Het Gemeentemuseum in Den Haag stond al een tijdje op mijn visit-list. Niet alleen vanwege de kunst die er tentoongesteld wordt, maar ook vanwege het prachtige gebouw van architect H.P. Berlage waarin het museum huist. Je zou het misschien niet direct verwachten, maar het Gemeentemuseum is één van Europa’s grootste kunstmusea met zo’n 150.000 kunstwerken. Tijd voor een bezoek dus!

gemeentemuseum den haag

Doorlopende tentoonstellingen

Het Gemeentemuseum heeft enkele doorlopende tentoonstellingen, waaronder ‘Het wonder van Delfts blauw’ en ‘Ontdek het moderne’. Een doorlopende tentoonstelling die zeker de moeite waard is wat mij betreft is ‘Mondriaan & De Stijl’. Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft (met 300 kunstwerken) de grootste collectie Mondriaans. Iedereen kent Mondriaan van zijn kunstwerken met primaire kleuren en grafische lijnen, maar in zijn vroegere jaren schildert hij landschappen, dieren en boerderijtjes. Veel werken uit deze vroegere periode hebben een plekje gekregen in het Gemeentemuseum. Eén van de beroemdste Mondriaans is het onvoltooide Victory Boogie Woogie, dat hij tussen 1942 en 1944 in New York schilderde. Het schilderij is een echte eyecatcher, en moet je absoluut eens van dichtbij hebben gezien. Naast de collectie Mondriaans heeft het museum ook één van de grootste De Stijl-collecties ter wereld, met werken van bijvoorbeeld Vilmos Huszár en Bart van der Leck.

Tijdelijke tentoonstellingen

Benieuwd wat er nu of in de toekomst te zien is in het museum? Houd dan de website van het museum in de gaten. Van 5 november 2016 t/m 12 februari 2017 is in het museum onder andere de tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenares Alice Neel te zien. Deze vond ik zelf erg bijzonder. Het werk van Alice bestaat uit talloze expressieve portretten, die stuk voor stuk de aandacht naar zich toetrekken. Alice Neel noemt zichzelf ook wel een ‘verzamelaar van zielen’, en legt bijvoorbeeld haar kinderen en minnaars vast, maar ook collega kunstenaars.

Praktische informatie

Het Gemeentemuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag, van 11:00 tot 17:00 uur. Entree kost € 13,50, studenten betalen € 10,-. Kinderen onder de 18 of mensen met een museumkaart bezoeken het museum gratis. Het museum ligt op de Stadhouderslaan 41 in Den Haag. Parkeren is gratis in de Stadhouderslaan, maar je moet wel geluk hebben op een vrije plaats. Voor een broodje of een goed stuk taart kun je terecht in het mooie Grand Café, gelegen in de tuinzaal. De nadruk ligt op biologische, duurzame en verantwoord verbouwde producten.

Tot slot, enkele beelden van het museum zelf. De kunstwerken ga je natuurlijk in het echt bekijken!

gemeentemuseum den haag

gemeentemuseum den haag

gemeentemuseum den haag

gemeentemuseum den haag

gemeentemuseum den haag

gemeentemuseum den haag

gemeentemuseum den haag

gemeentemuseum den haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*