5x doen in de omgeving van Bohinj in Slovenië

In de omgeving van Bohinj is ontzettend veel te doen, zeker voor de actieve reiziger. In dit artikel zet ik mijn favoriete to-do’s in de omgeving van Bohinj op een rij.

#1 Cable car omhoog en wandelen

Een ritje met de cable car naar het Vogel Ski Center moet bovenaan je to-do-lijst staan. In ongeveer 4 minuten brengt de cable car je naar 1533 meter hoogte. Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht over het felblauwe meer en de bergen. Vanaf het Vogel Ski Center kun je verschillende wandelroutes volgen. Bij het informatiepunt kun je een kaart krijgen met de verschillende routes. Onderweg staan de routes met een marker aangegeven, al is dat niet altijd even duidelijk. Op de website van Vogel kun je meer lezen over de verschillende trails. De cable car vertrekt ieder half uur tussen 08:00 en 18:00 uur. Een retourticket kost € 15,- voor een volwassene. Overige prijzen staan op de website van Vogel.

#2 Vintgar kloof

Op ongeveer een half uur rijden van Bled vind je de Vintgar kloof, een prachtige bezienswaardigheid waar je een mooie wandeling kunt maken. De heldergroene rivier de Radovna heeft over een lengte van 1,6 kilometer een kloof uitgesleten. Door de toevoeging van (houten) loopbruggen kun je door de kloof wandelen, met als uiteindelijke beloning een 16 meter hoge waterval. Al is het hoogtepunt hier niet zozeer de waterval, maar toch echt de reis ernaartoe.

#3 Watersport op het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is prachtig, en wordt veel bezocht door zowel toeristen als locals. Na een warme zomer kun je in het meer zwemmen (met een temperatuur van gemiddeld 23 graden), maar je kunt er bijvoorbeeld ook kanoën, varen en SUP-pen (Stand Up Paddling). Op verschillende plekken kun je het benodigde materiaal huren.

#4 Naar het meer van Bled

Het meer van Bled is één van de trekpleisters in Slovenië, en ik moet toegeven dat het absoluut een mooi meer is. Ietwat toeristisch, maar zeker iets wat je tijdens je bezoek aan Slovenië niet mag overslaan. Wat het meer van Bled zo speciaal maakt is het kleine eilandje met daarop de Maria Hemelvaartskerk uit de negende eeuw. Ook het Kasteel van Bled, gelegen op de top van een 130 meter hoge rots, is een plaatje om te zien. Het meer meet 2120 meter lang en 1380 meter breed. Een wandeling om het gehele meer kost dus behoorlijk wat tijd, maar je kunt natuurlijk ook een klein gedeelte doen. Het meer zelf is uitermate geschikt om te roeien en SUP-pen. Een must-do als je bij het kleine eiland wil komen. Liever lui dan moe? Neem dan plaats in een traditionele Pletna, een overdekte gondel.

#5 Wandelen rondom meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië, en is ongeveer 4,5 kilometer lang en 1 kilometer breed. Je kunt erg mooi wandelen rondom het meer, omdat de gehele rand onbebouwd is. Ook erg populair is een wandeling naar de Savica waterval. Bij de tourist office in Ribčev Laz (Ribčev Laz 48) kun je meer informatie krijgen over verschillende wandelingen die je in de omgeving kunt doen.

Er is één nadeel aan de omgeving van Bohinj. Rond het meer zijn er behoorlijk wat parkeerplaatsen, maar voor alle parkeerplekken moet betaald worden. Houd hier dus rekening mee als je naar het meer gaat. Neem je de cable car naar het Vogel Ski Center? Bij het vertrekpunt kun je je auto gratis parkeren.

9 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *