Binnenkort vertrekt een goede vriendin naar Sri Lanka, en wat zou ik graag in haar tas kruipen om weer terug te gaan! Sri Lanka maakte met gemak al mijn verwachtingen waar, en nog meer dan dat. Welke dingen mis ik nu het meest?

1. Curries en roti

Met stip op 1: het verrukkelijke eten. Ik lik nog mijn vingers af als ik eraan denk. Als je zoals ik standaard ontbijt met yoghurt en granola is het wel even wennen om te ontbijten met dahl, hoppers, roti en coconut sambol, maar ik kan je vertellen dat het snel went. Sterker nog; als ik de keuze had uit een Westers ontbijt of een Sri Lankaans ontbijt, dan werd het altijd het laatste. Bij een geweldige bed & breakfast in Ella was het helemaal feest, met zoete pannenkoekjes en ander lekkers erbij.
‘s Avonds aten we vaak curries (met vis, kip of vegetarisch) of kottu, een gerecht dat met veel lawaai wordt bereid doordat dunne roti pannenkoekjes in kleine stukjes worden gehakt. Yum!

2. Magnifieke natuur

Tijdens onze reis viel ik van de ene verbazing in de andere. Het ene moment sta je tussen de heldergroene theevelden, het volgende moment rijd je door een safaripark of wandel je door uitgestrekte graslanden. Ik had niet verwacht dat een relatief klein land als Sri Lanka zo veel te bieden zou hebben. Dit maakt het reizen met de trein ook zo bijzonder. De trein baant zich op zijn dooie gemak een weg door het heuvelachtige en groene binnenland, en met de deuren open heb je het idee dat je er midden in zit.

3. Vriendelijke locals

Locals maken de bestemming; daar ben ik echt van overtuigd. Zo heb ik geen geweldige herinneringen aan Irkutsk in Rusland. Ik kan me het moment nog goed herinneren dat we in een overvolle bus aan het zoeken waren bij welke halte we eruit moesten. Het regende en de ruiten besloegen telkens, en er was niemand die ook maar een poot uitstak om te helpen. Toen vervolgens iedereen op straat ook nog constant chagrijnig deed, was het feest voor mij wel compleet. Maar goed, terug naar Sri Lanka, waar ik wél met heel veel plezier terugdenk aan alle locals die we daar hebben ontmoet. Fijne, korte praatjes met (taxi)chauffeurs, verhalen uitwisselen met eigenaren van bed & breakfasts, lachende en spelende kinderen en vriendelijke begroetingen op straat. Zo waardevol!

4. Perfecte temperaturen

Op een paar grijze dagen aan de kust na was de temperatuur fantastisch. Vooral in Nuwara Eliya en Ella vond ik het heerlijk; niet te warm en niet te koud. Doordat deze plaatsen op hoogte liggen, koelt het in de avond wat af, maar dat vond ik juist erg prettig. Overdag lekker zonnig, ‘s avonds een jeans en een oversized hoodie aan. De laatste dagen van onze reis was het aan de kust behoorlijk heet, maar wie klaagt daarover als ie op een bedje aan het zwembad ligt?

5. Het slome tempo

In Nederland moet alles snel en is bijna iedereen altijd gehaast. Hoe heerlijk is het dan om op reis te gaan naar een bestemming waar het tempo heel wat lager ligt? Geen mopperende chauffeur als je in de file staat, geen wekker die je bruut wakker maakt, écht de tijd nemen voor je ontbijt, met een luisterboek aan in de zon in slaap vallen en geen probleem als de trein een paar minuten stilstaat (want kijk dat uitzicht!).. ik kan er wel aan wennen hoor in ieder geval.

Wat mis jij het meest aan reizen of aan jouw favoriete bestemming?

6 reacties

  1. Wat een droom! Vooral het ontbijtje klinkt heerlijk.

    In Nederland ontbijt ik meestal met een shake. In Azië (Indonesië) kan ik echt genieten van een goede nasi kuning of nasi campur. Zo lekker ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*