Het zand blijft aan mijn natte voeten plakken, om niet veel later weer weggespoeld te worden door het water. De stranden hier, bij het plaatsje Koggala, zijn nagenoeg leeg. Her en der ligt er iemand languit in het goudgele zand, maar verder zijn er weinig toeristen te bespeuren. Misschien komt het door de rode vlaggen die op het strand staan, wat betekent dat je er niet mag zwemmen omdat het gevaarlijk kan zijn. Terwijl het water soms onverwacht hard tegen mijn banen aanslaat, dwalen mijn gedachten regelmatig af naar een datum ruim 16 jaar geleden: 26 december 2004.

Ontzettend lang geleden, maar de beelden die die dag de wereld over gingen, staan op mijn netvlies gebrand. Op tweede kerstdag was er een allesvernietigende tsunami die duizenden levens verwoestte. Ook Sri Lanka werd ontzettend hard getroffen en ruim tienduizenden mensen kwamen om. Het helderblauwe water waar ik nu naar kijk is prachtig, en het is vreemd om te beseffen dat ditzelfde water tegelijk zo vernietigend kan zijn. Koude rillingen krijg ik ervan, terwijl de zon toch echt strak aan de hemel staat na dagen van afwezigheid. Ik zet het van me af; ik ga deze laatste dagen ontzettend genieten van dit bijzonder mooie land.

Een grijs wolkendek boven Tangalle

Een paar dagen eerder komen we na een fantastische week vol mooie ervaringen aan in Tangalle, de eerste plaats aan de kust waar we onze tas neerploffen. De vele wolken en de regen verstoren het plaatje van lange dagen aan het strand en kleurrijke zonsondergangen. Onze dagen komen we door met series kijken, lezen en hangen. Tijdens de spaarzame droge uurtjes wandelen we over het strand, maar heel veel meer is er hier niet te doen. Jammer!

Slenteren door Galle

Na een paar dagen vertrekken we naar Galle, waar we een nacht in de Ginganga lodge verblijven. ‘s Middags verkennen we Galle Fort. De Nederlandse VOC bouwde in de 17e eeuw in Galle hun fort, dat aan drie zijden omringt wordt door de Indische Oceaan. In Galle Fort vind je veel leuke cafeetjes, winkeltjes en sfeervolle straatjes.

Eindelijk warmte in Koggala

Als ik die ochtend wakker word in Galle, valt me direct de blauwe lucht op. Eindelijk, zon! Vandaag vertrekken we naar Koggala voor onze laatste dagen aan de kust. Een tuk-tuk brengt ons naar The Fortress, en ik weet niet hoe snel ik mijn bikini moet aantrekken als ik het zwembad en de oceaan zie. Onze dagen vullen we met slapen, lezen, eten, muziek luisteren en zwemmen. Precies zoals een vakantie moet zijn, toch?

7 reacties

  1. Prachtige foto’s zeg <3. Het lijkt me daar zo adembenemend mooi! Wel vreemd inderdaad dat het water ook zoveel kapot kan maken – heftig om daar bij stil te staan terwijl je op die plek bent. Maar nu met die blauwe kleur, is het dan weer zo beeldschoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*