Interrail door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk – augustus

Van het een kwam het ander en zo zat ik ineens naast Natasja in de trein, op weg naar Frankfurt. Natasja maakte op uitnodiging van CityZapper en Interrail een treinreis door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, en ik mocht mee! De trein bracht ons vanuit Nederland naar Frankfurt, Basel, Innsbruck en Berlijn. Vier geweldige bestemmingen, stuk voor stuk. Vooral Innsbruck maakte indruk door de schitterende ligging tussen de bergen; een bestemming die ik graag nog eens bezoek in de winter. Als klap op de vuurpijl brachten we 24 uur door in Berlijn. Veel te kort, maar ieder uurtje Berlijn is mooi meegenomen.

Meer lezen: Ik liet Frankfurt door mijn ogen zien, beschreef het charmante Basel, liet zien waarom ik op slag verliefd werd op Innsbruck en vertelde over het bliksembezoek aan Berlijn. Ook schreef ik over het reizen met een Interrail pas.

basel zwitserland

innsbruck

innsbruck

Hamburg – september

Een paar weken later stapten Ivo en ik in de auto, om enkele uurtjes later weer uit te stappen in Hamburg. Vooraf had ik niet al te veel verwachtingen van de stad, maar jemig, wat heeft deze Duitse stad me verrast. Het deed me op sommige momenten echt denken aan Berlijn, maar de havenstad heeft toch echt een eigen identiteit. Koude biertjes en hamburgers ‘s avonds in de buitenlucht, bijzondere concept stores, fietstochten in de regen, uitgebreid snuffelen bij vlooienmarkten en bijzondere architectuur bekijken. Hamburg heeft het echt allemaal.

Meer lezen: Ik schreef uitgebreid over het 25hours Hotel Hafencity waar we mochten slapen, deelde mijn mooiste beelden en vertelde wat je écht moet doen in Hamburg.

Hamburg

Hamburg

Peru – oktober

Ik heb er al het een en ander over geschreven, maar onze reis naar Peru is zo’n reis die compleet in het water viel. Er kon een dikke streep door onze fantastische plannen. We zouden onder andere door de Colca Canyon wandelen, Machu Picchu bezoeken en een (vermoedelijk) fantastische hike maken naar Laguna 69. Het mocht niet zo zijn, want Ivo ging in Huacachina door zijn rug. Verder reizen was niet mogelijk, en onze originele plannen uitvoeren waren zéker niet mogelijk. Vijf dagen nadat we waren aangekomen in Lima vlogen we weer terug naar huis. Positief punt aan dit alles? Ik zette voor het eerst voet op Zuid-Amerikaanse bodem (smaakt naar meer!) én ik maakte mee wat het is om business class te vliegen. In een 11,5 uur durende vlucht ook nog. Pretty awesome!

Meer lezen: Ik schreef over hoe onze reis naar Peru in het water viel, deelde mijn tips voor een bezoek aan Lima en droomde zelf weg bij mijn foto’s van Huacachina.

lima-peru-15

huacachina-peru-3

Berlijn – oktober

Om de wrange nasmaak aan Peru te vergeten, besloten we spontaan een tripje naar Berlijn te boeken. Hoe kan het ook anders? Ik had Berlijn altijd al eens willen bezoeken in de herfst, en nu was er een mogelijkheid. We wandelden heel wat af en aten de verloren calorieën er net zo hard weer aan aan bij de Indiër, de Vietnamees en Brammibal.

Mijn meest recente verhalen over Berlijn verschenen nog niet, maar kun je binnenkort verwachten.

berlijn-autumn-15

berlijn-autumn-8

Ik maakte dit jaar 9 vluchten, reisde in 29 uur met de trein door Duitstalig Europa, bezocht 3 verschillende continenten, vertoefde 3 keer in Berlijn en vloog de eerste keer Business Class. Een pracht van een reisjaar dacht ik zo. Volgend jaar belooft een druk jaar te worden met onder andere een lange trip naar Nieuw-Zeeland; ik heb er zin in! Hoe was jouw jaar?

29 reacties

 1. Erg leuk! Ierland wil ik (in verband met mijn Ierland-blog) komend jaar graag weer bezoeken. New York en Berlijn heb ik dit jaar ook allebei bezocht, hoewel Berlijn een flitsbezoek was. Twee enorm gave steden!!

  Je hebt in ieder geval een fantastisch jaar achter de rug! En Peru komt vast nog wel een keer goed! ;-)

 2. Op dit moment is het nummer New York op de radio van Alicia Keys. Heel toevallig :) 2016 is een mooi reisjaar voor jullie geweest zeg. Alleen jammer van Peru. Ik ben ook benieuwd naar jullie avonturen in 2017, vooral Nieuw-Zeeland. Wij willen daar in 2018 naartoe gaan.

 3. Ik hou ervan om zulke overzichten te lezen. Zo leuk! En nu zie ik dat je in februari gewoon naar Sri Lanka gaat? Wat gaaf! Hier liggen de reisboeken ook al klaar en hoop dat wij ook in 2017 kunnen gaan. Ik kijk nu al uit naar je verhalen.
  Op een mooi nieuw reisjaar! Met hopelijk een urbexbezoekje aan Berlijn? ;-). Fijne feestdagen! X

   1. Leukleukleuk! Zo benieuwd naar jullie ervaringen! Wij overwegen rondreizen in Zuid-Sri Lanka met bezoek aan Kandy, Sigiriya, de theeplantages en natuurlijk een wild life park en eventueel nog een paar dagen Malediven er achteraan. Ligt nog niet vast maar de dromen zijn er. Jullie ervaringen komen dus uitstekend van pas <3.

 4. Woaaah Nieuw-Zeeland, dat lijkt me echt heel gaaf. Jaloers! Ben nu al benieuwd naar de foto’s en verslagen ;)
  Hamburg lijkt me ook erg leuk trouwens, ben dit jaar voor het eerst naar Keulen geweest, vond ik ook een verrassend leuke stad!

 5. Ondanks de narigheid in Peru toch een heel mooi jaar achter de rug, zo te lezen. Door jouw foto’s heel erg benieuwd naar Innsbruck, ziet er zo mooi uit! Fijne feestdagen alvast en veel geluk (en gezondheid!) in 2017. Maar zo te lezen ga je er alles aan doen om dat mogelijk te maken ;)!

 6. Mooi Eva! En wat een prachtige foto’s! Zo jammer dat jullie Peru reis eerder afgebroken werd, maar gelukkig heb je nog meer dan genoeg andere bijzondere bestemmingen mogen ontdekken :) Een fijne jaarwisseling alvast! En veel plezier met de voorbereidingen voor NZ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*