Brda, het Sloveense antwoord op Toscane

Onze laatste overnachtingsplek ligt in Brestje in de regio Goriska Brda, gelegen in het westen van Slovenië tegen Italië aan. Het wordt ook wel het Toscane van Slovenië genoemd, vanwege de vele wijngaarden, de pittoreske dorpjes op de top van de heuvels en de boomgaarden. Goriska Brda is één van de bekendste wijnstreken in Slovenië, maar in deze streek staan ook veel olijfbomen en er worden heerlijke kersen gemaakt. Op weg naar onze accommodatie in Brestje rijden we deels door Italië, en het laatste stuk leggen we met samengeknepen billen af. De weg is namelijk ontzettend smal en er is maar plaats voor één auto. Uiteraard komen we een busje tegen op het smalste stuk van de weg. Gelukkig zit er een local achter het stuur die wel ervaring heeft met dit soort wegen.. Behendig rijdt-ie een heel stuk achteruit om zijn busje op een oprit te parkeren, zodat wij kunnen passeren. Zweten. Brestje zelf is ontzettend klein, en voor ons dus de ideale plek om echt tot rust te komen.

Op ontdekkingstocht zonder plan

Na fantastisch weer tijdens onze eerste dagen in Slovenië is het ook in Brda, op een fikse onweersbui na, heerlijk zonnig weer en de heuvels liggen er prachtig bij. Zeker in de vroege ochtend en tegen zonsondergang aan (het zogenaamde ‘gouden uurtje’) zijn de uitzichten grandioos. Na een uitgebreid ontbijt stappen we in de auto, om Brda zonder plan te verkennen. We belanden al vrij snel in Smartno, een middeleeuws vestingsdorpje gelegen op een heuvel. Schuin tegenover hotel San Martin parkeren we onze auto, en vanuit de parkeerplaats staan we in een mum van tijd in het kleine, historische centrum. De oude stadsmuren, de torens en de Sint Maartenkerk ademen bijzonder veel sfeer uit en in Smartno waan ik me echt even in het verleden. Tijdens het vervolg van onze ontdekkingstocht passeren we een flink aantal dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan. Als de avond valt maakt de zon plaats voor een flink wolkendek. De groene wijngaarden steken contrastrijk af tegen de donkere, grijze wolken die over het landschap hangen. Een wonderlijk gezicht en ik geniet er met volle teugen van. We zijn hongerig geworden en zoeken een plekje in een kneuterig restaurant waar we genieten van écht goede pizza. Daardoor heb ik al helemaal het idee dat we in Italië vertoeven. Delizioso!

Lokale wijn proeven en meenemen

In ons appartement hebben we al kunnen proeven van een lokale, witte wijn. Erg lekker, en dus nemen we graag een paar flessen mee naar huis voor onszelf en vrienden en familie. Daarvoor maken we een stop bij Klet. Honderden kleine wijnboeren werken al zo’n vijftig jaar samen onder de naam Klet, en de boeren houden veel rekening met de natuur en de seizoenen. Ze geloven dat kwalitatief goede wijn begint bij de wijngaard zelf. Een mooie visie wat mij betreft. Tip: Liever de wijn eerst proeven? Op meerdere plekken in de regio kun je een wijnproeverij doen. Bij de lokale VVV in Dobrovo kun je daar meer informatie over krijgen. Ook kun je toffe excursies doen in de regio. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld zelf druiven te plukken en om meer te leren over het maken van wijn? Meer informatie daarover vind je op de website van Klet. Daarnaast zijn er op meerdere plekken e-bikes en e-scooters te huur, fijn voor al die smalle wegen.. ;-)

“Save water, drink wine.”

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *