Sri Lanka is wellicht niet meteen bij het grote publiek bekend als het walhalla voor foodies, maar zelfs na één keer ontbijten met verschillende curries ben je om. Telkens alleen maar eten zonder zelf te koken is natuurlijk te gemakkelijk. Daarom nam ik deel aan een cooking class in Sri Lanka. Ik is overigens Ivo, omdat Eva tijdens de cooking class veroordeeld was tot het maken van het beeldmateriaal. Tijdens ons verblijf in het Underneath The Mango Tree hotel (UTMT) deed de mogelijkheid zich voor om een cooking class met een lokale chefkok te volgen. Hoewel ik zelf geen topchef ben, verre van, vind ik het bijzonder boeiend om nieuwe recepten te leren en mee te kijken. En zo geschiedde.

Een hele hoop kruiden

We beginnen met een kleine inventarisatie van wat er allemaal nodig zal zijn. Gelukkig heb ik al flink veel honger, dus kom maar op met die curries. Zonder al teveel van de eindconclusie te willen verhullen, het daadwerkelijk opeten van de curries zou nog best lang gaan duren. Enfin, het keukenblad staat vol kleine potjes met nootmuskaat, mosterdzaden, koriander, chili, kaneelstokjes etc. De kruiden worden voorzichtig afgewogen en met behulp van een vijzel ontstaat er al snel een homemade currypoeder. Een ander belangrijk ingredient is kokosmelk. De kokosmelk wordt op een geweldige manier gemaakt; de kokosnoot krijg een flink tik met de botte kant van het mes, het kokoswater wordt eruit gehaald en het vruchtvlees van de noot wordt met een blendertje vermalen tot kokospulp. Ook wordt er nog wat kokosmelkpoeder en water toegevoegd.

Aan de slag

Om een lekkere curry te maken zijn er nog een aantal ingrediënten nodig. Uien, knoflook, curry bladeren en tomaat worden ook standaard aan de curry toegevoegd. Ik kijk een beetje moeilijk naar de chef, omdat er nog vijf lege pannen achter ons staan. Die moeten allemaal vol? Jazeker, in iedere pan gaat een smaakvolle curry bereid worden. We beginnen met het snijden van de groenten, waarna we de eerste ingrediënten in de pan gooien. Het ziet er heel eenvoudig uit. Hete kokosolie in de pan, een beetje currypoeder, curry blaadjes en een stokje kaneel erbij, vervolgens ui, knoflook en tomaat toevoegen en tot slot een flinke hoeveelheid kokosmelk. Uiteraard mogen ook het peper en zout niet ontbreken. Met ingrediënten zoals rode linzen, vis en wortel gaan we de curry’s hun eigen smaak geven.

Geheim van de chef

Wat echt bijzonder is, is dat de chef precies kan vertellen wat welke handeling met de smaak gaat doen. Hierdoor kun je ook echt voor jezelf de overwegingen thuis maken. Een beetje meer zout of currypoeder toevoegen en de smaak is ineens heel anders. Ik blijf rustig opletten als de chef de ene na de andere curry completeert. Tussendoor blijven we proeven; een lepeltje voor hem en een lepeltje voor mij. Na drie uur kokkerellen zijn de pannen gevuld en hebben we vijf verschillende curry’s bereid, met de hoofdingrediënten biet, wortel, rode linzen, kipfilet en vis.

En dan is het tijd om te proeven…

Uiteindelijk, na zo’n 2,5 uur, staat alles klaar om echt geproefd te gaan worden. Een flinke portie rijst erbij en verse papadums om het af te maken. Het eindoordeel? Super interessant en geweldig lekker!

3 reacties

  1. Dat lijkt me dus echt zo tof om te doen! Als wij nog eens naar Sri Lanka gaan, zou ik dat ook graag eens willen doen. Heb ooit eens een kookcursus gedaan in Marrakech en dat vond ik zo’n toffe manier om de locale cultuur te leren kennen. Mijn complimenten trouwens voor de schrijfstijl en de waanzinnig mooie foto’s (prachtige scherptediepte), een feestje om te lezen. En nu heb ik trek :D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*