Over een paar maanden, op 12 juli om precies te zijn, zet ik koers naar het Olympiastadion in Berlijn. Daar treedt namelijk U2 (en voorprogramma Noel Gallagher’s High Flying Birds) op. Al twee keer eerder bezocht ik het immense stadion met een rijke historie. In 2014 voor een voetbalwedstrijd van Hertha BSC en een paar maanden geleden voor een rondleiding door het Olympiastadion. Is zo’n rondleiding de moeite waard?

Net zoals veel andere plekken in Berlijn, kent ook het Olympiastadion een rijke historie. Het stadion behoort samen met het olympisch zwemstadion, het olympisch hockeystadion, de Waldbühne, het Maifeld, de klokkentoren, de Langemarckhalle en het Sportforum tot het Olympiagelände (Reichssportfeld). Het stadion is niet altijd zo groot geweest. In 1913 werd een stadion gebouwd voor de Olympische Spelen van 1916. Door de Eerste Wereldoorlog gingen die Spelen niet door. Het stadion voldeed niet meer voor de Spelen die twintig jaar later, in 1936, wél doorgingen. De Olympische Spelen van 1936 werden door de Duitse overheid gebruikt om de nationaalsocialistische ideologie te propageren. Door de gehele stad hingen bijvoorbeeld vlaggen met hakenkruisen. Een fascinerend stukje geschiedenis, is het feit dat de donkere Amerikaan Jesse Owens met vier gouden plakken naar huis ging. Een kleine tien jaar later, na de Tweede Wereldoorlog, staat het stadion nog steeds. Er is verbazingwekkend genoeg weinig schade aangericht. Alleen de klokkentoren op het Maifeld, die inmiddels herbouwd is inclusief originele bel, gaat verloren. Inmiddels is het stadion, dat in 2004 grondig werd gerenoveerd voor de WK voetbal 2006, de thuisbasis van de Berlijnse voetbalclub Hertha BSC.

Rondleiding door het stadion

Iets voor twaalven stappen we uit de U-Bahn. Vanuit het station is het een kleine wandeling, voordat het stadion ineens opdoemt. Het is een grijze dag, en dat grijze sfeertje past wel bij het stadion en de geschiedenis. We melden ons bij het verzamelpunt, en wandelen niet veel later achter de gids aan het stadion in. Het bijzondere aan het stadion is de manier waarop het gebouwd is. Alleen de bovenste ring ligt boven de grond; de onderste helft van het stadion ligt onder de grond. Waar je in de meeste stadions normaal een flink aantal trappen moet lopen om op het veld te kijken, kijk je hier direct bij binnenkomst het gigantische stadion in. Iets anders dat direct opvalt is de felblauwe atletiekbaan. Het is gek om het stadion zo leeg te zien. De vorige keer zaten er tienduizenden voetbalfans, gehuld in blauw-wit, met biertjes in hun handen. Nu is het stadion compleet leeg, op een handjevol mensen na.

Terwijl we door deuren gaan die normaal gesloten blijven, vertelt onze gids uitgebreid over het stadion en de geschiedenis. Via verschillende ruimtes en gangen komen we uiteindelijk bij de zuidtribune, waar oorspronkelijk Hitlers eretribune was gebouwd. Een deel van de eretribune is bewaard gebleven, maar hij werd wel verkleind om te verhinderen dat het stadion een gedenkoord voor neonazi’s zou worden. Dit deel van de rondleiding, inclusief de verhalen die verteld worden, spreekt mij het meest aan. Het is ook interessant om voet te zetten in bijvoorbeeld de kleedkamers, maar dat blijft uiteindelijk toch het minst bij. Als de rondleiding na een dik uur tot een einde komt, nemen we de tijd om zelf de rest van het Olympiagelände te ontdekken; er is immers genoeg te zien.

Praktische informatie over de rondleiding

Meer informatie over de verschillende tours vind je op de website. Wij gingen mee met de daily tour (met een Engelssprekende gids) die € 11,- per persoon kost. Het is ook mogelijk om het stadion op eigen houtje te bezoeken, of met een multimedia guide. Om bij het Olympiastadion te komen heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt er natuurlijk je auto kwijt, maar het is gemakkelijker om met de U-Bahn of de S-Bahn te komen. Beide stations liggen op een steenworp afstand van het stadion.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*