Afgelopen weekend brachten we spontaan door in Gent. Gent is speciaal. Niet alleen omdat het wat mij betreft de leukste stad van België is, maar ook omdat Ivo en ik hier ons eerste weekendje weg doorbrachten. Ruim 3,5 jaar geleden ontvluchtten we de carnaval en belandden we in een waanzinnige Airbnb. We slenterden door het koude Gent en brachten de nodige uurtjes door achter een goed glas bier. Dit keer was het anders, al was het maar omdat we inmiddels samen alweer zoveel mooie reizen hebben gemaakt. Verder was Gent nog net zo fijn, en gelukkig ook wat zonniger deze keer. Ik geef je mijn tips voor een heerlijk weekend bij onze zuiderburen.

1. Bezoek een museum

Vorige keer bezochten we al het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) en dat beviel zo goed dat we dit keer weer teruggingen. De exposities vielen helaas nogal tegen. Interessanter was het Design Museum, met de tentoonstelling Rechts/Averechts, die het 10-jarig bestaan van de afstudeerrichting textielontwerp aan KASK/School of Arts markeert. Wil je beide musea bezoeken? Koop dan een combi-ticket voor € 12,- per persoon.

2. Ga op zoek naar mooie street art

In Gent vind je het zogenaamde ‘graffiti-straatje’ in de Werregarenstraat; een smal steegje waar zo ongeveer iedere steen bedekt is met spray paint. Verwacht hier geen indrukwekkende of kunstige murals, maar vooral een kleurrijk geheel. Verder kun je in de hele stad op zoek naar mooie art met behulp van deze Sorry, not sorry street art kaart.

3. Verken Gent vanaf het water

Het maken van een boottochtje is de ideale manier om een stad vanuit een ander perspectief te bekijken. Je ziet vaak plekken die je anders zou hebben gemist. We stapten aan het eind van de middag dan ook in een bootje met een gids, die honderduit vertelde over zijn stad en over de bijzondere gebouwen en panden die je vanaf het water kunt zien. Er zijn verschillende aanbieder van boottochten, maar reken op zo’n € 7,- per persoon voor een tochtje van ca. 40 minuten.

4. Shop bij de vele leuke boetiekjes

Shoppen bij de bekende ketens hoef je in Gent niet te doen. Het kan natuurlijk wel, maar er zijn zoveel leuke en unieke boetiekjes waar je je slag kunt slaan en waar je inspiratie op kunt doen. Mijn favorieten zijn Piet Moodshop (je wilt hier echt alles meenemen!), Music Mania (voor een uitgebreide collectie Vinyl), concept store Humør en Bolia voor de nodigde interieur inspiratie (Scandinavisch design).

5. Geniet van goede happen en bieren

Zeg je Gent (of welke Belgische stad dan ook), dan zeg je bier. Bij Waterhuis aan de Bierkant en bij Three Monkeys kun je bijvoorbeeld genieten van een uitgebreide collectie op tap. Ontbijten doe je wat mij betreft bij Moor&Moor (heerlijke boterhammen!) of bij Brood-Huys, waar je vanzelfsprekend héérlijk brood geserveerd krijgt. Honger gekregen van het wandelen? Ga dan lunchen bij Pain Perdu (echt doen, zó lekker!). Wandel daarna naar de overkant voor goede koffie en taart bij OR Espresso Bar. Goede spareribs schijn je te kunnen eten bij Amadeus (op meerdere locaties in de stad te vinden), maar wij besloten voor Indiaas te gaan. We schoven aan bij Royal Indian voor smaakvolle samosa’s, curries en fantastisch naanbrood.

6. Dwaal door Patershol

Patershol is een fotogenieke en oude wijk, gelegen in het historische centrum. Het middeleeuwse stratenpatroon maakt het een ideale plek om te verdwalen. In deze wijk vind je veel speciaalzaakjes en een enorme keur aan restaurants.

Ben jij al eens in Gent geweest? En zo niet, heb ik je enthousiast en nieuwsgierig gemaakt?

Meer beeld van Gent

4 reacties

  1. Nog tips: De gekroonde Hoofden (ribbetjes – Burgstraat), Damass (ijs – Korenmarkt), Nono (Ijs – Walpoortstraat), Uncle Babe’s (Burgers), Jigger’s (cocktailbar – Oudburg), Il cortillo (Italiaan – Kraanlei), A food affair (fusion, adres ontsnapt me even), Belga Queen (graslei), Korenlei 2 (euh, Korenlei)…
    In het Craemersklooster en aan het SintPietersplein zijn er meestal ook mooie tentoonstellingen. Holy Food Market, Beverhoutplein, is een food market in een kerk. Heel fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*