Tijdens je roadtrip door Slovenië mag je een bezoek aan de hoofdstad eigenlijk niet overslaan. Daarnaast is Ljubljana in 1 uur en 45 minuten te bereiken per vliegtuig vanuit Nederland, dus het is de ideale stad voor een (korte) citytrip. Ik geef je mijn tips voor je volgende bezoek aan de Sloveense hoofdstad.

1. Metelkova

In Ljubljana zijn ontzettend veel mooie gebouwen uit de Renaissance te vinden. Het is een sprookjesachtige stad, en daarom is het juist zo leuk om naar het alternatieve Metelkova te gaan. Metelkova, een cultureel broeinest, is autonoom en is gevestigd in een gekraakte legerkazerne. In Metelkova vind je veel toffe street art en kunstobjecten. Slapen kun je er trouwens ook: hostel Celica is gevestigd in een oude gevangenis. Tijdens ons bezoek (zondagmiddag) was het erg rustig, maar ik heb begrepen dat er ‘s avonds genoeg te beleven is. Hoe dan ook; het is zeker een bezoekje waard.

2. Klauter omhoog voor een panoramisch uitzicht over de stad

Midden in de stad, op de Kasteelheuvel, ligt het Kasteel van Ljubljana (Ljubljanski Grad). Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de relatief kleine stad én over de rest van Slovenië, zoals de Julische Alpen en de Karawanken (een bergketen in de Zuidelijke Kalkalpen). Vanuit het centrum kun je gemakkelijk naar het kasteel lopen. Alhoewel, gemakkelijk… het is een behoorlijk steil pad. Een andere optie is de funicular, een kabellift die je in een mum van tijd boven brengt. Wij zijn alleen omhoog gelopen om te genieten van het uitzicht, maar uiteraard kun je het kasteel ook tegen betaling bezoeken. Meer informatie over openingstijden en tickets vind je op deze website.

3. Vind oude schatten op de vlooienmarkt

Iedere zondag is er een vlooienmarkt van 08:00 tot 14:00 uur. De kraampjes staan langs de rivier, tussen de Triple Bridge en de Cobbler’s Bridge. De vlooienmarkt is ideaal voor jou als je graag snuffelt tussen antiek, oude meubels, prullaria en ander oud spul. Ook ben je hier aan het goede adres voor memorabilia uit het Joegoslavië-tijdperk, zoals munten, medailles en uniforms.

4. Wees een Bourgondiër

Tijdens ons bezoek aan Ljubljana was het prachtig weer: 26 graden en een strakblauwe lucht. Het perfecte terrasweer dus. We hebben heel wat uurtjes op de terrasjes aan de oever doorgebracht. Geniet van (lokale) speciaalbieren, echte zomerdrankjes zoals Aperol Spritz en goede happen. Zin in zoet? Wandel dan naar Lolita voor een heerlijk stuk gebak. De ‘red velvet cake’ en de ‘white chocolate raspberry cake’ testte ik alvast voor je… yum!

5. Museum of Contemporary Art (MSUM)

Geïnteresseerd in moderne kunst? Bij Metelkova ligt het Museum of Contemporary Art (MSUM). Het is een relatief klein en compact museum met een wisselende tentoonstelling. Bekijk de website voor meer informatie over actuele exposities. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag. Iedere eerste zondag van de maand mag je gratis naar binnen. Ook kun je naar MG+, het Museum of Modern Art. Het MG+, gelegen aan de rand van Park Tivoli, is ook van dinsdag t/m zondag geopend.

Ben jij al eens in Ljubljana geweest? Lijkt het je een mooie stad?

Sfeerbeelden Ljubljana

Lees-tip: mijn andere blogs over Slovenië

5 reacties

  1. Leuk!! Ik ben er op een regenachtige Oktoberdag geweest en dit ziet er zo wel heel anders uit. Ik ga met vrienden ook een roadtrip door Slevenië doen (wilde al heel lang graag hier graag naar terug) en komen ook in Ljubljana weer. Hopelijk is het dan ook mooi weer,Metelkova staat hoog op mijn lijstje!

  2. Echt prachtige foto’s! Ik was nog nooit in Ljubljana, maar ik moet het echt eens wat hoger zetten op mijn bucketlist. Zo’n stad en street art is altijd een goede (foto) combo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*