Na ruim een jaar en vier maanden gaan we terug naar Doel, in België. We vragen ons af hoe het er inmiddels uitziet en of er veel veranderd is. Op deze zonnige dag stappen we in de auto, om zo’n drie kwartier later in Doel aan te komen. Het contrast met ons vorige bezoek had niet groter kunnen zijn..

Een toeristische attractie

Op de weg ernaartoe komen we nog niet direct veel andere auto’s tegen, maar zodra we in het dorp aankomen is het een drukte van jewelste. Langs de hoofdstraat staan al tientallen auto’s geparkeerd, en op het parkeerterrein voor het café is nog maar één parkeerplek vrij. Het cafeetje is drukbezocht; op het terras staan een aantal mensen met een biertje in hun hand. Het lijkt bijna een doodnormaal café op een zonnige zondagmiddag, maar het woord doodnormaal past niet bij Doel. De vorige keer kwamen we sporadisch iemand tegen op straat, nu zien we veel gezinnetjes, groepjes jongeren en stelletjes. Ook in het dorpje zelf is een en ander veranderd. Het valt direct op dat nu nog meer ramen zijn dichtgetimmerd met houten platen. Hoewel nu nog minder huizen bewoond zijn, is Doel zeker geen spookstad meer. Het lijkt meer op een bizar pretpark; alleen de snoepkraam en de openbare toiletten missen nog.

Een eigenaarde sfeer

Er hangt een rare en eigenaardige sfeer. Jongeren komen met hun getunede auto’s bij elkaar voor een zogenaamde meeting, een antieke begrafeniswagen rijdt stapvoets langs het kerkhof en een gezinnetje gooit vlees op hun barbecue, die ze hebben opgezet op een grasveld midden in Doel. Tijdens ons vorige bezoek raakte ik niet uitgekeken op de vele street art, nu zijn het vooral de bezoekers die me verbazen. Ook blijkt het een fotogenieke fotolocatie te zijn voor communicantjes. Het ene na het andere kind poseert in een zondagse outfit voor de vervallen woningen en de uit de kluiten gewassen struiken, om een uniek fotokaartje te maken. Nadat we door de paar straten die Doel telt hebben geslenterd, stap ik weer enigszins verbluft in de auto. Ik vond Doel de vorige keer al vreemd, maar nu misschien nog wel vreemder…

The army of dreamers
De industrie in volle gang..
Een vrouw veegt haar stoepje, terwijl toeristen op de achtergrond een biertje drinken.

Wanneer zou die luie stoel voor het laatst gebruikt zijn?
Het meest bizarre beeld van de dag; een gezinnetje barbecuet in de lentezon.
Karma
Voederhuisjes voor de katten

Ben jij al eens in Doel geweest?

13 reacties

  1. Die drukte van gezinnen en mensen die vrolijk poseren heb ik twee jaar geleden ook meegemaakt. Misschien omdat het lekker weer was?

    Ben je nog ergens naar binnen geglipt, of was dat echt niet meer te doen?

    1. Zal er zeker ook mee te maken hebben, maar ik vond de sfeer zo merkwaardig in tegenstelling tot de vorige keer.. benieuwd hoe lang het er nog staat. Ik zag dat je wel nog naar binnen kon sneaken bij een garage, maar verder zat alles echt potdicht.

  2. Wat een herkenbare sfeer en gevoel, wij waren er vorig jaar in mei en toen had het ook een sfeer van een openbare pretpark. Dagjesmensen, jonge tieners en ouders met jonge kinderen krioelden er rond. Overal en nergens. Het is een schimmig gebied tussen wat wel en wat niet mag. Toch een bijzondere locatie. Misschien dat wij ook een keer teruggaan in 2017.

  3. Bizar dat de veranderingen zo snel kunnen gaan he? Het doet me een beetje denken aan hoe Beelitz Heilstätten bij Berlijn zo is veranderd. Het verlaten ziekenhuiscomplex heeft nu ook meer weg van een pretpark sinds het boomkroonpad er is gebouwd. Ergens wel jammer, ik had Doel altijd nog wel graag eens willen bezoeken. De foto’s die je hebt gemaakt vind ik trouwens wel erg gaaf!

  4. Mooi verwoord. Bizar dat er in een paar jaar tijd zoveel veranderd is. En dan met name door de hoeveelheid bezoekers. Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt mij wel heel interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*