In oktober 2017 legden Ivo en ik zo’n 4.500 kilometer af waarbij we in totaal 4 staten in Amerika aandeden: Californië, Arizona, Utah en Nevada. Genoeg kilometers gevreten dus om achter de voor- én nadelen te komen van het reizen met een camper. Laat ik voorop stellen: reizen met een camper is écht fantastisch en een heel avontuur. Deze reis was voor ons allebei misschien wel de mooiste die we gemaakt hebben, en het reizen met een camperbus heeft daar zeker aan bijgedragen. Maar nadelen? Die zijn er ook genoeg. In dit artikel geven we je alle ins & outs en delen we praktische tips zoals boodschappenlijstjes en ideale kampeergerechten.

Voordelen

 • Altijd je spullen op dezelfde plek
  Misschien herkenbaar: op de heenreis is je koffer of backpack perfect en overzichtelijk ingepakt. Na twee keer rommelen in je koffer is het één grote bende. Daar heb je geen last van met een camper. Wij hadden genoeg lades en kastruimte om onze kleding netjes uit te stallen. Zo zie je ook nog eens veel sneller welke kleding nog allemaal schoon is.
 • Mooie kampeerspots waar je je camper kunt neerzetten
  Wat mij betreft één van beste redenen om een camper te boeken: er zijn ontzettend veel mooie kampeerspots middenin de natuur of een national park waar je je camper kunt neerzetten. Dit voordeel heb je natuurlijk ook als je gaat kamperen met een tent, maar ga je op pad met auto en slaap je in lodges of hotels? Dan zit je vast aan die locatie.
 • Gezellig en knus
  Samen leven in een campertje is ontzettend gezellig (totdat je knallende ruzie krijgt, denk ik). Potjes kaarten, op een campingstoeltje voor de camper zitten met een koud drankje, sterren kijken, heerlijk! Ook het bed is met z’n 120 centimeter breed knus te noemen, maar dat is dan weer ideaal voor de koude nachten.
 • Zelf koken met verse producten
  Een camper heeft een klein keukentje, waardoor het super gemakkelijk is om zelf een (eenvoudige) maaltijd te bereiden. Onze redelijk kleine camperbus had een aantal pitten, een best grote koelkast, een wasbak en voldoende opbergruimte voor pannen, kookmateriaal en voorraad. Ook konden we heel snel koffie of thee zetten. Wel zo lekker als je voor een zonsopkomst een behoorlijke tijd buiten in de kou hebt doorgebracht.
 • Alweer plassen..
  Ik klok heel wat liters drinken weg op een dag, en dat betekent dat ik ook regelmatig een sanitaire stop moet maken. Hoe handig is het dan om een eigen toilet in je camper te hebben? Met een huurauto zag ik mezelf al hurkend langs de kant van een verlaten weg zitten, maar dat hoefde dus niet. Hou het trouwens ook voor je medereiziger leuk door niet uitgebreid te kakken op je kleine campertoilet, maar maak dan gewoon even gebruik van een toilet langs de kant van de weg of op de camping ;-).
camper voordelen nadelen
Hier gaan slapen en wakker worden is toch een droom?

Nadelen

 • Ruimtegebrek
  Dat ruimtegebrek gaat na ruim 2 weken wel echt irriteren als je voor de 10e keer je hoofd stoot aan een onhandig geplaatst kastje. Ik spreek uit ervaring. Je hebt nu eenmaal minder ruimte dan in een hotelkamer, en daar moet je tegenkunnen.
 • Weinig power
  Het is best even wennen om met een camper te rijden. Onze bus had niet veel power, en dan is het best even billenknijpen als je hele stukken bergop moet rijden. Met een auto heb je veel meer power en haal je overig verkeer gemakkelijker in. Overigens spraken we meerdere mensen met een ander type RV en zij hadden deze ervaring niet echt. Net zoals je met een Volvo V40 ook sneller boven bent dan met een simpel boodschappenwagentje.
 • Dumpen en bijvullen
  Het dumpen en bijvullen is wel echt één van de leukste klusjes als je reist met een camper. Al het water dat je doorspoelt (wasbak, toilet) wordt ergens opgeslagen in een reservoir. Op een gegeven moment is dat reservoir vol en moet je het legen op een daarvoor bestemde plek. Het is een heel gedoe met ietwat vunzige slangen en nare geurtjes. Gelukkig hebben we dit maar 2 of 3 keer hoeven doen. Het water dat je verbruikt moet ook bijgevuld worden, al gaat dat een heel stuk sneller. Tip voor het dumpen: gebruik (schoonmaak)handschoenen.
 • Niet heel zuinig qua benzineverbruik
  We hebben ons benzineverbruik niet precies bijgehouden, maar feit is wel dat een camper meer benzine verbruikt dan een auto. Vooraf kun je het verbruik gemakkelijk opzoeken, dus dat is iets waar je rekening mee kunt houden. Een voordeel is dat benzine niet erg duur is in de Verenigde Staten. Een handige app om het goedkoopste tankstation in jouw buurt te vinden is GasBuddy (Play Store en Apple store).
 • Niet heel handig rijden in een grote stad
  In onze originele route kwam de stad San Francisco voor. Totdat we ons (na enige rij-ervaring) bedachten dat het niet zo heel handig is om met een camper/bus de grote stad in te gaan. Daarnaast was het ook behoorlijk duur om een parking voor de camper te vinden in de buurt van de stad, en dus skipten we San Francisco uiteindelijk. Jammer, maar we komen er nog wel eens.
 • Dirt roads zijn moeilijk te nemen
  Eerlijk: je kunt niet overal rijden met een camper. We wilden eigenlijk kamperen in Valley of the Gods (rustiger alternatief voor Monument Valley), maar dat zou betekenen dat we ook een aantal dirt roads zouden moeten nemen. Het vooruitzicht van eventuele pech en een verzekering die dan moeilijk gaat doen trok ons niet echt aan, en dus gingen we toch naar Monument Valley, omdat je daar via geasfalteerde wegen kunt komen. Let er ook op dat je met een grote camper niet alle wegen in de nationale parken kunt nemen. In Death Valley heb je bijvoorbeeld een route die je niet mag nemen met campers langer dan 25 feet (7.62 meter).

Op je boodschappenlijstje

Nadat wij onze camper ophaalden maakten we direct een stop bij een grote supermarkt. Je kunt dan een hele berg voorraad inslaan, zodat je voor de eerste 4 of 5 dagen genoeg eten en drinken hebt. Bedenk vooraf wat je wil gaan koken en hoeveel je daarvoor nodig hebt. Wij kochten vooral veel houdbare producten, zoals tomaat en bonen in blik, wraps en pasta. Je kunt het dan aanvullen met wat verse groente en kruiden. Onze favoriete kampeergerechten zijn wraps met guacamole, bonen en verse salsa, volkoren pasta met tomatensaus en groenten en verse soepen die je gemakkelijk kunt opwarmen. Wat ook niet mag ontbreken op je boodschappenlijst:

 • Wet wipes/anti bacteriële doekjes
 • Allesreiniger (spray)
 • Poetsdoekjes
 • Theedoeken
 • Keukenrol
 • (RV) WC-papier (gemakkelijker afbreekbaar dan gewoon papier)
 • Wegwerpborden en bekers
 • Handzeep
 • Afwasmiddel
 • Sponsjes
 • Fleece dekens (voor de koude nachten)
 • Aansteker
 • Theezakjes en koffie
 • Voldoende water
 • Aluminiumfolie
 • Kurkentrekker en flessenopener

Het hangt ook een beetje af van wat er allemaal al aanwezig is in je camper. Onze bus was bijvoorbeeld al behoorlijk compleet met bestek, pannen, snijplanken, borden, bekers, een fluitketel, een EHBO-kit, dekens, lakens en een BBQ. Ook reserveerden we er 2 stoelen bij, al hebben we die achteraf nauwelijks gebruikt omdat bijna iedere kampeerplek wel een eigen picknicktafel heeft.

De volgende keer weer een camper..?

Als we de volgende keer zo’n rondreis maken kiezen we waarschijnlijk voor een auto. Reizen met een camper is geweldig, maar we zijn ook wel heel benieuwd hoe het bevalt met een auto. Al is dit waarschijnlijk zeker niet de laatste keer geweest dat we met een camper op pad zijn gegaan. Wij huurden onze camper (een Winnebago Travato) overigens via Best Time RV. We waren erg blij met de 24/7 service. Toen we op een camping bij de Grand Canyon stonden, hield de koelkast er namelijk mee op. Een medewerker vertelde ons aan de telefoon precies wat we moesten doen en nam daar alle tijd voor. Aanrader dus!

Wat heeft jouw voorkeur? En heb je nog brandende vragen over het reizen met een camper/bus? Shoot!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*