What’s in my camera bag?

Ik vind het zelf altijd ontzettend leuk om te weten wat anderen meenemen op reis aan (foto)apparatuur. Regelmatig vraag ik me namelijk af of anderen net zo gek zijn als ik.. ;-) Vandaag laat ik je zien wat ik allemaal meesleep en waar ik mijn foto’s mee maak. Laat ik nog voorop stellen dat je zelf het belangrijkste instrument bent. Een camera of lens kan nog zo duur zijn, het gaat erom wat jij ermee doet. Het is echt niet zo dat je geen goede foto’s kunt maken met een instapmodel compact camera, systeemcamera of spiegelreflexcamera; integendeel! Goed. Terug naar mijn cameratas. Kijk je mee?

De cameratas

Er zijn tegenwoordig super veel toffe cameratassen te koop, maar het belangrijkst vind ik toch wel dat m’n apparatuur goed beschermd wordt. ONA Bags bijvoorbeeld is een ontzettend gaaf merk, maar voor een beetje formaat tas betaal je zo’n € 400. Beetje overdreven… Mijn tas, de Lowepro flipside 300, is redelijk simpel (zwart), maar wel heel handig én betaalbaar. Nieuw kost de tas zo’n € 100, maar ik kocht hem zo goed als nieuw op marktplaats voor € 40. Tweedehands is dus een heel goede optie als je er niet te veel geld aan wil uitgeven. Het handige aan deze tas is ook meteen hetgeen wat het minst handig is. Je kunt alleen bij je spullen door de tas af te doen. De opening met rits zit namelijk aan de achterkant. Niet super handig als je je camera heel snel wilt pakken; wel handig omdat er niet zomaar iets gestolen kan worden. Naast mijn body passen er 3 tot 4 lenzen in, en daarnaast de kleinere spulletjes zoals de extra accu, een oplader, geheugenkaartjes en poetsdoekjes. De tussenschotjes kun je zelf verplaatsen en maak je vast met klittenband. Zo kun je hem naar eigen wens indelen. Aan de zijkant is ruimte voor een drinkfles, op de voorkant zit een lus voor een statief en aan de onderkant zit een regenhoes verstopt.

Wat zit er allemaal in?


De camera en de lens die erop zat ontbreken uiteraard op deze foto.. ;-) Ik fotografeer met een Nikon D610, een full frame spiegelreflexcamera. Vroeger begonnen met een Canon spiegelreflexcamera, maar inmiddels een echte Nikon-girl.

Nikon 24mm f1.8: Eén van mijn nieuwste aanwinsten is de Nikon 24mm f1.8 lens. Ik hou van het fotograferen met een groothoeklens, en deze brandpuntafstand (24mm) gebruikte ik al heel veel op mijn kitlens. Deze prime lens (een lens met een vaste brandpuntafstand) met een groot diafragma is een fantastisch objectief, waar ik nog heel veel plezier van ga hebben.

Nikon 85mm f1.8: Samen met de 24mm kocht ik de 85mm f1.8, een waanzinnig mooie portretlens en ideaal voor reisfotografie. Ik heb lang getwijfeld of ik de 24-70mm f2.8 wilde kopen, maar ik zag er vanaf vanwege de aanschafprijs en het gewicht. In plaats daarvan kocht ik de 24mm en de 85mm, met als voordeel dat prime lenzen (vaak) goedkoper, scherper en lichter zijn dan zoomlenzen.

Tamron 70-300 f/4-5.6: Voor onze reis naar Sri Lanka kocht ik deze zoomlens van Tamron, zodat ik dieren van een behoorlijke afstand goed kon fotograferen. Dit is een prima en vooral betaalbaar exemplaar. Deze lens gebruik ik verder niet heel vaak, dus misschien moet ik maar snel een safari in Afrika plannen, zodat ik hem weer eens kan gebruiken.. ;-)

Nikon 50mm f1.8: De 50mm is wat mij betreft een musthave. Deze lens is heel betaalbaar, maar dat is zeker niet aan de foto’s te zien. Het is een heel klein en licht lensje, en daardoor ideaal voor mee op citytrip. Laura Vink beschreef al eens waarom elke fotograaf een 50mm lens moet hebben.

Nikon 24-85 f/3.5-4.5G VR: Dit is de kitlens die ik samen met de body kocht. Een prima lens met VR (Vibration Reduction) die met de meeste situaties wel raad weet. Deze lens heb ik bijvoorbeeld veel gebruikt in Ierland en New York.

Overig:

 • Geheugenkaartjes: Kun je nooit genoeg van hebben. Ik bewaar ze in dit handige opbergdoosje dat ik op Aliexpress kocht.
 • MeFOTO Backpacker statief: Ik gebruik niet heel vaak een statief, maar ik vind het wel leuk om te experimenteren met avondfotografie en lange sluitertijden, en dan is zo’n statief verdomd handig.
  Deze is niet heel zwaar, heeft een gezellig kleurtje en staat binnen no time klaar.
 • Gorillapod: Dit flexibel statief heb ik een eeuwigheid, en zit standaard in mijn tas. Fijn als ik een statief nodig heb, maar mijn grote statief niet heb meegenomen. Ook is deze gorillapod ideaal om om een stang of boom of iets dergelijks te klemmen.
 • Wifi adapter: Met de Wifi adapter en de Nikon app kan ik foto’s vanuit mijn camera op mijn telefoon importeren. Vooral heel fijn als ik geen laptop bij de hand heb, maar wel al een aantal foto’s op mijn telefoon wil hebben.
 • Poetsdoekjes: Een must om vlekjes of stofjes (voorzichtig) weg te poetsen.
 • Oplader: Ik hoef mijn accu niet enorm vaak op te laden, maar ik neem mijn oplader wel standaard mee. Je weet maar nooit..
 • Extra accu: Ik vergeet het moment nooit meer dat het batterij-icoontje heftig begon te knipperen, terwijl we net waren aangekomen bij het super fotogenieke Alhambra in Granada. Ik kon nog maar een beperkt aantal foto’s maken voordat mijn batterij het zou begeven. Toen ik deze Nikon D610 kocht, besloot ik dan ook om een extra accu te kopen. Niet meer kunnen fotograferen door een lege accu gaat mij dus niet meer gebeuren..
 • GoPro: De GoPro kreeg ik cadeau van Ivo voor mijn 29e verjaardag. Super leuk om mee te nemen op reis voor de nodige actie- en onderwatershots.

C’est ca, dit is mijn cameratas en de inhoud ervan. Vragen of opmerkingen? Shoot!

10 Comments

 • Ha dat is een flinke tas vol! Ik heb zelf twee spiegelreflexcamera’s (een heeele kleine en een full frame) en neem altijd de kleine mee op reis. Die heb ik daar ook voor gekocht, trouwens. Ik had eerst ook een tijdje mijn oog op de 24-70mm maar inderdaad, wat een prijzen! En dan dat gewicht… ik ga het voorlopig ook gewoon bij primelenzen houden.

  Voor mijn kleine DSLR heb ik trouwens (al vele jaren) de Sigma 17-50mm 2.8 (qua afstand enzo vergelijkbaar met de 24-70) en dat vind ik op vakantie toch wel een heel fijne allround lens. Maar ik heb ook de 24mm 2.8, zo’n pannenkoekenlens. Als ik die op mijn camera zet is ie echt heel erg klein, ideaal voor op vakantie! Maar wel een beetje beperkend soms. Dat zijn eigenlijk de enige lenzen die ik meeneem op vakantie :) Vroeger had ik nog geen fullframe, maar wel een camera die er qua uiterlijk precies op leeg (gewicht/grootte). Toen had ik altijd een systeemcamera extra mee voor de dagen dat ik niet wilde sjouwen. Dus zoveel als jij zal ik niet meenemen! Maar ik heb ook nog een Instax en vaak een analoge camera mee.

  Oh en hulde voor de Joby Gorillapod! Ik gebruik em altijd voor mijn selfies, ideaal :D

  /boekwerk

 • Dit zijn de allerleukste what’s in my bags! Ik zit al bijna 20 jaar in team Canon, maar in mijn Lowepro rugzak zit veel hetzelfde. Van gorillapod tot mijn nieuwste baby de 24 mm 2.8. Vooral dol op lichtsterke lenzen. Zie dat je nog geen draadontspanner hebt, aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *