Burgers eten bij The Bird. Slenteren door de Kastanienallee. Een veel te grote pizza bestellen bij Il Giradishi. Genieten van cheesecake bij Five Elephant. Een heleboel dingen deden we voor de zoveelste keer dit weekend. Het was echter ook een weekend vol nieuwe belevenissen in de stad die we allebei inmiddels zo goed kennen. Dat is het mooie aan Berlijn: de to-do list wordt niet korter met ieder bezoek, maar juist langer.

Sammlung Boros Art Bunker

Het bezoeken van de Art Bunker staat al ontzettend lang op ons lijstje. De rondleidingen die er worden gegeven zijn echter iedere keer volgeboekt, zelfs als we enkele maanden voor ons bezoek een reservering proberen te maken. Ook deze keer zijn alle rondleidingen volgeboekt, maar we besluiten er een mailtje aan te wagen. Met succes! Zaterdagavond om 18:30 uur kunnen we mee met de Engelse tour, en we laten er onze reservering bij The Bird graag voor schieten.

Het is vooral heel interessant om eens de achtergrond achter bepaalde werken en installaties te horen. Waar je in elk willekeurig museum voor moderne kunst vaak jezelf afvraagt wat de bedoeling is, hoor je dit nu terwijl je observeert. Hoe ogenschijnlijk eenvoudige werken een diepe betekenis hebben en omgekeerd. Alle kunst is door de twee eigenaren Karen en Christian zelf aangekocht en wordt in overleg met de kunstenaar in de ruimte geplaatst. Karen en Christian kopen de kunst apart van elkaar in, en kopen echt wat ze zelf mooi vinden. Sommige objecten passen dus totaal niet bij elkaar, en dat maakt het een bont geheel. Ook tof zijn de verhalen over de periodes dat deze bunker een ander doel had. Zo huisde er 5 jaar lang een club in de bunker: aan de ene kant techno, aan de andere kant metal en op de bovenste verdieping een fetisj club. Er was geen ventilatie, geen licht en de toiletten waren er uitgesloopt. De lichaamssappen die ongetwijfeld vloeiden zijn inmiddels verdwenen. Nu gaat alle aandacht naar verschillende kunstwerken en installaties. Foto’s mogen er niet gemaakt worden, dus gaat dat zelf zien!

Topographie des Terrors

Terwijl ik de laatste hap neem van een waanzinnig lekker stuk carrot cake (bij Oliv Eat) valt mijn blik op ‘Topographie des Terrors’ . Het staat op de Google Maps kaart die ik voor me heb. We zijn er allebei nog nooit geweest, het klinkt boeiend en zitten er maar een paar bushaltes vandaan. Een nieuw plan is zo gemaakt, en zo zijn we niet veel later onderweg naar het museum. Opvallend vaak nemen we de bus dit weekend. Waar in eerste instantie de U en S-bahn het snelst lijken, worden we steeds meer fan van de tram en bus. Je blijft boven de grond, ziet veel en komt ook gemakkelijk op plaats van bestemming. Enfin; we arriveren bij een stalen constructie met veel glas. Voor de ingang staat een stuk van de originele Berlijnse muur. De toon is gezet.

Topographie des Terrors is een tentoonstelling over de nazi-misdaden en geeft behalve een tijdspad ook veel achtergrondinformatie. Niet enkel Duitsland, maar alle landen die in de Tweede Wereldoorlog betrokken raakten worden belicht. Akelig, confronterend en toch heel erg beklemmend en interessant tegelijk. De entree is gratis en ligt bij Potsdamer Platz in de buurt, als je een referentiepunt zoekt.

topographie des terrors
topographie des terrors
topographie des terrors
topographie des terrors

Siegessäule beklimmen

Vanaf de Siegessäule heb je een geweldig uitzicht over de Strasse der 17 Juni. We zijn overduidelijk hier in de herfst: de normaal groene bladeren kleuren nu rood, geel en oranje. Het is de hele ochtend al regenachtig, maar zodra we boven komen is het gelukkig droog. Precies op tijd om een paar foto’s te schieten. De entree bedraagt € 3,- per persoon en geeft behalve toegang tot het uitzichtplatform ook een hoop informatie over soortgelijke monumenten in Berlijn, Duitsland en andere landen.

Urban Nation – Street art museum

Het street art museum Urban Nation is sinds enkele maanden geopend. Tijdens ons vorige bezoek zagen we al dat het street art museum binnenkort zou openen, en nu konden we er eindelijk zelf een kijkje nemen. Het museum ligt in de Bülowstrasse, een straat die zelf ook opgefleurd wordt door kleurrijke muurschilderingen en graffiti. In het museum hangen veel uiteenlopende werken; kleurrijk of sober, indringend of vrolijk, groot of klein.

Wat opvalt is de hoge kwaliteit aan werken die bij elkaar gecureerd zijn. Hier kun je echt even de tijd nemen en alles op je laten inwerken. Dat sommige artiesten in de betrekkelijke onbekendheid verblijven of weer verdwijnen is echt onbegrijpelijk. De details, de kleuren, de concepten; er zitten echt hele bijzondere stukken tussen. Ook hier is de entree gratis.

Wat we verder deden

We slapen in het Oderberger Hotel, een boutique hotel in het hartje van Prenzlauer Berg met zo’n 70 kamers. Het pand ademt historie, en dat is niet zo gek. In 1902 werd er namelijk een zwembad geopend. Een zwembad dat nog steeds in gebruik is, en dat tegen betaling toegankelijk is voor zowel gasten als niet-gasten.

Ivo maakte, met zijn onlangs gekochte nieuwe camera, z’n eerste serie foto’s gedurende dit overwegend regenachtige weekend. Ook scoorde hij een nieuwe zonnebril bij het hippe Found aan de Alte Schönhauser Strasse, een leuk zaakje met eenzelfde concept als Ace & Tate. Stijlvolle monturen, een vaste prijs en service waarbij je na 20 minuten je bril met zelfgekozen glazen (eventueel op sterkte) kan ophalen.

Ook gingen we wederom terug naar Oliv Eat aan de Postdamer Strasse. Het is leuk ingericht, de cappuccino is lekker én het eten is goed. De toast met avocado en gepocheerd ei is hier bijvoorbeeld magistraal. Bewaar zeker ook een plekje voor de verschillende zoetigheden en taarten die in de vitrine staan.

Meer beeld

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*