Een paar uur treinen van Colombo ligt Kandy, één van de grootste steden in Sri Lanka en erg centraal gelegen. De bekendste bezienswaardigheid van Kandy is de Tempel van de Tand, een boeddhistische tempel waar een tand van Boeddha wordt bewaard. Maar er is uiteraard méér te doen in Kandy en omgeving. Ons hoofddoel is Sigiriya, maar onderweg pikken we een paar stops mee.

1. Sri Muthumariamman tempel in Matale

Ik wijs richting de lichtroze stof met een hysterische bloemenprint: “Die wil ik graag.” Ze kijkt me met een grijns aan en meet het benodigde stuk af. We zijn in een klein stoffenwinkeltje beland. Ivo en ik hebben namelijk allebei onbedekte knieën en we hebben geen sarong meegenomen. Niet erg handig, maar we hebben er niet bij stilgestaan dat we een tempel zouden bezoeken vandaag. Onze praktisch ingestelde chauffeur heeft een oplossing en brengt ons naar dit winkeltje, zodat we allebei een groot stuk doek kunnen kopen die we als sarong kunnen gebruiken. Niet erg stijlvol, wel noodzakelijk. Binnen een paar minuten staan we weer buiten met een sarong in een exotisch motief. Missie geslaagd. Op naar de eerste stop in de omgeving van Kandy: de Sri Muthumariamman tempel in Matale. Deze kleurrijke en rijkelijk versierde hindoetempel is vooral schitterend van buiten, maar ook de binnenkant is zeker een bezoekje waard. Als de tempel op je route ligt, zou ik er zéker even stoppen.

2. Dambulla Cave tempel in Dambulla

Op onze route naar Sigiriya komen we praktisch langs Dambulla, gelegen in de culturele driehoek en bekend om de Dambulla Cave tempel. De entree bedraagt 1500 Sri LKR (ongeveer € 9,-), in tegenstelling tot wat onze gids ons vertelde. Eerder kon je de tempel namelijk kosteloos bezoeken. In vijf grotten kun je zo’n 150 buddha beelden en muurschilderingen bekijken. Vooral de omgeving is erg mooi. De tempel ligt op zo’n 160 meter hoogte, en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de groene omgeving. Zeker ook de moeite als je de tempel niet zo nodig hoeft te bezoeken.

3. Beklim Pidurangala Rock in Sigiriya

Een uitstapje naar Sigiriya (voor Lion rock of Pidurangala rock) is prima te doen vanuit Kandy, zeker als je een aantal stops maakt onderweg. Wij beslisten al snel om Pidurangala rock te beklimmen in plaats van Lion rock, maar je kunt ze natuurlijk ook allebei doen. Ik schreef al eerder over die beklimming waarbij ik het zweet op mijn rug had staan.

4. Maak een wandeling door het Udawattekele sanctuary in Kandy

In Kandy vind je het Udawattekele sanctuary, ook wel bekend als “Uda Wasala Watta” wat weer ‘De tuin boven het koninklijk paleis’ betekent. Udawattekele is een woud, gelegen op een heuvelrug bij Kandy. Je vind er veel verschillende soorten dieren zoals apen, vogels en herten, en daarnaast ook plantensoorten zoals grote lianen. Je kunt kiezen uit kortere en langere wandelingen. Door het hele woud staan borden waarop de route inclusief bezienswaardigheden aangegeven wordt.

5. Tempel van de Tand in Kandy

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij hebben de Tempel van de Tand niet bezocht in Kandy. Volgens vrienden hebben we daar echt iets aan gemist, dus ik neem de tempel graag op in dit lijstje. De Tempel van de Tand is de belangrijkste tempel van Sri Lanka, omdat in deze tempel één van de drie overgebleven tanden van Boeddha zou moeten liggen. De tand ligt goed opgeborgen in een gouden kistje, dus zet het maar uit je hoofd dat je deze kunt zien. De tempel is gelegen aan het mooie Kandy Lake; een schitterende plek om te wandelen, zeker in het gouden uurtje (het uurtje na zonsopkomst en voor zonsondergang).

6. Bezoek een spice & herb garden

Ik vond het erg interessant om een spice & herb garden te bezoeken; heel leerzaam en de gids vertelt uitgebreid over alle kruiden en planten die in de tuin groeien. Tip: Wees je er wel van bewust dat men de producten uiteindelijk graag aan je wilt verkopen. Het is geen verplichting om iets te kopen, dus doe het niet als je het niet wilt. Geef het dan wel duidelijk aan. Een kleine fooi voor de gids die je heeft rondgeleid wordt wel gewaardeerd.

Ben jij al eens in Kandy geweest? Of lijkt het je wat?

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*