Na een uitgebreid ontbijt stappen we in de auto en gaan we zonder plan op pad. Voordat we het in de gaten hebben bevinden we ons in Italië. Niet zo gek, want Italië ligt maar op een paar kilometer afstand. Op het eerste gezicht verandert er niet zo gek veel. We zien ineens veel Italiaanse kentekens, maar verder is het landschap nog net zo mooi en groen. We weten niet hoe snel we de auto aan de kant moeten zetten, zodat we uit kunnen stappen om van de omgeving te genieten. Overal waar ik kijk zie ik wijngaarden, en her en der een idyllisch boerderijtje waar ik maar al te graag een paar weken vakantie zou houden.

gorizia italie

Bliksembezoek aan het Italiaanse Gorizia

We vervolgen de rit en kort daarna rijden we een Italiaans stadje binnen. Ik val direct voor het straatbeeld. Google Maps leert ons dat we in Gorizia zijn, een stad die tot 1918 onder de naam Görz nog toebehoorde aan Oostenrijk-Hongarije. Het is rustig op straat; ook niet zo gek want tussen 13:00 uur en 15:30 uur gaan de meeste winkels dicht. We zoeken een plekje aan de kleine buitenbar van een dito koffiezaakje, bestellen een espresso en een kop thee, en houden zelf ook even een siësta. Ik grinnik. Tot nu toe heb ik Ivo nog niet kunnen overhalen om eens naar Italië te gaan, en nu drinken we toch maar mooi een espresso op een terrasje in Italië.

Nova Gorica, ‘city of gambling’

Na onze koffiepauze rijden we verder naar Nova Gorica, de Sloveense buurstad van Gorizia. I feel Slovenia omschrijft Nova Gorica als de ‘city of gambling’, met twee entertainmentcentra en verschillende casino’s. Die omschrijving past er aardig bij, en ik vind het een draak van een stad. Het contrast met het mooie Gorizia kan niet groter zijn. Bijzonder om te zien hoe twee steden die zo dicht bij elkaar liggen zo verschillend kunnen zijn. In dit geval helemaal waar: Italians do it better.

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

gorizia italie

Waarom ik die Italiaanse stadjes zo mooi vind… die oude gevels en letters!

gorizia italie

gorizia italie

7 reacties

  1. Ohhh, zo prachtig <3. Heel mooi, al dat groen! Heerlijk om zo door Italië te rijden. Lekker relaxed allemaal daar – dat gevoel neem je dan zelf ook meteen over. Genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*