Een veelzijdig weekend Brabant: op ontdekking in Tilburg

Afgelopen weekend was ik op ontdekkingstocht in Tilburg op uitnodiging van VisitBrabant. Tilburg is namelijk één van de Brabantse steden met een fantastisch programma rondom Brabantnacht. Tijdens BrabantNacht openen zeventien Brabantse iconen, zoals de Efteling en het Vincent van Gogh Huis, hun deuren zodat je deze op een andere manier kunt ontdekken, namelijk in het donker! Vorig jaar was ik erbij in Breda; dit jaar dus in Tilburg! Hoewel ik er in verband met werk meerdere keren per week kom, ken ik de stad niet echt goed. Tijd om daar verandering in te brengen en om erachter te komen of Tilburg de moeite is.

Op safari in de Beekse Bergen

Ons weekend start in de Beekse Bergen. Zo’n tien jaar geleden was ik er al eens, en ik ben benieuwd of er veel veranderd is. We beginnen met een autosafari; met je eigen auto rijd je dan door het park om dieren te spotten. In het begin zien we nauwelijks dieren, en ik grap dat we nu eigenlijk Leel bij ons hadden moeten hebben. Met zijn haviksogen had hij vast al meer dieren in het vizier gehad. Even later zien we dan toch de eerste dieren en kan de safari écht beginnen. We zien kamelen en przewalskipaarden, maar ook leeuwen, neushoorns en giraffes. De giraffes zijn erg geliefd en verre van schuw. Ze inspecteren iedere auto die langskomt aandachtig. Met een beetje geluk wordt vervolgens je raam ook nog schoongelikt.. Love it! Naast de autosafari kun je het park trouwens ook verkennen per boot, te voet en met een waanzinnig stoere safaribus.


Dwalen door het dwaalgebied

Omdat het zulk lekker weer is besluiten we op tijd naar Tilburg te rijden, zodat we het dwaalgebied nog kunnen ontdekken. Het dwaalgebied ligt vlakbij het station, en hier moet je zijn voor unieke winkeltjes, leuke koffietentjes en speciaalzaken. Het is écht een mooi stukje Tilburg, met sfeervolle straatjes en prachtige oude panden. We stoppen voor koffie bij het leuke Buutvrij (creatief koffiecafé), zoeken tussen de rekken vol mooie kleding bij Superfly en bezoeken de kleine maar fijne concept store TIEN. Andere aanraders in deze buurt zijn Meneer en Mevrouw van Hout en stadscafé de Spaarbank. Een andere tip: één aantal keer per jaar wordt De Dwalerij gehouden: een zondagsmarkt in de Noordstraat en de Nieuwlandstraat. Hier maak je kennis met producten van verkopers en ontwerpers van onder andere design, kleding en grafisch werk. Voor data kijk je op de website.


Lekkere happen op Tilburg Culinair

Om 17:00 uur worden we verwacht op het Louis Bouwmeesterplein. Daar wordt namelijk, voor het eerst op deze locatie, Tilburg Culinair gehouden. Al 26 jaar presenteren meerdere restaurants zich tijdens dit gezellige evenement met smaakvolle gerechtjes. Ik móest de roodbaars met massaman curry, flespompoen en seroendeng van restaurant De Houtloods proberen (erg lekker!) en Ivo koos voor de gebakken maiskip met Thaise curry chowder, scampi, cashewnoten, kokos en noedels. Beide erg lekker! Ook kozen we allebei een kommetje rijst met gewokte groenten. Lekker, maar bijzonder? Dat niet echt. Onderweg naar de volgende activiteit in de Piushaven maken we nog een stop bij BRAM’s Gourmet Frites, voor een heerlijke puntzak frites met een klodder curry. Hoe culinair wil je het hebben? ;-)

Boottocht door de Piushaven

Tegen zevenen komen we aan bij de Piushaven, waar we schipper Marc aantreffen. We nemen met zo’n tien anderen plaats op zijn sloep en maken tijdens het gouden uurtje een boottocht over het Wilhelminakanaal. De lage brug waar we onderdoor moeten varen zorgt voor de nodige hilariteit. We gaan allemaal op de bodem zitten en houden ons hoofd angstvallig naar beneden. Ook bid ik dat er geen dikke spinnen onder de brug zitten, aangezien ik vorig jaar in Breda enorm grote exemplaren spotte. Brrr… Twee keer legt Marc de boot stil. Langs het water staan namelijk twee muzikale duo’s die voor ons optreden. Eén duo staat onder het viaduct van de Meierijbaan. Een bijzondere concertlocatie, waar af en toe een varend concert (Sous le Pont) wordt gegeven. Vanavond dus ook voor ons, en bijzonder is het absoluut.

Zelf een kano, waterfiets of bootje huren? Dat kan! Kijk op piushaven.nl voor de mogelijkheden.

A night at the museum: Natuurmuseum Brabant

BrabantNacht sluiten we af in een museum waar ik langskom als ik vanuit het station naar m’n werk loop. Nu ga ik er eindelijk eens naar binnen.. Het Natuurmuseum Brabant heeft vanavond z’n deuren geopend voor een bijzondere rondleiding. Terwijl we door het museum struinen vertelt de directeur honderduit over onder andere genderverschillen, monogamie en jaloezie. Zo weet ik inmiddels dat zwanen en gibbons monogaam zijn, en dus echt een partner voor het leven hebben. Hoe lief! Het Natuurmuseum Brabant is trouwens echt een top idee voor een dagje uit, zeker ook met kinderen. Het is een ontzettend interactief museum en er is méér dan genoeg te beleven. Meer weten? Kijk dan op de website van het Natuurmuseum.

PS Ook al hoef je niet, ga dan toch even naar het toilet. Op verschillende tegeltjes staan leuke poep-feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat nijlpaarden tientallen kilo’s poep in de rondte sproeien? Op die manier bakenen ze hun territorium af. Meer van zulk leuks dus op de toiletten.

Textielmuseum

Nadat we heerlijk geslapen hebben in het Mercure Hotel in het centrum, zetten we koers naar het Textielmuseum. Daar vertel ik binnenkort meer over, want ik vind het een fantastisch museum en misschien wel dé ontdekking van het weekend.

Terugkomend op de vraag: is Tilburg de moeite waard? Zeker wel! Ik heb een heerlijk weekend gehad. Erg leuk om Tilburg eens niet te zien als de stad waar toevallig het hoofdkantoor van mijn werkgever staat. (Hoe toevallig was het dan wel dat er op onze hotelkamer een grote foto hing van het hoofdkantoor? Niet cool.) Ik ga echt proberen om wat vaker naar Tilburg te gaan, want er zijn nog zoveel leuke spots te ontdekken. Lijkt het jou wat? Zo’n weekendje in het gezellige Tilburg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *