5 treinreizen op mijn bucketlist

Terwijl je heerlijk onderuitgezakt zit zoeft de trein door het landschap. Lezen, muziek luisteren, naar buiten staren.. in de trein kom je écht tot rust. Dat maakt de trein misschien wel tot mijn favoriete vervoersmiddel. Het is minder flexibel dan reizen per auto, omdat je bijvoorbeeld niet even kunt stoppen om een foto te maken van een geweldig uitzicht, maar juist het feit dat je nergens invloed op hebt maakt het zo relaxed. Mijn ultieme treinreis was de Transmongolië Express, waar je dagenlang leeft in een coupé van een paar vierkante meter. Gek genoeg gaf zo’n kleine ruimte juist heel veel rust, en voelde ik me totaal niet opgesloten. Een bijzondere reis waar ik nog vaak aan terugdenk. Ook de treinreis in Sri Lanka en de reis met Interrail door Duitstalig Europa waren fantastisch. Ik heb de smaak te pakken, en er staan nog heel wat treinreizen op mijn bucketlist.

Mexico’s Copper Canyon Train

Deze treinreis door Mexico eindigde nog bovenaan de lijst van Lonely Planet Magazine met meest verbazingwekkende treinreizen ter wereld. De trein (‘El Chepe’ genaamd) doorkruist het prachtige Sierra Madre gebergte. De Copper Canyon is bijna vier keer zo groot als de Grand Canyon in de Verenigde Staten, maar lang niet zo bekend. Tijd om daar verandering in te brengen! In dit artikel dat verscheen op Expert Vagabond kun je meer lezen over deze treinreis. Ook Traveljunks schreef over de mooie Copper Canyon.

Bernina Express

Dat Zwitserland ontzettend mooi is heb ik al eerder gezien. De Bernina Express is dan ook een treinreis die ik graag zou maken. De Bernina Express vertrekt in Chur, de oudste stad van Zwitserland. Vanuit Chur en St. Moritz rijdt de trein naar Tirano, een Noord-Italiaans stadje dat gelegen is in het centrale deel van het bergdal Valtellina. Onderweg kun je je vergapen aan prachtige bergmeren, gletsjers en ander natuurschoon.

Amtrak’s California Zephyr

Begin oktober vlieg ik naar Amerika voor een roadtrip per camper, maar daarna ga ik graag nog eens terug voor een treinreis met de California Zephyr. Deze trein doorkruist Amerika van oost naar west. Vanuit Chicago reis je per trein naar San Francisco. Ook kun je de route in omgekeerde richting afleggen. Hoogtepunten op de route zijn onder andere de Rocky Mountains en de Sierra Nevada. In de blog van Derek Low kun je er meer over lezen, inclusief veel beeldmateriaal.

Rocky Mountaineer

The Rocky Mountaineer legt drie verschillende routes af tussen Vancouver, Banff en Jasper. Alle treinen vertrekken op het ‘juiste tijdstip’, wat betekent dat je kunt genieten van de geweldige uitzichten in daglicht. Hoogtepunten die je vanuit de Rocky Mountaineer kunt zien zijn onder andere Fraser River Valley, Mount Robson, Pyramid Falls en de klim over de Yellowhead Pass naar Jasper National Park. Meer informatie over de Rocky Mountaineer is te vinden op Seat61.

West Highland Line

Nog zo’n mooie treinroute in Europa vind je in Schotland. Schotland is sowieso een bestemming waar ik graag nog eens naartoe zou willen, maar als het dan per trein kan… De West Highland Line vertrekt vanuit Glasgow naar drie verschillende bestemmingen: Oban, Fort William en Mallaig. Deze treinreis neemt je mee langs de westkust, en rijdt recht door Loch Lomond & The Trossachs National Park. Op de website van Scotrail kun je meer lezen over de verschillende routes.

Reis jij graag per trein? En heb je een treinreis op jouw bucketlist staan?

9 Comments

 • Tof dat je al zulke mooie treinreizen hebt meegemaakt. En wat een mooie lijst dit. Ik ben ook dol op reizen met de trein (afgezonderd van reizen tijdens de spits, dan). De reizen voor Mexico en California lijken me ook echt prachtig. En door Sri Lanka wil ik ook nog altijd eens zo’n lange treinrit maken. Prachtig <3.

 • Nu begrijp ik de opmerking van laatst ;-) Ja, reizen met de trein is geweldig, al ben ik niet zo’n fan van slaaptreinen. De Copper Canyon is echt geweldig, want je kunt ‘m zo lekker in een paar delen opsplitsen. En nog een tip: ga tussen Creel en El Fuerte altijd aan de zuidzijde (komend vanuit Chihuahua links en komend vanaf de kust rechts) van de trein zitten, want dan heb je de spectaculaire uitzichten :-)

  • Goede tip voor de Copper Canyon! Ik heb gelukkig goede ervaringen met slaaptreinen. Ok, op die trein tussen Irkutsk en Ulan Bator na dan. Een Mongools meisje bleef de hele nacht wakker, licht aan/licht uit, lawaai, deur open en dicht.. aaagh!

 • Ooh, dit herinnert me aan een plannetje waar ik al zo lang op broed: eens niet naar Italië vliegen, maar met de trein gaan! En dan van Noord naar Zuid, tot aan Sicilië als het even kan…
  Dit plan strandt alleen elke keer op de stugge internationale treinsites en te weinig vrije tijd. Maar goed, lekker blijven dromen :-)

 • Ik houd zo van treinreizen! De West Highland Line is echt heel mooi (de West Highland Way ook maar duurt wat langer haha) en heb ik nou al een paar keer gedaan. Helemaal ultiem gecombineerd met een bezoekje aan The Isle Of Skye!
  Transsiberië Expres lijkt me echt heel gaaf, wat tof dat je dat gedaan hebt! Interrail is ook heel leuk en ik zou graag nog meer door Zwitserland/Noord-Italië willen treinen :)

 • Ik zou graag een treinreis willen maken, alleen dat is er tot nu toe nog niet van gekomen. Alle bovenstaande staan nog op het lijstje. Dit jaar staat wel die in Sri Lanka op het programma. Daar ben ik erg benieuwd naar. Verder staat de Transsiberië Express en een treinreis door Japan hoog op het lijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *