“Het zou wel een mooi doel zijn om 30 landen te bezoeken voor m’n 30e verjaardag.” Die uitspraak deed ik een tijdje geleden, en met reizen naar Sri Lanka (#27), Slovenië (#28) en Kroatië (#29) dit jaar kwam dat doel heel erg dichtbij. Toch had ik me erbij neergelegd dat ik de 30 niet zou halen voor 25 oktober, totdat Ivo met het idee kwam om tussendoor nog een weekendje naar Londen te gaan. Een stad waar ik nog nooit was geweest, en ook wel behoorlijk nieuwsgierig naar was. Een vliegticket was zo geboekt, en zo kwam het dat we eind augustus in het vliegtuig naar Londen stapten. Nu ik de 30 landen heb gehaald, barst er niet ineens een confettikanon boven mijn hoofd uit, maar een leuk feitje is het wel. Ik vond dit doel vooral een mooie motivatie om (nog) meer te reizen en om vaker voor voor mij onbekende bestemmingen te kiezen. Tijd om na 30 landen even terug te blikken: welke landen zijn favoriet? En welke landen vond ik tegenvallen?


Nummer 30: Engeland!

Toppers

Ierland

Ierland is een land dat me ontzettend verrast heeft. Ik heb daar zulke geweldige en indrukwekkende natuur gezien, en dat zo dichtbij huis en op zo’n relatief klein eiland. Een voordeel van de korte afstanden is dat je in een paar uur tijd van oost naar west rijdt of van noord naar zuid. Een ideale bestemming dus voor een (korte) roadtrip. Hoogtepunt van deze reis was de hike naar diamond hill in het prachtige Connemara in het westen van Ierland.

Lees ook: route: 7 daagse roadtrip door Ierland

cliffs of moher ierland

Spanje

Spanje is één van mijn favoriete Zuid-Europese landen. Ik heb al heel wat van Spanje gezien, zoals Mallorca, Gran Canaria, Fuerteventura, de Costa’s, Barcelona en Andalusië. Stuk voor stuk geweldige bestemmingen, al heb ik van Gran Canaria niet heel veel meer gezien dan fijne stranden. Als ik een favoriet gebied moet noemen, is dat zeker Andalusië. De fotogenieke, witte dorpjes, het ruige landschap en de rijke geschiedenis spreken me ontzettend aan. Tel daar de relaxte sfeer, het warme klimaat en de tapas bij op, en ik ben om.

Lees ook: Route: in één week de hoogtepunten van Andalusië

andalusie granada

Verenigde Staten (New York)

New York stond al lang op mijn lijstje, en ik was dan ook in alle staten toen ik er eindelijk naartoe ging. De aanblik van de bekende skyline vond ik waanzinnig, en het moment dat ik op het dak van Rockefeller center stond en de zon langzaam zag ondergaan zal me altijd bijblijven. Ook de rondreis met een camper door het Zuidwesten van de Verenigde Staten was adembenemend, een reis met bijna alleen maar hoogtepunten.

Tegenvallers

Over de tegenvallers moest ik best even nadenken, en dat zegt misschien wel veel. Weinig landen vallen namelijk écht tegen. Natuurlijk zijn er altijd bepaalde plekken die je minder aanspreken, maar in ieder land is volgens mij wel iets naar je smaak te vinden. Toch zijn er 2 landen die ik niet snel opnieuw zou bezoeken.

Rusland

Laat ik vooropstellen dat ik het een fantastisch en onvergetelijk avontuur om met de Transmongolië Express van Rusland via Mongolië naar China te reizen. Ik vond vooral het avontuur an sich heel bijzonder om mee te maken, maar Rusland zelf vond ik geen geweldig land. Moskou is een indrukwekkende stad met al die magische bouwwerken, maar geen stad die ik heel snel nog eens zou bezoeken. Ook heb ik geen goede herinneringen aan Irkutsk. Wat vooral daaraan bijdroeg was de norse houding van veel Russen waar we daar mee te maken kregen. Daarnaast veranderde het landschap in Rusland nauwelijks. Pas toen we van Rusland naar Mongolië en Beijing reisden, werd het landschap écht interessant.

Lees ook: wat kost reizen met de Transmongolië Express?

transmongolie express

Indonesië

Indonesië was mijn eerste ‘verre’ bestemming, en eigenlijk alleen daarom al vind ik Indonesië bijzonder. Toch heeft het land voor mij minder, zeker nu ik wat meer vergelijkingsmateriaal heb. Tijdens de reis van 3 weken bezocht ik Bali, Lombok en Java. Mijn eerste kennismaking met Bali was al vreselijk, want ik belandde in Kuta. Massa’s dronken toeristen, vele Amerikaanse fastfood ketens en taxichauffeurs die je proberen op te lichten waren nu niet bepaald een goed visitekaartje. Ubud daarentegen vond ik wél heel mooi. Ik zou Bali ook best nog eens een tweede kans geven, want ik vermoed dat er genoeg moois en fijns te vinden is. Na Bali reisden Ivo en ik door naar Lombok. Een mooi eiland, maar omdat Ivo behoorlijk ziek werd hebben we daar helaas niet veel van gezien. Ook erg vervelend vond ik het gedoe rondom de bootreis naar Gili Air. De ‘boot-maffia’ probeerde ons telkens geld afhandig te maken, en de bootreis zelf op een krakkemikkig bootje was ook niet al te prettig. Tot slot werd ik zelf ook nog ziek op Java, bummer. Goede herinneringen heb ik gelukkig wel aan Mount Bromo en de Borobodur, zo mooi!

Lees ook: Route: 3 weken backpacken door Indonesië

bali indonesie

Wat is jouw favoriete bestemming? En welke bestemming viel je tegen?

14 reacties

  1. Nice! Ik zit nog lang niet aan de 36 en ga dat voor mijn volgende verjaardag ook zeker niet meer redden :’) Eens trouwens met je toppers, ik ben enorm fan van Londen en New York. En Spanje en Italië doen het bij mij eigenlijk altijd wel goed. Echte tegenvallers heb ik nog niet echt, niet qua hele landen… hoewel: ik zie mezelf niet snel nog weer terug gaan naar India of China…

    1. Grappig, India staat juist bovenaan mijn lijst, maar goed, ik heb er dan ook nog geen ervaring mee ;-) van China zou ik graag meer van de natuur willen zien, maar ik vond Beijing bv erg tof!

  2. Mijn favorieten qua reizen zijn Mexico en Australië, maar dan heb ik het voor een groot deel ook over gemak etc. Grootste tegenvaller voor mij(ons) was Thailand. Misschien had ik al teveel gezien en was ik qua leeftijd en budget niet meer in die typische “backpacker mode”.

    Dat tellen van landen doe ik niet echt. Ben trouwens nog in landen geweest die niet meer bestaan (DDR, Joegoslavië en Tsjechoslowakije) . Hoe ga je daar dan mee om.. ;-)

  3. Leuk om te lezen lady! Ik heb 29 landen bezocht en ik hoop dat Portugal mijn 30e land gaat worden. Ik ben dan al wel 35, maar ach ;-) Ierland vond ik ook echt prachtig, ik wil er absoluut meer zien! Vooral het westen staat nog erg hoog op mijn wishlist. Spanje vind ik ook fijn, ik wil Mallorca en Fuerteventura heel erg graag bewonderen. Jammer dat Rusland en Indonesië tegen vielen. Al kan je vooral voor Indonesië nog prima voor een herkansing gaan denk ik. Het land wat voor mij tegen viel is Cuba. Duuuuur en het voelde absoluut als geen ‘waar voor mijn geld’. Jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*