Denk je aan het zuidwesten van Amerika, dan is de kans groot dat je aan Monument Valley denkt. Dit uitgestrekte woestijnlandschap met de kenmerkende rode rotsformaties doet regelmatig dienst als decor in films en mag eigenlijk niet ontbreken in je rondreis door het zuidwesten van de Verenigde Staten.

Monument Valley kwam in eerste instantie niet in onze plannen voor. Doordat we echter besloten om niet naar Moab te gaan hadden we ineens wat extra ruimte in ons schema. Achteraf gezien had ik Monument Valley niet willen missen. Dat is dan ook hét voordeel van flexibel reizen wat mij betreft: je zit nergens aan vast en als je onderweg over een bepaalde bestemming leest, kun je zo besluiten om er alsnog naartoe te gaan.

Standing strong

Monument Valley

Het gebied wat we nu kennen als Monument Valley zag er zo’n 250 miljoen jaar geleden compleet anders uit. De rotsformaties (zogenaamde mesa’s en buttes) zijn ontstaan door enorme natuurkrachten. Ook vandaag de dag verandert het landschap constant, ook al zijn die veranderingen klein. Erosie zorgt er bijvoorbeeld voor dat er dagelijks gesteente afbrokkelt, waardoor het landschap over vele duizenden jaren onherkenbaar zal zijn. Meer lezen over het ontstaan van het gebied?

Midden in Monument Valley slapen

In de Lonely Planet lezen we over The View hotel, een accommodatie midden in Monument Valley. Naast het hotel is er ook een kleine campground, waar we onze camper neer kunnen zetten. Rond 15:00 uur komen we aan en de camping is zo goed als leeg, op een enkele camper na. Hierdoor hebben we veel keuze en zoeken we het plekje uit met het beste uitzicht, al kijken de plekken eigenlijk allemaal uit op de rode mesa’s (tafelbergen) en buttes (hoge, vrijstaande zuilen). We gooien de deur van onze bus open en genieten in stilte van dit magnifieke uitzicht, terwijl onze benen uit de camper bungelen en wat zonnestralen pakken. Wat kan het leven toch simpel en mooi zijn. Niet veel later verandert het toch al spectaculaire landschap in een magisch iets. De ondergaande zon trekt lange schaduwen en het gouden zonlicht zet de rode rotsformaties in vuur en vlam. Fantastisch.

Eén van de mooiste zonsopkomsten ooit

De ochtend erop glip ik in alle vroegte mijn warme bed uit om de zon op te zien komen. Als ik buiten kom zie ik dat er nogal wat bewolking hangt, wat de zonsopkomst alleen maar nóg mooier en intenser maakt. Een paar mensen zijn hun tentje uit gekropen, maar verder is het doodstil en zie ik niemand. De zon laat lang op zich wachten. Of dat lijkt misschien zo, omdat de minuten op deze koude ochtend wegkruipen. Het doet me echter niks, want ik kan uren naar dit schouwspel kijken. Op m’n gelukkigst ben ik; dat ik dit moment hier -alleen- mag meemaken.

In vuur en vlam

Alternatief voor Monument Valley: Valley of the Gods

Iets ten noorden van Monument Valley ligt Valley of the Gods. Het liefst waren we hiernaartoe gereden, omdat het minder bekend is dan Monument Valley. Om er te komen moet je echter over onverharde wegen rijden; iets dat we niet aandurfden met deze bus en wat ook niet is toegestaan volgens het contract met onze verhuurmaatschappij. Helaas. Ben jij in het bezit van een auto of een bus die een onverharde weg prima aan kan? Overweeg dan zeker om naar Valley of the Gods te gaan. Meer informatie over dit gebied lees je op het blog Two Happy Campers.

Praktische informatie

Monument Valley is een Navajo Tribal Park, en wordt beheerd door Navajo Indianen. Het park ligt op de grens van Arizona met Utah. Het grootste deel van Monument Valley ligt in Arizona. De entree voor het gebied is $10,- per persoon. Betreed je het gebied met een auto of camper? Dan betaal je $ 20,- voor één voertuig (inclusief maximaal 4 passagiers). Je National Park Pass is hier niet geldig.

In deze tijd van het jaar (oktober) was het niet nodig om een plek op de camping te reserveren. In het hoogseizoen is het er ongetwijfeld een stuk drukker, waardoor het aan te raden is om een reservering te maken. Een plek op deze camping is niet goedkoop: we betaalden er inclusief tax $ 41,- voor. Vind je dit te prijzig? Op de weg ernaartoe kom je ook langs enkele andere campings, waar je waarschijnlijk iets goedkoper uit bent.

Wil je meer van het gebied zien? Rijd dan de 17 mijl lange Valley Drive. Wij hebben deze route niet gereden, omdat het een onverharde weg is met veel hobbels en gaten. Met een personenauto moet het in principe te doen zijn, al is het wel slim om de overeenkomst met de verhuurmaatschappij te checken. De maximum snelheid is ongeveer 15 mph. Trek voor de totale route dus zo’n 1,5 tot 2 uur uit, inclusief fotostops.

Dat magische moment..

Meer beeld van Monument Valley

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*