Bryce Canyon is zo’n plek waar je gerust midden in de nacht voor op staat. Waarvoor je een behoorlijke tijd in de ijzige kou buiten gaat staan. Waarvoor je het voor lief neemt dat je je tenen niet meer voelt. Bryce Canyon is namelijk fantastisch mooi bij het opkomen van de zon. Ik kan bijna niet geloven dat ik nog niet heb geschreven heb over deze plek. Het is wat mij betreft namelijk één van de meest indrukwekkende Nationale Parken die we bezochten tijdens onze roadtrip door het Zuidwesten van Amerika.

Zonsopkomst bij Sunrise point bekijken

Als het nog pikkedonker is, brult de wekker ons wakker. Terwijl mijn ogen nog potdicht zitten, kruip ik het warme bed uit om de wekker uit te zetten. Ik merk meteen hoe erg het in de camper is afgekoeld. Buiten is het zo’n -4 graden Celcius, en de isolatie in zo’n busje is nou niet je-van-het. We kleden ons aan met zoveel laagjes als mogelijk, tot muts en handschoenen aan toe. Ivo gaat ook mee, ook al gromt ie “dat dit echt de laatste zonsopkomst is waarvoor hij midden in de nacht op staat.” Gewapend met mijn cameratas, statief en een zaklamp stappen we naar buiten. Die zaklamp blijkt geen overbodige luxe. Wel zo prettig om te zien waar je loopt zodat je niet in een ravijn stort. Samen met een handjevol andere mensen staan we ruim op tijd bij Sunrise Point, vanwaar je -de naam zegt het al- een geweldig uitzicht over Bryce Canyon hebt tijdens de zonsopkomst.

We blijken nogal vroeg te zijn, en als we stilstaan merken we pas echt hoe koud het is. Ik trek m’n muts nog wat verder over m’n oren en blijf stappen om m’n tenen niet compleet te laten bevriezen. Maar ook hier blijkt weer: het is het allemaal waard als de zon zich voor het eerst laat zien. Het gouden licht dat de zon verspreid over de hoodoos is zó zó mooi. Ik blijf maar fotograferen. Plotsklaps ben ik de kou zo goed als vergeten.

Koud? Ja! Prachtig? Ja! Zou ik het weer doen? Jazeker!

Bryce Canyon is zo’n plek waar je gerust midden in de nacht voor op staat. Waarvoor je een behoorlijke tijd in de ijzige kou buiten gaat staan. Waarvoor je het voor lief neemt dat je je tenen niet meer voelt.

Hiken in Bryce Canyon

In het park kun je verschillende trails lopen, variërend van gemakkelijk tot moeilijk. Ook zijn er flinke wandelingen in afstand bij, maar kun je zeker ook in korte tijd goed zien wat het park te bieden heeft. Wij hebben 2 dagen de tijd, en lopen dan ook verschillende trails. Een mooie is bijvoorbeeld de trail naar Tower Bridge. De trail start bij Sunrise Point, en het eerste deel is gelijk aan de Fairyland Loop Trail. De Tower Bridge Trail duurt zo’n 2 tot 3 uur. Vanaf het startpunt daal je zo’n 290 meter, die je uiteindelijk natuurlijk ook weer moet beklimmen. Bij Tower Bridge kun je teruglopen naar Sunrise Point, maar je kunt ook verder lopen op de Fairyland Loop, die zo’n 12.8 kilometer lang is. Draag bij voorkeur veel laagjes die je gemakkelijk kunt opbergen. Je zult merken dat het in de ochtend nog behoorlijk fris aanvoelt, maar dat het snel opwarmt als je actief bezig bent én de zon zich laat zien. Vergeet daarnaast ook niet om voldoende water mee te nemen, een snack en wat anti-zonnebrandcrème.

Alle trails zijn te vinden op de website van de National Park Service, ingedeeld in de categorieën easy, moderate en strenuous.

Kamperen in Bryce Canyon

Bryce Canyon heeft 2 campgrounds: Sunset en North. Wij kiezen voor North, omdat deze camping een wasruimte en douches heeft, in tegenstelling tot Sunset campground. Als je het belangrijk vindt om vlakbij de campground te douchen, adviseer ik dus North. Beide campings hebben in ieder geval een goede ligging, dus wat dat betreft zit je altijd goed. In het hoogseizoen mag je denk ik blij zijn als je überhaupt een plek weet te scoren in het park. Wij zijn er echter op een doordeweekse dag in oktober, dus het is rustig. Een stuk rustiger als verwacht zelfs, al zijn we ook wel heel vroeg vertrokken vanuit Page (Antelope Canyon). We kunnen dus een paar rondjes over het terrein rijden, om een plek te zoeken die aan onze eisen voldoet: een rechte ondergrond, voldoende plek en zo dicht mogelijk bij het park.

Houd er rekening mee dat je geen plek kunt reserveren. De camping werkt op first-come-first-serve basis. Voor een camper betaal je $ 30 per nacht, voor een tent $ 20. Ga je naar Bryce Canyon tussen half oktober en half april? Houd er dan rekening mee dat Sunset Campground gesloten is in deze maanden.

Meer informatie over kamperen in Bryce Canyon?

Wil je zien wat ik zo mooi vond aan Bryce Canyon? Bekijk dan onderstaande beelden en see for yourself.

bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce cancon
bryce cancon
bryce cancon
bryce cancon
bryce cancon
bryce cancon
bryce cancon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon
bryce canyon

11 reacties

  1. Prachtige foto’s Eva! Ik vond Bryce echt het hoogtepunt van onze Amerika-reis in 2004 :) Ik zou graag terug willen met mijn digitale camera en sindsdien verbeterde fotoskills…

  2. Je verhaal en blog heeft me helemaal enthousiast gemaakt! :) Wij gaan midden oktober naar de USA. Nu zie ik dat de camping dan dicht is.. :( Weet jij of er alternatieven in de buurt zijn?

    1. Hoi Marleen, goed te horen! Wij waren er ook midden oktober, ik meen zelfs het laatste weekend voor één van de campings ging sluiten. Volgens de website is er 1 loop open op North Campground. Je zou even contact met ze kunnen opnemen, ze reageren best snel. Anders kun je kijken bij Ruby’s Inn, een camping die ook vlakbij het park ligt en waar je o.a. ook een grote campingwinkel hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*