Na vele trips waar ik echt alleen maar leuke en toffe herinneringen aan heb, zijn er ook 3 bestemmingen in het bijzonder waar ik andere verwachtingen van had. Overal lees ik hele positieve verhalen over een stedentrip naar Riga, een strandvakantie naar Bali of een verblijf in Tokio, maar een iets genuanceerder beeld over deze plekken mag wat mij betreft wel. Soms mis ik wel eens dat de minpunten van deze bestemmingen benoemd worden. Niet iedereen zal dezelfde mening hebben (gelukkig niet!), maar dit zijn mijn persoonlijke ervaringen.

Riga, Letland

De hoofdstad van Letland presenteert zich als cultureel, gezellig en uitnodigend. Ik lees overal dat je hier heen móét, maar wat ik zelf ervoer lees ik nergens terug. Ik bezoek Riga tijdens een stedentrip van drie dagen in 2011. Er liggen nog overblijfselen van sneeuw en het weer werkt niet echt mee, maar een toffe stad is in iedere weersomstandigheid prima te doen. Voor Riga geldt dit overduidelijk niet war mij betreft.

Je schijnt bijvoorbeeld goed op stap te kunnen in Riga. Dat viel toch behoorlijk tegen.. Er blijken een heleboel mafia-barren te zijn. Je komt binnen, er is geen prijslijst, je bestelt iets en vervolgens wordt je geconfronteerd met een belachelijk hoge rekening. Kun je niet betalen? Dan zijn ze wel zo hoffelijk om even met je mee te lopen naar een pinautomaat. Overal worden we aangesproken. Of we op zoek zijn naar een stripclub of een bordeel? Het is misschien omdat we met een aantal mannen zijn, maar dit maak ik toch niet vaak mee. Een simpel “nee, bedankt” wordt niet verstaan. Ook zien we veel groepen dronken (Engelse) vrijgezellen-clubs, waardoor de sfeer totaal niet gezellig en uitnodigend is. Tja, Riga was het voor mij dus totaal niet..

unsplash-logoNikita Kachanovsky

Bali

Over Bali heb ik een dubbel gevoel. Enkele toffe stranden en plekken, maar ook een aantal ervaringen die ik liever niet gehad had. Ik focus even op dat laatste, omdat je overal al de pluspunten van een bezoek aan één van de populairste eilanden van Indonesië kunt lezen. Om volledig eerlijk en open te zijn: ik vond het er een beetje vies en schmutzig. Stinkende uitlaatgassen, bevuilde stranden en op veel plekkenrommel op straat. Daarnaast is er zoveel verkeer dat ik er bijna gek van word. Over stukken van enkele kilometers doen we ontzettend lang door de files die ontstaan door het groeiende verkeer. Er rijden overal scooters, auto’s en taxi’s. Met die taxi’s moet je ook nog eens uitkijken. Bluebird is een bedrijf met een relatief ongeschonden reputatie. Bijna alle concurrenten, met een veel mindere reputatie, kopiëren het blauwe kleurtje op de auto en het logo nagenoeg. Je ziet een taxi van Bluebird naderen. Of toch niet. Of toch wel wel? Waar de chauffeurs van Bluebird zonder morren de meter van de taxi aanzetten, maken andere taxi-chauffeurs er een probleem van. Zonder blikken of blozen vragen ze een belachelijk bedrag voor een ritje van een paar kilometer.

Daarnaast vind ik sommige plaatsen totaal ongeschikt om naartoe te gaan als je een paradijselijk plaatje in je hoofd hebt. Kuta is bijvoorbeeld zo’n dieptepunt. I know, ik hoor je denken: had je je niet beter kunnen inlezen? Maar ik had er als uitvalsbasis in een fijn hotel wel een goede verwachting van. Overal zie je grote fastfoodketens, afgewisseld met foute karaokebars en toeristische winkeltjes waar voornamelijk zooi te koop is. Het massatoerisme heeft hier echt heel hard toegeslagen, met alle gevolgen van dien. Een tripje naar de tempel in Uluwatu is bijvoorbeeld ook onbegonnen werk vanuit Kuta. We worden zonder problemen door een taxi-chauffeur afgezet bij de tempel. Als we terug willen naar Kuta zijn er ineens nergens taxi’s te bekennen en worden we flink afgezet door de lokale taxi-maffia. Het is vast een schitterend eiland, maar ervaringen als deze tekenen voor mij de reis wel.

bali indonesie
Zo had ik Bali in mijn hoofd.. De realiteit was vaak anders.

Tokio

Tijdens mijn wereldreis in 2010 bezoek ik ook Japan. We arriveren vanuit Shanghai in Tokio, en ik kom er al snel achter dat het niet mijn stad is. Het grootste minpunt aan Tokio? Overal mensen. Zo. veel. mensen. Kleine mensen, grote mensen, bellende mensen, etende mensen, gekke mensen. Het is er overal zó vreselijk druk dat ik tijdens mijn zesdaagse verblijf een rustdag inplan. Die dag doe ik helemaal niks en blijf ik in het veel te kleine kamertje in het hostel. Ik probeer niet onder de mensen te komen. De dag erna weet ik weer waarom. Mensen die een kinderjurk passen in de etalage, Japanners die met een groot plastic zwaard zwaaien terwijl ze aan het gamen zijn in een karaokezaak.. Ik kan er weinig mee. Ook breekt het ruimtegebrek in het hostel me op. Ik kom al snel tot de conclusie: Tokio en ik zijn echt geen match.

unsplash-logoAlex Block

Welke bestemming viel jou tegen? En bezocht je Riga, Bali of Tokio misschien? Wat vond jij ervan?

11 reacties

 1. Grappig, ik ben net terug van Bali en heb al die vervelende ervaringen totaal niet (ja, Kuta was vreselijk dus daar zijn we niet langer dan 3 uur geweest). Wel had ik idd veel slechte verhalen gehoord. Ik denk dat het misschien te maken had met het regenseizoen; het was een stuk minder druk! Het verkeer was natuurlijk slomer, maar niet onmogelijk en ook qua uitlaatgassen was het even wennen maar niet smerig (vond het in Bangkok erger). Dus misschien is dat de beste tip: vertrek in het regenseizoen! Of hebben jullie dat ook gedaan?

  Tokio ben ik ook benieuwd naar (sowieso naar Japan), maar ik denk dat ik dat na een dag ook wel gezien heb. Bizar en fascinerend, maar idd veel te druk.

  1. Jaa ik zag jou foto’s al voorbij komen op Instagram, zag er heerlijk uit hoor! Wij waren er in september geloof ik.. Ik vond het in Bangkok dan weer veel minder erg, maf he? Misschien heel erg afhankelijk van het moment inderdaad,

 2. Riga leek mij altijd een supermooie stad eigenlijk, dus ik vind het wel fascinerend om een keer zo’n negatief verhaal te horen. Ik kan me voorstellen dat je op die manier helemaal gek wordt van zo’n stad. Tokio trekt mij persoonlijk ook niet ontzettend, ik heb daar ook het beeld van dat het gewoon bizar druk is met veel te veel mensen!

  1. Juist ook goed om negatieve ervaringen te delen denk ik, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het an sich geen mooie stad is. Denk dat iedere bestemming ook wel mooie en minder mooie kanten heeft?

 3. Toevallig heb ik van een vriend een soortgelijk verhaal gehoord over Riga (hij was ook in een groep met alleen maar mannen). Ik ben met mijn vriend samen in Riga geweest en wij hebben het niet zo ervaren. Tokio lijkt me een hele intense bestemming. Maar wel bijzonder denk ik om een keer te ervaren.

 4. Ik ben nog nooit in één van die plekken geweest, hoewel ik wel heel benieuwd ben naar Riga & Tokio. Bali iets minder omdat daar toch het “nieuwe” een beetje vanaf is. Ik was recentelijk vooral heel erg teleurgesteld door Galway. Qua steden is Ierland het voor mij nét niet.

 5. Tjah, ik vond Thailand een echte tegenvaller. Nu reisde ik wel bijna 20 jaar voordat ik er de eerste keer kwam, maar toch. Er hing een sfeer die me niet echt beviel. Wellicht leuk voor reizigers die voor de eerste keer op pad zijn, of het de eerste liefde was, maar met mij was Thailand echt geen match. Ben benieuwd wat ik dit jaar van Tokyo ga vinden ;-)

 6. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ik vind het zo leuk dat Ivo ook af en toe schrijft! En fijn ook om wat minder enthousiaste verhalen te horen, die eerlijkheid wordt erg gewaardeerd, beter dan alle hysterische “oh alles is zo geweldig blabla”-posts waarvan je ook wel weet dat niet álles perfect kan zijn. De eerste keer dat ik in Keulen was, had ik dat gevoel heel erg. Ik moest het leuk vinden want iedereen was enthousiast, maar ik snapte de charme echt niet. Daarna nog een keer teruggegaan en toen was ik wel om. Hetzelfde geldt voor Barcelona trouwens, daar zou ik ook echt graag nog eens naar terug willen :)

 7. Grappig. Ik vraag me altijd af waarom iedereen zo lyrisch is over Bali. De natuur in het noorden en de onderwaterwereld zijn prachtig. Maar Kuta, Ubud en Sanur? Mij te druk en schmutzig. Datbisnwel een mooie omschrijving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*