Onder het mom van ‘nu we er toch zijn’ rijden we vanuit Slovenië naar Kroatië. Naar Istrië om precies te zijn, de westelijkste provincie van het land. Na een rit van ruim twee uur vanuit Ljubljana komen we aan in Rovinj, onze eerste stop op het Kroatische schiereiland.

Gekleurde gevels en waslijnen vol wapperende was in Rovinj

We parkeren de auto net buiten de stad. Vanaf het parkeerterrein zien we het letterlijke hoogtepunt van Rovinj al liggen, de St. Eufemia-kerk. In een kwartier wandelen we naar het centrum. We schuiven voor een ontbijtje aan op een terras aan de haven. Grote groepen toeristen lopen voorbij, de ober doet me denken aan een iets te enthousiaste propper en het eten is waardeloos. Ik vraag me even af of het wel een goed idee was om hier naartoe te rijden. Als we even later door de smalle straatjes en steegjes wandelen, ben ik dat gevoel gauw kwijt. Wat is het hier mooi! De kleine terrasjes her en der, de gekleurde gevels en waslijnen vol wapperende was zijn een lust voor het oog, en mijn camera maakt dan ook overuren. We wandelen via de steile paadjes naar de St. Eufemia-kerk, het hoogste punt van de stad en tevens de grootste barokke kerk van Istrië. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht over de stad. Na een kleine rustpauze dalen we via de smalle steegjes aan de andere kant weer af, terwijl we het ene na het andere picture perfect terrasje tegenkomen. Wat is Rovinj mooi!

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

kroatie rovinj

Wijntjes in Porec

We hebben een overnachting geboekt een Porec, een levendig stadje ten noorden van Rovinj. Omdat we graag nog meer van Porec willen zien rijden we vroeg in de middag weg uit Rovinj. Porec heeft een rijk verleden door de vele volksstammen die hun nederzettingen bouwden in de heuvels rondom de stad. De meer dan 2000 jaar oude stad is dus rijk aan culturele monumenten, en een behoorlijk geliefde plek in vooral de zomermaanden. We hebben weinig verwachtingen van Porec, maar het stadje bevalt erg goed. Misschien ligt dat aan de wijntjes die we drinken op een gezellig terras, maar de sfeer is bijzonder fijn. Omdat we er begin juni zijn wordt de stad nog niet overspoeld met toeristen, waardoor je er prettig kunt rondwandelen.

Wij slaan deze keer over, maar als je meer van de stad wil zien, dan kun je ook de Eufrasiusbasiliek bezoeken. Deze basiliek staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is onder andere ingericht met kleurrijke mozaïeken. Daarnaast zijn er in het oude centrum meer bouwwerken te vinden in de Romaanse en Gotische bouwstijl. Als de avond valt zijn er in ieder geval genoeg leuke restaurants om neer te strijken. Wij zoeken een plekje uit op het terras van Artha, een vegetarisch/veganistisch restaurant, en krijgen een enorme veggie platter voorgezet. Aanrader! Tot slot bekijken we de zonsondergang vanaf een bankje aan het water. Heel romantisch.. ;-)

Porec en Rovinj hebben me overtuigd van de schoonheid van Istrië, en ik ben ontzettend benieuwd heworden naar de rest van Kroatië. Een dag langer was absoluut niet vervelend geweest, maar het was een welkome afwisseling van al het groen dat we in Slovenië hebben gezien. Wil je Kroatië graag bezoeken tijdens je vakantie in Italië of Slovenië? Houd dan rekening met de tol die je betaalt als je de snelweg neemt. Wij betaalden op de heenweg (naar Rovinj) ongeveer € 5,- en op de terugweg (vanuit Porec) € 2,-.

Was jij al eens in Istrië?

kroatie porec

kroatie porec

kroatie porec

kroatie porec

kroatie porec

kroatie porec

kroatie porec

kroatie porec

Total
1
Shares

Niks missen?

Vul je e-mailadres in en ontvang bericht bij een nieuw artikel. Je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

3 reacties

  1. Ik klikte hierop omdat ik over twee weken naar Istrie ga en wauw, wat is het mooi daar! Wij zitten een keer heel dicht bij Rovinj dus dan ga ik daar zeker heen. Die foto met die scooter en die fiets zijn echt zo leuk, en dan al die gekleurde huisjes! Malou x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*