Al zoekende naar een daypack, stuitte ik op dit prachtexemplaar van Fjällräven, de High Coast Trail 26. Ik viel eigenlijk gelijk voor het uiterlijk van de tas, en voordat ik het wist stond de pakketbezorger aan de deur. Het oog wil natuurlijk wat, maar hoe zit het eigenlijk met het comfort, niet geheel onbelangrijk, van deze tas? In dit artikel deel ik mijn ervaringen met de tas, en vertel ik of ik de tas gehouden heb.

Over het merk Fjällräven

57 jaar geleden werd het merk Fjällräven opgericht in het Zweedse Örnsköldsvik. Het 14-jarige jochie Åke Nordin ontwierp enkele jaren daarvoor zelf een tas die aan zijn eisen voldeed en die hem het comfort gaf waar hij naar zocht. De tas viel meer mensen op en de bestellingen druppelden langzaam binnen. Tien jaar later richtte hij zijn bedrijf Fjällräven op. De doelstelling van het merk is om producten te ontwikkelen die het makkelijker maken om van de natuur te genieten. Een bekende klassieker van het merk is bijvoorbeeld de Kånken tas, een rechthoekig model en verkrijgbaar in de meest fantastische kleuren. Fjällräven produceert naast tassen (daypacks, backpacks etc.) bijvoorbeeld ook outdoorkleding, jassen en tenten.

High Coast Trail 26

Goed, terug naar het onderwerp van deze review: de High Coast Trail 26. Deze dagrugzak heeft een volume van 26 liter, is 44 cm hoog en 28 cm breed en is gemaakt van duurzaam G-1000 Eco van gerecycled polyester en biologische katoen. De tas weegt 1150 gram. Ter vergelijking: The North Face Jester (ook 26L) weegt 910 gram, de Osprey Mira AG 26 1180 gram en de iets grotere Quechua N-Hiking rugzak (30L) van Decathlon weegt 1000 gram. Redelijk gemiddeld dus qua gewicht.

De tas heeft een hoofdvak met daarin een extra vak waar je bijvoorbeeld je laptop (15inch) in op kan bergen. Ook zitten in het hoofdvak nog twee kleine vakjes die je af kunt sluiten met een rits. Naast het hoofdvak is er nog een groot voorvak, voor spullen waar je snel bij moet kunnen, zoals je telefoon of portemonnee. Ook bevat de tas twee zijvakken. Handig aan deze vakken is dat je ze kan verruimen. Je hebt dus niet snel het probleem dat je te grote waterfles er niet in past. En bij een kleine fles verklein je de zakken weer, waardoor deze er niet uit kan vallen.

Uiterlijk en materiaal

Ik vind het een prachtige tas, die er wat mij betreft echt met kop en schouders bovenuit steekt, in vergelijking met andere dagrugzakken. De vale groene kleur, het minimalistische ontwerp en het herkenbare logo met het kleine vosje; I love it.

De sterke G-1000 Eco-stof is gewaxt en vochtbestendig. Dat wil zeggen dat de tas prima bestand is tegen wat druppels, maar bij een stortbui is het toch beter om de meegeleverde regenhoes tevoorschijn te toveren.

Draagcomfort

Mijn eerste indruk is goed. De schouderbanden zijn gewatteerd en zitten lekker, het rugpand is stevig en ventilerend en de tas bevat een heupgordel en een borstband. Maar als ik de tas daadwerkelijk in gebruik heb, kom ik van een koude kermis thuis. De tas zit niet lekker. Ik heb er niet eens zo veel spullen in, maar de tas voelt loodzwaar aan. Ik verstel de banden enkele keren, in de hoop dat ik hem niet goed afgesteld heb, maar het helpt niet. Ook Ivo probeert de tas even uit, maar ervaart hetzelfde als ik. Fjällräven claimt dat compressiebanden de inhoud van de rugzak stabiliseren als deze niet helemaal vol is. Dat klinkt heel mooi, maar ik merk er in de praktijk weinig van.

Prijs

Op de website van Fjällräven is de tas te koop voor € 119,95, maar ik kocht hem bij Bigtree voor € 98,90.

Conclusie

Eigenlijk is mijn conclusie heel simpel: het is een pracht van een tas, maar niet comfortabel. Voor mij niet althans. Ik heb de rugzak dan ook teruggestuurd, want comfort is toch echt wat belangrijker dan looks. Zeker bij een tas die je vaak lang op je rug draagt. Ik zoek dus nog even verder naar de beste daypack… Heb jij nog tips?

PS. Ik testte ook nog een tas van The North Face, de Borealis. Benieuwd wat ik daarvan vind?

3 reacties

 1. Hallo,
  Eerst en vooral, proficiat met jullie blog.
  Ik kwam hier eerder toevallig terecht. Ik was opzoekingen aan het doen voor de rugzak high coast trail 26 van Fjällräven.
  Ik was overtuigd om mij deze rugzak aan te schaffen, tot ik jullie blog zag :)
  Het uitzicht en de indeling spraken mij enorm aan, maar als het draagcomfort niet optimaal is, begin ik toch te twijfelen.

  Ik had aanvankelijk de Deuter Walker 24 in mijn bezit, maar ik was hierover niet tevreden omdat deze iets te ‘lomp’ was. Hij heeft als afmetingen 52 x 30 x 23 cm en dit 52 is is te groot.

  Hebben jullie toevallig al een andere rugzak aangekocht?

  Mvg,
  Jens

  1. Hoi Jens! Ivo heeft een 20l daypack van Quechua (Decathlon) waar hij erg tevreden over is. Ik heb nog geen nieuwe gekocht.. Blijkt toch een zoektocht te zijn ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*