Inmiddels bezocht ik de Duitse hoofdstad zo’n 10 keer, en hoewel ik heel vaak prachtig weer heb gehad, heeft het ook zeker meerdere keren flink geregend. Gelukkig geen man overboord, want in Berlijn vermaak je je altijd. Weer of geen weer. Wat te doen in Berlijn op zo’n druilerige, regenachtige dag? In dit artikel deel ik mijn tips.

“Do not be angry with the rain; it simply does not know how to fall upwards.”

10:00 uur – Uitgebreid ontbijten

Normaal sta ik het liefst zo vroeg mogelijk naast mijn bed. Ik wil zoveel mogelijk tijd benutten in mijn favoriete stad. Maar eerlijk is eerlijk, als de regen tegen het raam klettert draai ook ik me gerust nog even om. 10:00 uur is een mooie tijd om ergens uitgebreid te ontbijten. Mijn persoonlijke aanraders? Aunt Benny op de Oderstraße 7 (Friedrichshain), Silo Coffee op de Gabriel-Max-Straße 4 (Friedrichshain) en Anna Blume op de Kollwitzstraße 83 (Prenzlauer Berg).

aunt benny berlin

11:00 uur – Struinen over een overdekte vlooienmarkt

In het weekend zijn er vele (vlooien)markten in de stad te vinden, maar met een paraplu is het niet echt fijn snuffelen. De oplossing? Een overdekte vlooienmarkt! Op zaterdag en zondag tussen 10:00 uur en 16:00 uur kun je afdingen op allerlei snuisterijen bij Der Treptower Hallentrödelmarkt bij Arena Berlin.

12:30 uur – Is het al tijd voor kaffee und kuchen?

Stomme vraag.. kaffee und kuchen kan altijd. Op een kwartiertje loopafstand vind je Five Elephant op de Reichenberger Str. 101. Geloof me, voor de cheesecake hier wil je wel even met je paraplu de regen trotseren. Of loop nog een heel klein stukje verder naar Bravo Bravko op de Lausitzer Str. 47. Goddelijke taarten, echt.

13:00 uur – Museum middag

Berlijn telt ontzettend veel musea, en er staan nog steeds behoorlijk wat musea op mijn to-visit-list. Een regenachtige dag is ideaal om één of twee musea te bezoeken. Geïnteresseerd in fotografie? Dan vind je het Museum für Fotografie vast ontzettend interessant. Je vindt er onder andere veel werk van Helmut Newton. Het Museum fûr Fotografie ligt aan de Jebensstraße 2. Vlakbij is C/O Berlin te vinden, waar ik al een aantal keren ontzettend goede fotografietentoonstellingen bezocht. Mocht je honger hebben gekregen, dan kun je daar ook prima terecht voor lunch. Ook Hamburger Bahnhof, een museum voor moderne kunst gevestigd in een oud spoorwegstation, is echt de moeite waard. Mijn favoriete musea in Berlijn somde ik in dit artikel al eens op.

15:00 uur – Rondleiding door het verlaten vliegveld Tempelhof of bezoek de Reichstag

In het weekend kun je om 12:00 uur en om 15:00 uur een rondleiding door Flughaven Tempelhof boeken. De gids vertelt honderduit over de geschiedenis van het vliegveld, de architectuur én laat je alle interessante ruimtes zien. Kaartjes reserveren voor de tour kan via deze website.

Een andere optie is het bezoeken van de koepel van de Reichstag. Na de val van de muur werd de Reichstag gerestaureerd. De glazen koepel is daarvan het resultaat. Een bezoek aan de koepel is gratis, maar het is wel handig als je vooral reserveert via bundestag.de. Eventueel kun je je ter plekke ook aanmelden bij de Visitors Service. Vergeet niet je identiteitsbewijs of paspoort mee te nemen.

tempelhof berlijn

17:30 uur – Bikini Berlin

Op zoek naar toffe en unieke winkeltjes? Ga dan shoppen in Bikini Berlin. Deze mall is tot 20:00 uur geopend (let op: op zondag is Bikini Berlin niet open). In dit overdekte winkelcentrum vind je concept stores, mooie interieurwinkels en unieke kleding. Een overzicht van alle shops vind je op de website.

bikini berlin

19:30 uur – Dinner time

Dinner time! In welke keuken je ook zin in hebt, je zult het waarschijnlijk vinden in Berlijn. Van Peruviaanse ceviche tot Indiase curry en van de beste burgers tot aan flinterdunne, smaakvolle pizza’s. Eén van mijn favoriete restaurants is Crackers, waar verfijnde gerechtjes worden geserveerd in een stijlvolle setting. Een ideaal restaurant voor als je wat langer wil tafelen. Daarnaast is Zola favoriet, een ontzettend gezellig restaurant waar de pizza’s goddelijk zijn. Bekijk mijn city guide voor andere favorieten, óf neem een kijkje op de blog Berlin Food Stories. Je kunt hier de beste restaurants op keuken of op wijk selecteren.

berlijn zola

21:30 uur – Drankjes en dansjes

Na het diner volgen natuurlijk drankjes én dansjes. In de zomer is een biergarten een goed idee, maar in de regen is dat toch minder succesvol. Gelukkig zijn er genoeg toffe cafétjes en clubs (Ritter Butzke of Salon zur Wilden Renate bijvoorbeeld) om tot in de late uurtjes door te gaan.

Ondanks dat Berlijn in de zon wat mij betreft een tikkie fijner is, kun je je er dus ook prima vermaken in de regen! En als je zo’n fantastische puddlegram foto wil maken, dan is regen wel essentieel.. maak er het beste van!

1 reactie

  1. Hm wat een ontzettend leuk artikel heb je hierover geschreven! Zelf ben ik maar een keer in Berlijn geweest, maar ik wil graag terug want ik vond het superleuk. Wij zijn toen pizza en pasta gaan eten in een stampvol restaurant dat de 12 Aposteln heet en mannnnnn wat was dat lekker! Die vlooienmarkt lijkt me trouwens echt heel erg leuk. Malou x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*