Afgelopen dinsdag bezocht ik de vakdag van de Vakantiebeurs. Ik deed er volop inspiratie op voor de reizen die we willen maken, maar ik bezocht ook een presentatie van Tessa aan de Stegge over purpose travel. Ofwel betekenisvol reizen. Betekenisvol reizen houdt in dat je op een unieke manier reist en ervaringen opdoet, maar dat je tegelijkertijd ook goed doet voor bijvoorbeeld de lokale inwoners en de natuur. Zoals Tessa het zegt: “op vakantie gaan met een doel dat groter is dan alleen je eigen uitrust-genot”.

Dat duurzaam reizen (groen reizen) belangrijk is wijzen de cijfers wel uit. We stoten steeds meer CO2 uit (voornamelijk door vliegen) en bepaalde plekken en bestemmingen leiden echt onder het zogenaamde overtourism. Denk bijvoorbeeld aan de maatregelen die Thailand in 2016 nam om bepaalde eilanden te sluiten voor toeristen. De presentatie van Tessa zette me aan het denken. Ben ik eigenlijk wel zo groen en duurzaam bezig? En wat kan ik doen om duurzamer te reizen?

Hoe scoor ik eigenlijk op de duurzaamheids-schaal?

Ik moet bekennen dat ik niet direct het schoolvoorbeeld ben van een groene reiziger. Zo compenseer ik bijvoorbeeld mijn vliegreizen (nog) niet, koop ik in verre landen heel regelmatig flesjes water (met als gevolg onnodig plastic afval) en laat ik heus wel eens de airco op de kamer aan. Dat kan dus zeker beter: een mooi voornemen voor 2018. Vind jij het ook belangrijk om duurzamer te reizen? Dan geef ik je een aantal tips die je zelf (gemakkelijk) kunt toepassen.

#1 Compenseer je CO2-uitstoot

Reis je naar een verre bestemming? Dan is je vlucht alleen goed voor 76% van de totale CO2-uitstoot van je reis. Als je kiest voor compensatie, dan wordt je bijdrage gebruikt voor een project dat het milieu verbetert. Kijk voor meer informatie op Greenseat. Boek je bij een organisatie zoals Sawadee, SNP of Koning Aap? Dan is CO2-compensatie inbegrepen bij de prijs die je betaalt.

#2 Gebruik zo min mogelijk plastic

Thuis gebruik ik vaak mijn Dopper om voldoende water te drinken en om plastic te verminderen. Waarom de Dopper niet meenemen op reis? Op steeds meer plekken kun je je fles vullen met schoon drinkwater. Een andere optie is de Lifestraw Go waterfles met een ingebouwd filter. Erg handig als je in landen bent waar je het kraanwater beter niet kunt drinken. Lees er meer over op de blog van Stéphanie.

#3 Reis lokaal

Reis zoveel mogelijk lokaal: verblijf in kleinschalige accommodaties, haal je boodschappen niet bij een grote keten maar in een lokale winkel of op de markt en ga bijvoorbeeld op pad met een lokale gids. In Sri Lanka verbleven we in enkele kleinschalige B&B’s. Het voelde niet alleen goed om lokale ondernemers te ondersteunen, maar het persoonlijke contact was ontzettend leuk. Een win-win situatie dus.

#4 Volg niet de massa

Ga off the beaten track: bezoek ook minder toeristische plekken en help mee om het toerisme te spreiden. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het meemaken van een zonsopkomst bij Ankor Wat een stuk minder speciaal is als je het met honderden anderen mensen moet delen. Kies liever voor een andere plek en geniet in alle rust van het moment. Reis daarnaast -indien mogelijk- in het laagseizoen. Dat is niet alleen fijner voor de lokale bevolking, maar ook nog eens voor je portemonnee.

#5 Respecteer de lokale cultuur en de bijbehorende tradities

Ga respectvol om met lokale gebruiken. Houd je aan bepaalde kledingvoorschriften, duw niet zomaar een camera onder iemand z’n neus en laat jezelf -als gast- van je beste kant zien. Ga gerust mee in lokale gebruiken zoals het afdingen en onderhandelen, maar overdrijf het niet. Het blijft een spel dat voor zowel verkoper als koper leuk moet zijn.

Ben jij al bewust bezig met groen en betekenisvol reizen? Heb je nog goede tips die je wil delen?

duurzaam reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*