Berlijn is mijn favoriete stad, all time. De geschiedenis, de relaxte sfeer, de street art, de geweldige musea, memorabele clubs en.. en… en. Steeds weer ontdek ik nieuwe spots en een verzameling van al die adressen vind je in deze city guide. Waar kun je het beste slapen? Wat zijn de leukste koffietentjes en wat mag je zeker niet missen?

fernsehturm berlin sunset

Slapen

Michelberger Hotel
Eén van mijn favoriete hotels in Berlijn is het Michelberger Hotel. De inrichting is fantastisch (ultracool en sfeervol), de ligging is perfect en bij het restaurant kun je er heerlijk eten.

Warschauerstraße 39, Berlijn

Vienna House easy Berlin
Het Vienna House easy Berlin is een ontzettend leuk en onlangs gerenoveerd hotel. Gelegen in een ietwat saaie buurt, maar wél met de tram voor de deur en een S-Bahn om de hoek. En binnen no time sta je in Prenzlauer Berg of op Alexanderplatz. En het ontbijt is ook nog eens heerlijk uitgebreid. Aanrader dus!

Storkower Str. 162, Berlijn

25 hours hotel Bikini Berlin
Het überhippe 25 hours hotel is zéker een hotel waar je maar wat graag zou verblijven. De kamers zijn stijlvol ingericht en het uitzicht vanaf de Monkey Bar over de Zoologischer Garten is supergaaf.

Budapester Straße 40, Berlijn

Oderberger Hotel
Het Oderberger hotel is een prachtig boutique hotel, gelegen in de hippe en mooie wijk Prenzlauerberg. Het hotel bevindt zich in een historisch pand: in 1902 werd het geopend als ‘Stadtbad Oderberger’, een openbaar zwembad. In 2012 werd gestart met de renovatie van het pand, en in 2016 werd het Oderberger hotel geopend met in totaal 70 kamers.

Oderberger Str. 57, Berlijn

Hotel Henri
Hotel Henri ligt in een statige wijk, in een zijstraat van de Kürfurstendamm. Het U-bahn station ligt vlakbij en zonder over te stappen ben je in een mum van tijd in het hippe Kreuzberg of Friedrichshain. Het hotel straalt Franse chique uit. Denk aan oude visgraatvloeren, behang met rijke prints en antieke meubels.

Meinekestraße 9, Berlijn

Eten en drinken

La Lucha
Na onze reis door Mexico snakte ik naar echt goede guacamole, fajitas en tortillas. En daarvoor ben je bij La Lucha -modern mexican- precies aan het goede adres. Het restaurant is modern ingericht, het eten is echt goed en ook voor vegetariërs is er meer dan voldoende keus. Voor reserveringen of de menukaart kijk je op laluchaberlin.com.

Paul-Lincke-Ufer 39/41, Berlijn

Bite Club
Berlijn staat voor mij synoniem aan lekker eten. Dat doe je zeker bij Bite Club, a Berlin street food party zoals ze zelf zeggen. Een overdaad aan heerlijke happen, lekkere drankjes en goede lounge muziek. En dat alles met een fantastisch uitzicht op de Spree. Kijk voor data op de website.

Eichenstraße 4, Berlijn (Arena/Hoppetosse)

Khushi
Zin in super lekkere curry’s en ander Indiaas lekkers? En ben je in Prenzlauer Berg? Ga dan naar Khushi, één van mijn favoriete Indiase restaurants in Berlijn. Je gaat hier niet naartoe om in een hip restaurant te dineren, maar vooral voor het goddelijke eten.

Kollwitzstraße 37, Berlijn

De Noantri
Streken hier neer in het zonnetje voor een drankje, maar eindigden met pizza. En wat voor één.. we deelden voor de lunch een simpele Pizza Marinara, maar oh zo goddelijk lekker. Meenemen kan trouwens ook als je je pizza in het gras in het Görlitzer Park wil opeten.

Görlitzer Str. 63, Berlijn

Crackers
Iets te vieren of zin in een speciaal etentje in een mooie setting? Ga dan naar Crackers in Mitte. Vroeger een hippe nachtclub, nu een stijlvol en hip restaurant met zeer goede service en dito eten.

Friedrichstraße 158, Berlijn

BRLO
Het BRLO Brewhouse bestaat uit een heleboel op elkaar gestapelde containers. Klinkt misschien ongezellig, is het absoluut niet. Dit is het adres om heerlijke biertjes te proeven en drinken, geserveerd met verfijnde gerechtjes om te delen.

Schöneberger Straße 16, Berlijn (Park am Gleisdreieck)

Holzmarkt
Strandbar Holzmarkt is één van de fijnste plekken in de zomer. Deze bar ligt direct aan de Spree en je kunt er heerlijk wegdoezelen in de zon en genieten van een drankje en heerlijk eten. Lange tafels, zitjes van hout, schommels, kleurrijke vlaggetjes en een goede sfeer doen de rest.

Holzmarktstraße 25, Berlijn

Cookies & Cream
Cookies & Cream ligt ietwat verstopt op een binnenplaats, maar eenmaal binnen ben je de sfeerloze omgeving zó vergeten. Het is een hip, vegetarisch restaurant, waar alles klopt. De industriële setting, de goede muziek, het vriendelijke personeel én niet te vergeten de fantastische gerechten. Vleeseters zullen hun stukje vlees hier écht geen seconde missen.

Behrenstraße 55, Berlijn

Factory girl
Fijn tentje om een gezond en huisgemaakt ontbijtje te nemen. Ook de homemade lemonade moet je zeker proberen.

Auguststraße 9c, Berlijn

Jones icecream
De truck van Jones kun je tegenkomen op foodmarkten zoals op Bite Club en in Markthalle Neun. Mocht je de truck spotten, twijfel dan niet en koop een bol (of 2) ijs. Nog lekkerder is om er een cookie bij te kopen, voor bij je ijs. Yum! Inmiddels is er ook een heuse zaak, te vinden in Schöneberg.

Goltzstraße 3, Berlijn

Schaumschläger
Ik heb al heel wat cheesecakes geprobeerd in Berlijn, maar de cheesecake van Schaumschläger staat zeker in de top 3. Een smaakvolle en dikke bodem en een perfecte topping. Ook een aanrader: de pittige Ginger Ale van Thomas Henry. Er zijn binnen tafeltjes, maar veel lekkerder is het om buiten op de bankjes te zitten en te genieten van je taartje en de buurt.

Hobrechtstraße 11, Berlijn

Markthalle Neun
Iedere donderdag vind er in deze prachtige markthal een streetfood markt plaats. Neem kleine porties en deel gerechtjes zodat je lekker veel kunt proeven, want er is ontzettend veel keus. Kijk voor meer informatie op de website van Markthalle Neun.

Eisenbahnstraße 42/43, Berlijn

Brammibal
Bij Brammibal’s (vegan) Donuts kun je terecht voor waanzinnig lekkere donuts. ‘Pumpkin cream cheese’, ‘Speculoos’, ‘Lemon with poppyseed’ en ‘Caramel hazelnuts’ zijn maar een aantal van hun smaken. Het is een klein tentje met maar enkele tafeltjes, maar het liefst eet je je donut(s) natuurlijk op in de zon aan het Landwehrkanal.

Maybachufer 8, Berlijn

Osteria
Nog zo’n leuke plek om pizza te eten is Osteria, vlakbij Bikini Berlin. Er is een groot terras zodat je buiten kunt zitten, maar binnen zitten is eigenlijk net zo leuk in het mooi en hippe ingerichte restaurant. De pizza’s met dunne bodem zijn énorm, waardoor je er met gemak één kunt delen.

Budapester Straße 38, Berlijn

Zola
Eén van de lekkerste pizza’s at ik bij Zola, aan het Landwehrkanaal. De pizza’s zijn perfect; een goede korst, een dunne bodem en super lekkere tomatensaus als basis. Je kunt er zowel binnen als buiten zitten; allebei helemaal goed.

Paul-Lincke-Ufer 39-40, Berlijn

Bravo Bravko
Bij Bravo Bravko ben je direct in cake heaven. De vitrine staat echt bomvol de meest goddelijke taarten. Ontbijten kun je er ook met bijvoorbeeld een croissantje, maar bewaar echt wat plek voor een stuk taart. Neem plaats aan een van de grote tafels, blader door een koffietafelboek en schuif intussen die cheesecake naar binnen. Vergeet niet te genieten!

Lausitzer Str. 47, Berlijn

Prater Garten
Prater is de oudste biergarten in Berlijn. Hier ga je naartoe voor een biertje of een ander drankje (apfelschorle!), en voor een lekkere hap voor erbij.

Kastanienallee 7-9, Berlijn

The Bird
De lekkerste burgers vind je bij The Bird, een New York style bar & steakhouse. Het ligt vlakbij het Mauerpark en het is er vaak druk, maar het wachten zeker waard.

Am Falkplatz 5, Berlijn

Oliv Eat
Op aanraden van Eva (in Berlin) bij Oliv gaan eten, en die tip geef ik graag weer door. Een leuk tentje waar je ook lekker buiten kunt zitten en waar ze niet alleen heerlijke taart serveren, maar ook fantastische boterhammen met avocado. En nog veel meer lekkers.

Potsdamer Straße 91, Berlijn

Windburger
Ook in de wat chiquere wijk Charlottenburg kom je goede burgertenten tegen. Onze burger viel in ieder geval zéker niet tegen. Super lekkere frietjes, sappig vlees en een goed broodje.

Windscheidstraße 46, Berlijn

Aunt Benny
Super leuk koffiezaakje waar je ook gerust een biertje (of twee) kunt drinken, onder het genot van een taartje of een heerlijk broodje.

Oderstraße 7, Berlijn

Kauf dich glüklich
Warme wafels met verse aardbeien, heerlijk ijs… do I need to say more? Mensen kijken onder het genot van een bolletje ijs. Mijn favoriete tijdsbesteding. Ook Glüklick am Park is erg leuk, te vinden op de Kastanienallee 54.

Oderberger Straße 44, Berlijn

Burgermeister
Bij Burgermeister kom je voor… je raadt het al, burgers. Sappige burgers en knapperige frietjes waar je zo een half uur voor in de rij staat. Doet het ook altijd goed na een lange nacht dansen.

Oberbaumstraße 8, Berlijn

Five Elephant
Five Elephant staat bekend om de goede koffie die er geserveerd wordt, maar ook de homemade limonades, ijskoffie en cheesecake mogen er zijn.

Reichenberger Straße 101, Berlijn

YAAM
Kleurrijke en relaxte strandbar aan de Spree. Speel met je voeten in het zand, bestel een koud drankje en geniet van de Berlijnse zon in tropische sferen.

An der Schillingbrücke 3, Berlijn

Monsieur Vuong
Waar een rij staat, daar is het goed. Dat was althans mijn gedachte en dat bleek te kloppen ook. Hier ga je naartoe voor vers, smaakvol en gezond Vietnamees eten.

Alte Schönhauser Straße 46, Berlijn

Onkel Ho
Wederom een Vietnamees restaurant, maar ook deze mag niet ontbreken in deze guide. Al een aantal keer heerlijk licht gegeten; supervers, gezond en zó lekker. Goed toeven op het terras in de zomer, maar binnen net zo gezellig.

Gleimstraße 10a, Berlijn

Il Giradishi
Zin in een dunne, krokante pizza? Haast je dan naar Il Giradishi, vlakbij het Mauerpark. Bestel met z’n tweetjes gerust één pizza want ze zijn enorm.

Oderberger Straße 22, Berlijn

Mos Eisley
Ideaal gelegen ijszaak vlakbij Tempelhofer park. Bestel een ijsje en peuzel het op terwijl je op het gras zit en geniet van de zon. Je vindt hier onder andere ook vegan ijs. Mijn aanrader? Cheesecake!

Herrfurthplatz 6, Berlijn

Barcomi’s deli
Barcomi’s deli zit verstopt in een hofje, maar je zult geen spijt hebben van je zoektocht. Je wordt beloond met een goddelijke worteltaart met heerlijke frosting. Erg leuk om buiten te zitten, maar als het vol is, zit je binnen ook prima.

Sophie-Gips-Höfe, Sophienstraße 21, Berlijn

Acht & dreissig
Acht & dreissig is een hip restaurant aan de Oranienburgerstraße waar de Duitse keuken in een hip jasje is gegoten. Je vindt hier klassiekers zoals de wiener schnitzel, maar ook meer verfijnde gerechtjes.

Oranienburgerstraße 38, Berlijn

Silo Coffee
Een deftig koffietentje bijna; hier wordt je namelijk naar een tafeltje gebracht door een medewerker. Voor goede koffie, verse sappen en ander lekkers ben je hier aan het goede adres.

Gabriel-Max-Straße 4, Berlijn

Hallesches Haus
Een concept store zoals een concept store bedoel is. Bij Hallesches Haus kun je niet alleen heel goed shoppen, maar vooral ook heerlijk lunchen.

Tempelhofer Ufer 1, Berlijn

Doen

Bauhaus archiv
Museum over het Bauhaus, een Duitse school voor o.a. design, architectuur en kunst. In de shop kun je toffe posters en interieur items scoren.

Klingelhöferstraße 14, Berlijn

Photoautomat
Laat je blije hoofd vastleggen en duik een photoautomat in. Gooi er 2 euro in, strike a pose en wacht totdat je fotootjes eruit komen rollen.

RAW-Gelände
Creatief terrein waar sowieso in het weekend (lente/zomer) altijd iets te doen is. Van open air feestjes tot food markets. Er is veel toffe street art te zien én sinds 2015 is er ook een zwembad te vinden: Haubentaucher.

Revaler Straße 99, Berlijn

Tempelhofer Park
Vroeger lag hier een vliegveld; nu ligt er een enorm park waar veel gerend, gefietst en geskate wordt. Maar waar er ook heerlijk gelegen wordt in het zonnetje, met een drankje erbij.

Fietsen door Berlijn
Huur een fiets en verken per tweewieler deze heerlijke stad. Je komt gemakkelijker op plekjes waar je anders niet snel terecht komt, je ziet veel meer van de stad dan als je bijvoorbeeld de U-Bahn neemt en je bent veel flexibeler. Een fiets huur je voor ongeveer € 10,- à € 12,- per dag.

Topographie des Terrors
Meer te weten komen over de nazi-misdaden? Bezoek dan de gratis tentoonstelling Topographie des Terrors. In dit documentatiecentrum wordt de herinnering aan de gruwelijke daden van de nazi’s levend gehouden. Interessant feitje: op deze plek stonden vroeger de hoofdkantoren van de Gestapo en de SS.

Niederkirchnerstraße 8, Berlijn

Siegessäule
Een iconisch uitzicht over Berlijn heb je vanaf de Siegessäule (overwinningszuil). De Siegessäule is een monument, ontworpen door Heinrich Stracks, ter ere van de overwinning van Pruisen op Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over Tiergarten en de rest van de stad.

Art bunker
Je moet er vroeg bij zijn om kaarten te bemachtigen voor Sammlung Boros, ook wel bekend als de art bunker. En met vroeg bedoel ik maanden voor je bezoek. De fantastische kunstcollectie wordt tentoongesteld in een bunker, die in de jaren ’90 ook nog gebruikt werd als techno- en metalclub. Een voordeel: de collectie zal zo’n 4 jaar te zien zijn, dus kansen genoeg.

Reinhardtstraße 20, Berlijn

Tempelhof Airport
Laat je rondleiden door Tempelhof Airport, de luchthaven die in 2008 gesloten werd en een bijzondere functie diende in de Tweede Wereldoorlog. Onze gids wist bijzonder veel te vertellen over de geschiedenis van de luchthaven, en het is ontzettend gaaf om alles van binnen te kunnen zien. De tour kun je via deze website boeken.

Tempelhofer Damm 1-7, Berlijn

Buchstaben museum
Dol op typografie, letters en aparte musea? Dan is het Buchstaben museum iets voor jou. Je vindt hier talloze letters die voorheen op gevels hingen.

Stadtbahnbogen 424, Ecke Claudiusstraße Berlijn

Boxhagener platz
Iedere zondag is er een vlooienmarkt op Boxhagener platz, waar je de meest uiteenlopende prullaria kunt vinden.

East side gallery
Een deel van de muur die Berlijn in tweeën verdeelde is versierd met de gaafste kunstwerken en street art. Dwaal er langs en laat je inspireren.

Mühlenstraße, Berlijn

Mauerpark
Het Mauerpark is een groot park dat zijn naam te danken heeft aan het feit dat het een deel van de Berlijnse Muur was. Vooral op zondag is het goed toeven in het park; er is karaoke, een grote vlooienmarkt, mensen die de barbecue aangooien, muziek en een relaxte sfeer.

Urban nation
Ben je geïnteresseerd in street art en moderne kunst? Bezoek dan zeker het onlangs geopende street art museum Urban Nation. Heel interessant om kunst ‘van de straat’ in een museum gepresenteerd te zien. Als je dan toch in de Bülowstraße bent, verken dan zeker de straat zelf ook even. Op enkele gevels prijken erg mooie werken.

Bülowstraße 7, Berlijn

Bekijk ook: Mijn favoriete musea in Berlijn

Uitgaan

Zur wilden renate
Fantastische club met verschillende kamertjes waardoor de sfeer intiem is. Ook is er een toffe binnenplaats waar je onder andere gezellig kunt hangen rondom haardvuur.

Alt-Stralau 70, Berlijn

Watergate
Deze club ligt aan de Spree, vlakbij de Oberbaumbrücke. Hoe cool is het om de zon op te zien gaan terwijl je aan het dansen bent op het buitenterras op het water?

Falckensteinstraße 49, Berlijn

Ritter Butzke
Ritter Butzke is gelegen in een woonwijk en als je de straat in loopt heb je echt geen idee dat er zo’n toffe club zit. Laat je verrassen, maar bereid je voor op een geweldige nacht/ochtend.

Ritterstraße 26, Berlijn

shoppen

Gestalten space
Gestalten space is zo’n winkel waar je alles zou willen kopen. Je vindt er een fantastische boekencollectie; over tattoos, architectuur, grafisch design, mode en nog veel meer. Ook hier te vinden: veel mooie interieur items en gadgets.

Budapesterstrße 38-50, Berlijn

Bikini Berlin
Geen regulier warenhuis of overdekt winkelcentrum, maar een echt toffe concept mall, met veel unieke winkeltjes en design.

Budapesterstraße 38-50, Berlijn

Soda books
Ben je net zo’n fan van mooie en unieke magazines als ik of op zoek naar inspiratie? Ga dan zeker even langs bij Soda Books, waar je een zeer uiteenlopende collectie magazines en koffietafelboeken vindt.

Weinbergsweg 1, Berlijn

Found Eyewear
Op jacht naar een kek montuurtje? Hop dan binnen bij Found Eyewear, in de toch al zo leuke Alte Schönhauser Strasse. De eigenaar heeft z’n monturen mooi uitgestald, en kan je bril (op sterkte indien nodig) binnen 20 minuten klaar te hebben. Kun je meteen een kop koffie drinken (of taart eten) in deze hippe buurt.

Alte Schönhauser Str. 32B, Berlijn

The store x Soho House
Eén van de mooiste concept stores die ik gezien heb in Berlijn. Hier ben je wel even zoet.. Je mag er geen foto’s maken, maar daar kwam ik achter toen ik onderstaande al gemaakt had. Maar ga deze winkel zeker even met eigen ogen aanschouwen.

Torstraße 1, Berlijn

Fete de la Boutique
Fete de la Boutique is een kleine en mooi ingerichte boetiek in Mitte waar je prachtige merken kunt scoren als Second Female, Samsøe & Samsøe en Fest Amsterdam.

Mulackstraße 11, Berlijn

Schönhauser Design
Gek op design? Dan zit je goed bij Schönhauser Design, een winkel die tot de nok toe gevuld is met mooi spul voor je interieur en fraaie cadeautjes.

Kastanienallee 55, Berlijn

17 reacties

  1. Wauw wat gaaf zeg, zo’n city guide! Als ik jouw artikelen lees en foto’s bekijk schaam ik mij gewoon dat ik nog nooit in Berlijn ben geweest. Wat een geweldige stad zeg. Ik zou er zo graag een keertje heen willen!! En deze tips zijn daarbij natuurlijk heel erg handig! Even opslaan! ;-)

  2. Fijne guide! Ik blijf het zeggen, ik vind je layout/opzet zo mooi! Haha. Wat ik wel jammer vind is dat er soms zo weinig foto’s in de posts staan, die mis ik een beetje want ik vind je foto’s erg mooi! Maar goed, ik ben misschien gewoon meer van de plaatjes ;) :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*