Het alarm op mijn telefoon wekt me om 10 over 5 in de ochtend. Ik sta direct opgewonden naast mijn bed en het kost me nauwelijks moeite om wakker te worden. We gaan op safari! Onze gids en chauffeur Leel pikt ons iets voor half 6 bij onze accommodatie op, zodat we ruim op tijd bij de ingang zijn. Hij scheurt behendig in de stoere jeep over de weg in het pikkedonker. Het is nog behoorlijk fris in mijn shirt en korte broek, maar ik ga ervan uit dat het snel opwarmt als de zon tevoorschijn komt.

De dieren ontwaken bij zonsopgang

Het wordt langzaam licht zodra we het park inrijden. De zon komt op en achter de bomen en struiken zie ik een felle, oranje bol langzaam verschijnen. Het opkomen van de zon is voor de dieren het teken om te ontwaken. Terwijl we op een rustig tempo door het park rijden, is het een geluid van jewelste. De vogels kwetteren op luide toon en al snel spotten we de eerste kudde herten. Leel stopt even, zodat we de herten rustig kunnen bekijken. Vervolgens hobbelen we verder over het modderpad dat vol gaten en kuilen zit. Ik kijk aandachtig rond, in de hoop olifanten te zien. Die wens gaat al snel in vervulling.

150 kilo per dag

Ietwat verscholen achter een boom zien we de eerste olifant, op zijn gemakje aan het eten. Al gauw komt er een kleine olifant bij, een tiener weet Leel ons te vertellen. Terwijl ik ademloos kijk vertelt hij onder andere over de verschillen in uiterlijk tussen een mannetjes en een vrouwtjes olifant. Ik vind het nog best lastig om te zien, maar geniet met volle teugen. Af en toe stopt er een andere jeep om het tafereel ook gade te slaan, maar het is gelukkig geen dringen geblazen. Hopelijk beseft iedereen dat wij hier te gast zijn, en dat de dieren geen last van ons mogen hebben. Minutenlang kijk ik naar de twee olifanten die hun ontbijt wegwerken. Maar liefst 150 kilo op een dag eten ze. Ik kan het me bijna niet voorstellen.

Leel en zijn haviksogen

Na een klein stukje rijden komen we bij een open gebied en water. Aan de kant spotten we een krokodil. Althans, Leel vindt de krokodil met zijn haviksogen. Ik moet goed kijken voordat ik er een krokodil ik kan herkennen. Erg blij ben ik dan ook met mijn zoomlens, zodat ik de dieren goed en tot in detail kan bekijken. In de uren die volgen spotten we waterbuffels, felgekleurde vogels, varanen, nog meer olifanten en andere kleine dieren die we zonder de hulp van Leel nooit gezien zouden hebben. Het enige dier dat we helaas niet vinden is de luipaard. Er leven een aantal luipaarden in Udawalawe NP, maar dat betekent zeker niet dat je er gemakkelijk één spot. De luipaard kan zich goed verstoppen in de beboste en rotsachtige gebieden, en de kans dat je er een ziet is vrij nihil. Ook wij hebben vandaag geen geluk, maar dat mag de pret zeker niet drukken. De andere dieren en het prachtige landschap maken deze safari onvergetelijk.

Praktische informatie

De entreeprijs voor twee personen is 6.800 LKR (ongeveer $ 22 per persoon). Voor een auto betaal je 5.000 LKR (ongeveer $ 33). De safari zelf duurt circa 3,5 uur. Na de safari werden we bij onze accommodatie afgezet, waar we een ontbijtje geserveerd kregen. Omdat er verder weinig te doen is in de omgeving, reisden wij na het ontbijt direct verder naar de kust. We sliepen in het Eliyanth Udawalawe. De kamer was erg mooi (op een vliegende kakkerlak na), alleen de prijs-kwaliteitverhouding is een beetje zoek. Wij betaalden € 60 voor één nacht, inclusief (een matig) ontbijt.

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*