Hoewel ik een kaartje hebt voor een zitplek in de 1e klas, hang ik uit de deuropening van de trein. De airco en een zitplek in de eerste klas zijn fijn, maar niets kan op tegen genieten van het uitzicht zónder raam ertussen en het moment écht beleven. Ik neem je vandaag mee op één van de mooiste treinreizen ter wereld: de treinreis van Kandy naar Ella in Sri Lanka. Daarnaast vertel ik je waar wij onze treintickets vooraf kochten.

Van Kandy naar Nuwara Eliya

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald om naar het treinstation in Kandy te worden gebracht. Er is veel orde op het treinstation, in tegenstelling tot de heerlijke chaos op het treinstation van Colombo. De trein arriveert ruim een half uur te laat, maar dat geeft mij mooi de kans om rustig te fotograferen op het station. Ik heb hoge verwachtingen van deze treinreis en die verwachtingen worden al snel waargemaakt. Het landschap wordt telkens mooier en mooier. Ik zie groene bergen, ontelbaar veel theeplantages, werkende mensen en zwaaiende kinderen. Ik heb mijn zitplek verlaten en neem plaats in de deuropening. Mijn benen bungelen uit de trein, de wind waait door mijn haren en de benzine geur kriebelt in mijn neus. Ik neem het voor lief, want het uitzicht is adembenemend. Ik ben opgelucht dat het zo’n prachtige dag is met een strakblauwe lucht en een stralende zon. Het kan hier namelijk nogal eens mistig zijn, maar dat is vandaag absoluut niet het geval. De reis duurt in totaal zo’n vier uur, maar vliegt echt voorbij en voor we het weten staan we in Nuwara Eliya. Je kunt in één keer doorreizen naar Ella, maar wij besluiten de reis in tweeën te hakken, omdat we vanuit Nuwara Eliya naar Horton Plains National Park willen gaan.

Van Nuwara Eliya naar Ella

Twee dagen later zijn we terug op het treinstation van Nuwara Eliya. Er zijn behoorlijk wat locals, maar het merendeel van het perron wordt bevolkt door toeristen. Het is niet voor niets een must om te doen tijdens je reis door Sri Lanka. Het eerste deel van dit traject is spectaculair. De foto’s geven een goed beeld, maar niets is zo magisch als het met eigen ogen aanschouwen. Na verloop van tijd betrekt de lucht en ineens bevindt de trein zich in een witte cocon. Er hangt veel mist, en er is niets te zien, op de druppeltjes op het raam na. Het heeft iets mysterieus. De grijze lucht wordt nog heel even verdreven door de zon, maar zodra we in Ella aankomen barst de regen los. “Big rains!”, zegt de eigenaar van onze bed & breakfast met een grote glimlach. Op naar nieuwe avonturen!

Tickets vooraf kopen en praktische informatie

Seat61 is dé website als het om informatie over treinreizen gaat. Op deze pagina vind je alle informatie over de routes in Sri Lanka, de vertrektijden en meer handige informatie. Tickets voor deze treinreis kun je op het station kopen, maar nog gemakkelijker is het om dit vooraf te doen. De treintickets kochten we vooraf via www.visitsrilankatours.co.uk. De prijs voor een eersteklas ticket van Kandy naar Nuwara Eliya (Nanuoya) is £ 13 GBP per persoon. De prijs voor zo’n zelfde ticket van Nuwara Eliya naar Ella is £ 12 GBP per persoon. Met je boekingsnummer en je paspoort kun je de treintickets op de luchthaven van Colombo ophalen bij de Mobitel counter. Heel handig, zodat je op het treinstation niet meer in de rij hoeft te staan. Bij diezelfde Mobitel counter kun je ook direct een lokale simkaart aanschaffen. Niet per se om tijdens je reis goed bereikbaar te zijn, maar wel om bijvoorbeeld de weg te vinden met Google Maps of om een berichtje te sturen naar een taxichauffeur of gids.

Lijkt het jou wat, zo’n treinreis door Sri Lanka?

Bekijk alle foto’s

Benieuwd naar een impressie van de foto's die ik tijdens mijn reizen maak?
> Mijn mooiste reisfoto's bekijk je hier.

13 reacties

  1. Yes, dat lijkt me wel wat. Wat een mooie reis lijkt me dat. Telkens als ik blogs over deze route lees, dan denk ik met weemoed terug aan onze reis door de Mexicaanse Copper Canyon. Ook zo’n treinroute waar de bestemming er tijdens de prachtige reis niet zo toe doet :-)

  2. Wat een prachtige reis! Ik ben niet echt een Azië ganger, maar geniet wel altijd volop mee als ik dit soort verhalen lees. En de foto’s natuurlijk, altijd fijn om mooi beeldmateriaal te zien :) Ik reis eigenlijk nooit per trein, maar door Zwitserland reizen met de trein lijkt mij wel wat.

  3. Ja, ik heb het ook gedaan. Als ik er aan denk voel ik nog die heerlijk vochtige warme wind door de open deuren van de trein, en zie ik weer de Srilankaanse kindjes voor me die later in de coupé zaten, zelfs bij me op schoot. En uiteraard die prachtige uitzichten steeds.
    Ik moet zo ook een blog over Sri Lanka schrijven, dus ik ben meteen weer in de stemming. ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*