In de afgelopen jaren doorkruiste ik Portugal, Andalusië en Ierland per auto en dat beviel ontzettend goed. Ik vertelde al waarom een roadtrip ultiem cool is, vandaag geef ik je tips voor het plannen van de ultieme roadtrip. Waar moet je rekening mee houden en hoe bepaal je de route?

Wat wordt de bestemming?

Alles begint bij je bestemming. Het ene land is wat geschikter voor een roadtrip dan het ander. Zo zou ik zelf bijvoorbeeld niet snel een roadtrip maken door Sri Lanka. Je kunt daar heel wat kilometers afleggen per trein, de wegen zijn niet altijd even goed en de locals rijden soms als gekken. Daar moet je je comfortabel bij voelen. Ook heb je heel wat landen waar links gereden wordt, zoals Ierland en Engeland. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, maar ik ken genoeg mensen die daardoor niet comfortabel achter het stuur zitten. Links rijden went in principe heel snel, maar om het gemakkelijker te maken zou je een automaat kunnen huren zodat je in ieder geval niet met je linkerhand hoeft te schakelen.

Welk vervoer kies je?

De opties zijn eindeloos! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met je eigen auto op pad te gaan. Houd dan wel rekening met extra reisdagen om op je uiteindelijke bestemming te komen. Zo reden wij met onze eigen auto naar Slovenië, maar dat kostte ons wel twee dagen extra reistijd. Het voordeel is dat je in je eigen vertrouwde auto rijdt, en dat je op weg naar je bestemming extra stops kunt maken. Zo ontdekten wij bijvoorbeeld het gezellige Augsburg in het zuiden van Duitsland. Een extra aandachtspunt is dat je moet kijken welke landen je doorkruist om op je bestemming te komen. Moet je er tol betalen? Heb je een vignet nodig? Dit zijn allemaal extra kosten waar je rekening mee moet houden. Kijk voor meer informatie en praktische tips op de website van de ANWB.

Je kunt natuurlijk ook op de plaats van bestemming vervoer huren. Bij veel verhuurmaatschappijen kun je je vervoersmiddel ook op een andere plek inleveren. Zo haalden wij onze auto in Portugal op in Porto, en leverden wij deze weer in op de luchthaven van Faro. Het ligt maar net aan je route wat handig uitkomt.
Je kiest misschien automatisch voor de goedkoopste auto, maar bedenk vooraf goed over wat voor soort wegen je gaat rijden. Is het een ruig gebied met niet-geasfalteerde wegen? Kies dan voor een terreinwagen of een 4-wheel drive. Heb je trouwens ook wel eens aan een camper of een busje gedacht? Het voordeel hiervan is dat je je slaapplek bij je hebt, waardoor je nog flexibeler bent. Dit jaar ga ik voor het eerst op pad met een camperbus (roadtrip USA), en ik ben super benieuwd hoe dat gaat bevallen.

Welke route ga je afleggen?

Het maken van de route is het leukste gedeelte van de voorbereiding. Ik spit de Lonely Planet door, lees tientallen blogs en zoek naar reisprogramma’s. Na de oriënterende fase heb ik meestal wel in mijn hoofd welke plekken ik sowieso wil bezoeken. Die pin ik dan vast op een Google Maps kaart. Vervolgens verbind ik die punten aan elkaar en bekijk ik hoeveel kilometer de totale route bedraagt. Je wilt namelijk niet alleen maar op de weg zitten, maar ook daadwerkelijk dingen zien en doen. Plan daarom ook dagen waarop je niet of nauwelijks hoeft te rijden. Soms moet je ook bepaalde bezienswaardigheden laten vallen, omdat ze bijvoorbeeld te ver uit de richting liggen. Zo wilde ik heel graag Giant’s Causeway bezoeken in Noord-Ierland, maar dit was net iets te ver weg en dus niet haalbaar binnen de tijd die we hadden. Ook belangrijk: de snelste route is vaak niet de mooiste. Neem dus ook eens een lokale weg of rijd binnendoor, en laat je verrassen!

Is het noodzakelijk om je route vast te leggen?

Of het noodzakelijk is om je route vast te leggen hangt van een aantal zaken af. Zo speelt je eigen voorkeur een grote rol. Ben je een echte planner en wil je vooraf weten waar je aan toe bent? Plan dan gerust de route van A tot Z, zodat je bijvoorbeeld ook accommodaties al kunt vastleggen via Booking. Vaak heb je de mogelijkheid om je accommodatie tot een aantal dagen voor aankomst gratis te annuleren. Zo behoud je toch een zekere mate van flexibiliteit. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het seizoen waarin je op reis bent. Reis je in het hoogseizoen en zitten accommodaties vaak snel vol? Dan is het bijna noodzakelijk om je route vooraf uit te stippelen, zodat je je accommodaties al kunt boeken. Reis je in het laagseizoen? Dan kun je vaak op de bonnefooi rijden, omdat er genoeg beschikbaarheid is.

Heb je vragen of hulp nodig bij het plannen van je roadtrip? Of heb jij nog goede tips bij het plannen van een roadtrip? Deel je vragen en opmerkingen gerust!

Dit artikel bevat een affiliate link. Je leest er meer over in mijn disclaimer.

6 reacties

  1. Ik ben dol op road trips! Mijn favoriet is de road trip die ik in het westen van Zuid-Afrika heb gemaakt. Ik had toen helemaal niets gepland, ik kwam er pas achter in Kaapstad dat er helemaal niet zoveel openbaar vervoer gaat van plaats naar plaats, dus de auto is ter plekke gehuurd. Beste keuze ooit!

  2. Ik ben ook gek op roadtrips, maar dan ook echt met bijna elk type vervoer. Afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld een vette 4×4 met daktent om de Australische kust en Outback te ontdekken, maar vorige maand ‘enkel’ een opel corsa voor op de Azoren. Op motor doen we wel eens lokaal voor een paar dagen, maar da’s wel eens lastig met bagage. Ik vind het allemaal leuk. Vaste route? De Australische route hebben we een dag voor vertrek compleet omgegooid ;-)

  3. Leuk! Dit jaar maken we een rondreis door Zuid-Afrika, maar die is helemaal door een reisbureau gepland. Volgend jaar zomer overwegen we echter om te roadtrippen door Oost-Europa; beginnen in Polen en dan door naar beneden, richting Roemenië ofzo.
    Ik bepaal mijn route vooral door Google Maps en het lezen van blogs. Dankzij Streetview is het zo makkelijk om te zien wat mooie wegen en gebieden zijn! Waanzinnig leuk om te doen, dat uitstippelen!

  4. Ook ik ben groot roadtrip fan (West-USA, Zweden, Ierland, Nieuw Zeeland en komende zomer dus Slovenie!)

    Voor die laatste reis kwam ik toevallig een heel hanidge tool tegen: Furkot (www.furkot.com), hier kun je de plaatsen die je wil bezoeken invoeren en de tool maakt vervolgens een route. Ook kun je vrij makkelijk slaapplekken etc vinden! De ideale roadtrip tool dus.

  5. Hartelijk bedankt voor deze tips! Straks gaan wij met vrienden Nederland te ontdekken (wij zijn uit Belgie) en ik ga volledig akkoord dat het handiger en makkelijker is om met je eigen vervoer te reizen omdat dan je een mogelijkheid hebt je eigen route te kiezen en daar zoveel tijd doorbrengen als je wil. Ik denk dat wij een busje zullen huren om rustig en leuk jullie land komen te weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*