Drones zijn niet meer uit de (reis)wereld weg te denken. Veel bloggers zijn in het bezit van een drone en in (reis)programma’s ‘als 3 op reis’ en ‘wie is de mol?’ vliegen de dronebeelden je om de oren. Ik snap het heel goed. Met een drone kun je een bestemming van een heel ander perspectief laten zien. Ineens zie je hoe dat mooie landschap er van bovenaf uitziet en hoe blauw dat water eigenlijk is waar dat kleine eilandje in ligt. Onder andere geïnspireerd door dit soort beelden kocht Ivo een aantal jaar geleden een drone. En niet al te lang geleden verkocht hij hem ook weer. In dit artikel de redenen daarvoor.


Hermansyah

#1 Op veel plekken mag je een drone niet gebruiken

Toen we in februari naar Sri Lanka reisden leek het ons een vanzelfsprekend om de drone mee te nemen. Totdat we erachter kwamen dat je daar een permit voor nodig hebt, die je vooraf aan dient te vragen. Bummer. Ook komen we op steeds meer plekken en natuurparken borden tege waarop wordt aangegeven dat drones niet gebruikt mogen worden. Op plekken waar je die drone juist had willen gebruiken. Op die manier gaat de lol er snel af.

#2 Erg afhankelijk van weersomstandigheden

We hebben onze drone regelmatig niet kunnen gebruiken, omdat het weer het niet toeliet. Via een app kun je bekijken of de weersomstandigheden goed zijn om te vliegen. In Nederland is dat bijvoorbeeld vrij vaak niet het geval, omdat het te hard waait bijvoorbeeld. In Slovenië sliepen we in een prachtig gelegen bed & breakfast, midden in de wijngaarden. Het leek me fantastisch om dit landschap van bovenaf vast te leggen. Dat feest ging helaas niet door; het waaide veel te hard en de kans dat de drone niet in de lucht zou blijven hangen was domweg te groot.

#3 Een hoop extra apparatuur meenemen

Wij hadden een Phantom 3, een behoorlijk apparaat dat je naast al je andere spullen ook nog eens moet meenemen. De drone namen wij mee in een speciale tas waar alle toebehoren bij pasten, maar dan loop je met een behoorlijk gevaarte op je rug. Tegenwoordig heb je wel ontzettend kleine drones die net iets groter zijn dan je hand, maar alsnog zijn het weer extra spullen die je mee moet nemen (extra propellers, oplader etc.).

Buiten het extra gesjouw, is het ook nog eens een gedoe om de drone mee te nemen. Zo verbiedt Emirates bijvoorbeeld om de drone mee te nemen als handbagage. Je bent verplicht om je drone in te checken. We weten allemaal hoe er soms omgegaan wordt met bagage. En dan gebeurt het ook nog eens regelmatig dat ingecheckte bagage niet op dezelfde bestemming aankomt als jij zelf. Redenen waarom ik dergelijke apparatuur het liefst meeneem als handbagage, maar dat is met een drone dus vaak niet mogelijk. Ga je op reis met de auto? Dan is het natuurlijk een ander verhaal.

#4 Storend voor andere reizigers

Dit is iets waar ik me eerder niet echt bewust van was, maar het gebruik van een drone kan voor andere reizigers behoorlijk storend zijn. Stel je voor dat je écht even totale ontspanning zoekt; je maakt een hike door een waanzinnig landschap en je geniet van de rust en stilte om je heen. Totdat je ineens ergerlijk gezoem boven je hoofd hoort. Je kijkt omhoog en ziet een drone in de lucht hangen. Het geluid vervaagt als hij de andere kant op vliegt, maar niet veel later hangt ie weer boven je hoofd. Bzzzzzz… Niet heel erg ontspannend. Met een camera ben je (over het algemeen) niemand tot last. Met een drone is dat echter een ander verhaal.

#5 Je kunt het zelf nooit zo ervaren

Laat ik voorop stellen dat ik écht kan genieten van mooie reisfilms waarin aerial shots verwerkt zijn. Ik vind het echt een kunst wat sommige mensen met drones kunnen doen. Het geeft in mijn ogen echter niet een geheel realistisch beeld van de bestemming. Daar bedoel ik mee dat je het landschap of de bestemming meestal niet op die manier met eigen ogen kunt zien. Of je moet al een helicopter vlucht boeken bijvoorbeeld..

Wat vind jij van drones? Heb je er zelf één? Of overweeg je bijvoorbeeld om er één te kopen?

Max Boettinger

Nathan Anderson

Total
3
Shares

Op de hoogte blijven?

Vul je e-mailadres in en ontvang bericht bij een nieuw artikel. Je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

28 reacties

 1. Wij overwegen er zelf wel een aan te schaffen, maar in Berlijn is het rond overheidsgebouwen al niet toegestaan te vliegen – zelfs niet met een licentie.

  Daarnaast moet je ook voor het gebruiken op facebook / youtube een vliegbrevet hebben, wat ook al niet zo meevalt. En als het ‘op reis’ dan ook nog lastig is… Blijft het een beetje duur speelgoed als het op de plank ligt!

  Dankjewel voor je reactie in ieder geval, erg nuttig! (al vind ik de drone shots zo gaaf…)

 2. Ik vind dronebeelden supergaaf, maar toch zou ik er zelf nooit eentje kopen. En dat komt vooral door jouw vierde punt: ik vind ze enorm irritant. Tijdens onze IJsland-reis kwamen we veel mensen met drones tegen. Sta je dan, midden in de natuur, met die herrie boven je hoofd. Er zijn ook genoeg mensen die er helemaal niet mee kunnen vliegen, dus dan wordt het nog gevaarlijk ook. Ik denk altijd: stel dat iedereen een drone gaat kopen, hoe irritant wordt reizen dan? Van mij hoeft de trend niet door te zetten, hoe gaaf ik de beelden ook vind!

 3. Hahaha, wat je schrijft over andere reizigers… Ik lag in de Alpen na een hike van 1,5 uur aan een bergmeer, helemaal alleen. Hoor ik ineens dat hele harde gezoem, kende het geluid niet. Ik schrok me dood, dacht dat er een enorm beest op me afkwam :’) Echt een hard geluid inderdaad. En wat je schrijft over dat je het nooit zelf zo zult zien met eigen ogen vind ik ook wel een ding. Het zijn vooral mooie plaatjes achteraf, maar niet wat je zelf hebt gezien.

 4. Goed artikel! Mijn vriend heeft sinds dit jaar een drone en ik ben het ermee eens dat het vooral veel gedoe is. En die herrie is absoluut irritant. Maar de beelden zijn wel fantastisch… Als hij ermee vliegt, doet hij het altijd op afgelegen plekken. Van de week heeft hij nog foto’s gemaakt van de rotsen bij Cat Ba op een plek waar niemand was. Dus echt kwaad kan het dan niet. Ik vraag mij alleen wel of in hoeverre we hem nog mee kunnen nemen over een paar jaar, want steeds meer landen gaan het verbieden… In maart gaan wij voor een jaar naar Nieuw-Zeeland en daar is het nog toegestaan. Daarna willen we naar Midden-Amerika en in bijvoorbeeld Nicaragua is het echt verboden. Dus best een kansje dat wij hem voor die tijd ook weer door moeten verkopen…

  1. Daar ben ik inderdaad ook heel benieuwd naar! Steeds meer landen verbieden het, en soms is het in een land niet verboden maar dan wel weer op heel veel plekken in dat land. Maar ehhh… wat een mooie vooruitzichten!!

 5. Ik was bij het lezen van de titel heel benieuwd wat er zou gaan komen, maar inderdaad.. Ik snap heel goed waarom jullie hem toch hebben verkocht! Er komt toch wel wat meer bij kijken dan alleen die gave beelden..

 6. Ahhh net wat Rosanne zegt. Ik liep vorig jaar in Oostenrijk en had maar liefst anderhalf uur zo’n ding boven mijn hoofd zoemen. En laatst op de Rinjani trek ook weer. Ik werd er echt een beetje verdrietig van. Dit is mijn belangrijkste reden om geen drone te kopen. En daarnaast het meeslepen van zo’n ding. Thanks but no thanks ;-)

 7. Wij hebben een drone, maar gebruiken ‘m minder vaak dan we zouden willen. Vooral het weer/de wind en regels houden ons tegen. Wat we ook merken is dat de focus verschuift. Van veel focus op fotografie naar juist meer bezig zijn met video. Vooral het filmen met een drone kost veel tijd. Het is leuk, maar gaat wel ten koste van fotografie, en dat is jammer!

 8. Ik heb lang met het idee er een aan te schaffen gelopen. Ik heb in eerste instantie besloten het niet te doen vanwege de rompslomp tijdens het reizen en de verschillende wetgevingen die het er allemaal niet duidelijker op maken. Verder twijfelde ik ook aan de voor mensen onrealistische beelden. Ik wil een bestemming laten zien door mijn ogen, maar ik kan nog steeds niet vliegen.. De echte doorslag gaf de irritatie door een drone in een nationaal park in de Australische Outback. Vreselijke afknapper na een prachtige hike in de geweldige natuur aldaar. Dat ga ik anderen dus beslist niet aandoen.

 9. Ik zie ook steeds meer mensen met een drone als ik op reis ben. Heel irritant als ik middenin de natuur ben en geniet van de rust. Zelf ben ik niet van plan om een drone te kopen. Nog meer tijd ergens aan besteden, extra apparatuur meesjouwen, en vooral: het geeft geen realistisch beeld van wat je als reiziger daadwerkelijk gaat zien. Soms vergelijk ik het met verbloemde IG foto’s. Ben je eindelijk op bestemming, is het net niet wat je had verwacht te zien. Dat neemt niet weg dat ik het ontzettend gaaf vind om drone beelden te zien, met mate ;)

 10. Wij vinden de beelden altijd heel gaaf, maar precies om bovenstaande redenen hebben we hem nog niet aangeschaft. We houden het voorlopig nog even lekker bij ons goprootje ;) En zelfs die gebruiken we niet altijd, puur omdat we niet altijd zin hebben om zoveel bezig te zijn met filmen. De camera kan ik niet laten liggen, de filmcamera wel ;)

 11. De foto’s en beelden zijn inderdaad fantastisch. Helaas voor mij te duur om er een aan te schaffen. Hoorde in IJsland en in Litouwen vreemde geluiden totdat ik ineens besefte dat het een drone was. Jammer van de overlast die een drone geeft. En het gezeul lijkt mij totaal niet praktisch, zeker niet in mijn eentje. Ik neem al genoeg mee :)

 12. Ik kan me zo goed vinden in jouw argumenten! Een vriend van ons (Philip, oh wacht die was ook bij Biteclub, check zn IG: philipyeahh) heeft een drone en maakt er hier vooral op Tempelhof geweldige beelden van, zo mooi om dat te zien. Maar er zijn ook weer zoveel regels aan verbonden voordat je in de stad mag filmen, dat het ook weer bijna zonde is om dan een drone te hebben (je mag amper ergens filmen).
  Joppe en ik hebben het plan (nog vrij weinig mensen weten dit hoor en details vormen zich pas langzaam) om volgend jaar na-zomer/herfst lang te gaan roadtrippen met een camper, en dan wil ik zó graag een drone mee. Maar ook eigenlijk alleen voor die reis, voor de bergen, voor de shots over de meren en het volgen van ons in onze hipstervan. Zoiets lijkt me wel wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*